Kelininkų elgesys siutina pajūrio gyventojus: baisu eiti per gatvę

Pajūrio savivaldybėms baigiasi kantrybė stebint, kaip vėluoja Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) užsakytos kelių rekonstrukcijos, – skubinti užsakovų į Vilnių jau važiavo ir Kretingos, ir Palangos vadovai.

Seniai pradėta Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukcija Kretingoje įstrigo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Seniai pradėta Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukcija Kretingoje įstrigo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Seniai pradėta Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukcija Kretingoje įstrigo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Seniai pradėta Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukcija Kretingoje įstrigo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Seniai pradėta Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukcija Kretingoje įstrigo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Seniai pradėta Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukcija Kretingoje įstrigo.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2018, 1:29 PM

Magistralinio kelio Šiauliai–Palanga, sutampančio su Žemaitės alėja, rekonstrukcija Kretingoje turi būti baigta rugsėjo viduryje.

Iki to paties laikotarpio buvo žadama, kad ir Palangoje automobiliai riedės asfaltuota keturių juostų įvažiavimo į kurortą gatve.

Bet jau dabar aišku, kad numatyti šių kelių rekonstrukcijos darbai gali nusitęsti net iki žiemos.

Dėl vėlavimo kaltino ESO

Beveik prieš dvejus metus Kretingoje pradėtą 1,4 kilometro Žemaitės alėjos atkarpos rekonstrukciją iš pradžių buvo ketinta pabaigti iki šių metų vidurvasario.

Tačiau lėtai įsibėgėjęs rangovas – bendrovė „Žemaitijos keliai“ birželį Kelių direkcijos paprašė darbų baigimo terminą pratęsti penkiems mėnesiams.

Įmonė įrodinėjo, kad tiek laiko užtruko, kol bendrovė ESO iš rekonstruojamo kelio ruožo iškėlė elektros kabelius.

„To neatlikus mes negalėjome rekonstruoti tilto per Akmenos upę, kuris turėjo išplatėti iki keturių eismo juostų“, – teigė „Žemaitijos kelių“ generalinis direktorius Albertas Stukas.

Anot jo, ESO užtruko parinkdama darbų rangovą ir elektros kabeliai buvo iškelti tik praėjusių metų liepos pabaigoje. Iki to laiko negalėdama imtis tilto rekonstrukcijos bendrovė „Žemaitijos keliai“ apsiribojo tik parengiamaisiais darbais.

Nesaugu vaikams

Nepaisant šių rangovo nurodytų priežasčių, Kelių direkcija rekonstrukcijos darbų terminą pratęsė tik iki rugsėjo vidurio ir pavėlavus įmonei pagrasino baudomis.

Pagal sutartį, už kiekvieną pradelstą dieną nuo projekto sąmatos būtų skaičiuojama 0,03 proc. – apie 2,7 tūkst. eurų bauda.  Apie baudas prašneko ir rajono savivaldybė, kuri finansuoja šaligatvių paklojimą ir apšvietimo įrengimą.

„Per likusias tris savaites tikrai nespėsime pabaigti rekonstrukcijos. Mums trūksta dar trijų mėnesių, todėl prašysime kelių direkcijos sutartį pratęsti iki gruodžio vidurio.  Ne dėl mūsų kaltės vėluojame“, – aiškino A.Stukas.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorius Virginijus Domarkas baiminasi, kad rekonstruojamame kelio ruože pagrindinėje sankryžoje nebaigus įrengti turbo žiedo, mokiniams bus nesaugu patekti į šalia sankryžos esančią mokyklą.

Dabar sankryža yra perkasinėta, pakloti šaligatvių borteliai, per kuriuos vaikams tektų laipioti.

Rangovas su savivaldybe sutarė, kad sankryžoje perėjimams per Žemaitės alėją bus įrengti aptverti ir paaukštinti praėjimai.  Bent jau šioje vietoje bus mėginama spėti šaligatvius iškloti plytelėmis.

Pati sankryža ir toliau lieka neapšviesta.  V.Domarkas guodžiasi, kad rudens pradžioje prašvinta dar iki pamokų pradžios, tad vaikai bent jau matys, kur eina.  Tačiau kas bus sulaukus spalio?

„Žemaitijos kelių“ vadovas pirmąjį asfalto sluoksnį rekonstruojame kelyje žada tik lapkritį.

Priekaištai rangovui

Dėl vėluojančių kelio rekonstrukcijos darbų kretingiškiams pyktis kilo stebint, kaip sparčiai kelininkai darbuojasi Palangoje.

Čia pavasarį pradėjus daugiau nei kilometro ilgio Kretingos gatvės ir Klaipėdos plento atšakų rekonstrukciją, jau dabar matomi būsimojo 4 eismo juostų įvažiavimo į miestą kontūrai.

A.Stukas teisinasi, kad važiuojant per Kretingą vairuotojai neturi galimybės aplenkti rekonstruojamo kelio ruožo.  Ištisą dieną čia važiuojančios kilometrinės virtinės automobilių trukdė darbuotis ir patiems kelininkams.

Anot „Žemaitijos kelių“ vadovo, į Palangą poilsiautojai galėjo patekti ir aplinkkeliu, todėl kurorte buvo darbuojamąsi sparčiau.

Kretingos rajono savivaldybės administracijos vadovo V.Domarko manymu, vasarą kelininkai Žemaitės alėjoje vos krutėjo, nes pritrūko pajėgumų - „Žemaitijos keliai“ apsiėmė asfaltuoti nemažai šalies žvyrkelių.  Vien Kretingos rajone ši įmonė asfaltuoja dvi nemažas žvyrkelių atkarpas.

A.Stukas atšauna, kad kelininkai Žemaitės alėjoje dirba pagal technologinius reikalavimus ir jei čia matėsi mažiau žmonių, dar nereiškia, kad darbai buvo pristoję.

Asfaltas – tik rugsėjo pradžiai

Nepaisant sparčių tempų kurorte dėl vėluojančių darbų sunerimę ir palangiškiai.

Pagal sutartį „Hidrostatybos“ bendrovė rekonstruotą gatvę priduoti turėjo iki rugsėjo vidurio.  Tačiau ragovas geriausiu atveju darbus žada baigti spalio pabaigoje.

„Užtrukome dėl projekto klaidų, kuomet viename ruože reikėjo perkloti lietaus nuotekų tinklus.  Be to, paaiškėjo, kad pagal projekto reikalavimus nupirktos vandens surinkimo grotelės netinka.

Dabar atsivežame išbandyti kitas groteles ir jei jas patvirtins kelių direkcija, užsisakysime visas“, - kliūtis vardino „Hidrostatybos“ generalinis direktorius Ignas Daunys.

Kelių direkcija sutartį pratęsė tik vienai savaitei - iki rugsėjo 22 dienos, tačiau, anot I.Daunio, apie tris savaites užtruks, kol bus gautos užsakytos naujosios grotelės.

Palangiškius ir kurorto svečius „Hidrostatybos“ vadovas galėjo pradžiuginti tik tuo, kad rugsėjo pradžioje planuojama išasfaltuoti vieną rekonstruojamos Kretingos gatvės juostą nuo suformuoto žiedo ties Vasaros gatve iki sankryžos su Klaipėdos plentu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.