Kaunas mikroautobusams perka neregėtą sistemą

Kaunas siekia sukurti išmaniąją transporto valdymo sistemą miesto autobusams, kuri būtų valdoma debesų kompiuterijos pagrindu. Ši sistema būtų skirta autobusams, kuriuose telpa tik iki 22 keleivių.

Išmanioji sistema skirta autobusams, kuriuose gali tilpti iki 22 keleivių.
Išmanioji sistema skirta autobusams, kuriuose gali tilpti iki 22 keleivių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 19, 2018, 10:02 AM

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) pakvietė verslą, mokslą, technologijų kūrėjus iš Lietuvos ir užsienio susitelkti ir pasiūlyti inovatyvių sprendimų Kauno miesto savivaldybei, kuri šiuo metu paskelbusi du ikiprekybinius pirkimus.

„Ikiprekybiniai pirkimai leidžia viešajam sektoriui įsigyti inovatyvių produktų, kurių nėra rinkoje. Tokie sprendimai duoda naudos miestui ir gyventojams, nes kuriami pagal specialius poreikius, pasitelkus aukšto lygio specialistus, mokslininkus, verslininkus“, – sakė MITA direktorius Kęstutis Šetkus.

Laukiamas rezultatas – sukurtas naujos kartos inovatyvus išmanusis galios valdymo mechanizmas, kuris leis transporto priemonei atlikti net keletą naujų dalykų.

Toks autobusas galės vienu įkrovimu labiausiai apgyvendintose maršruto dalyse nuvažiuoti bent 30 kilometrų vien elektriniu režimu.

Bus siekiama sumažinti viešojo transporto sukeliamą oro taršą ir triukšmo lygį tose miesto dalyse, kur užterštumo ir triukšmo poveikis yra didžiausias.

Transporto priemonės tarša bus valdoma intelektinės valdymo sistemos ir nepriklausys nuo vairuotojo vairavimo stiliaus, leis sumažinti iškastinio kuro sunaudojimą viešajame transporte.

Kaunas taip pat siekia sukurti ir įdiegti susisiekimo stebėsenos sistemą, apimančią transporto srautų judėjimo ir funkcinius parametrus.

Šiuo metu esami eismo intensyvumo matuokliai mieste nesudaro bendros sistemos, neužtikrina nuolatinio duomenų rinkimo ir analizės, o naudojama technologija nėra pritaikyta miesto transporto srautų stebėsenai ir gali būti naudojama tik kaip sudėtinė kuriamos sistemos dalis.

Planuojama, kad įdiegta nauja sistema leistų objektyviais rodikliais vertinti susisiekimo sistemos funkcionavimą realiuoju laiku, optimizuoti eismo valdymą, geriau organizuoti gatvių priežiūros darbus, sistemingai planuoti infrastruktūros remonto ir plėtros darbus. Taip būtų sudaryta puiki galimybė realiuoju laiku informuoti eismo dalyvius apie eismo situaciją (švieslentės, išmaniosios technologijos ir pan.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.