Įvertino, kiek spalį pabrango degalai: vieną pokytį lietuviai pajus itin skaudžiai

Spalio mėnesį degalų kainos pakilo visose degalinėse. Pricer.lt atliktas degalų kainų tyrimas parodė, kad 1 litras A95 benzino vairuotojams per paskutinį mėnesį pabrango dar 1 proc., o 1 litras dyzelino – 6 proc. 

Didmeninė dyzelino kaina Lietuvoje aplenkė benzino kainą, o tai iš karto pajuto ir vairuotojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Didmeninė dyzelino kaina Lietuvoje aplenkė benzino kainą, o tai iš karto pajuto ir vairuotojai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-20 11:38, atnaujinta 2018-10-20 11:40

Didmeninė dyzelino kaina Lietuvoje aplenkė didmeninę benzino kainą, prognozuojamas dar didesnis dyzelino kainos šuolis ir degalinėse.

Degalų kainos kilo dėl žaliavinės naftos kainos brangimo. Jau paskutinėmis rugsėjo dienomis žaliavinė jos kaina pasaulio biržoje pralaužė 70 eurų už barelį laiptelį, o praeitą savaitę pakilo iki 75 eurų. 

Tai rekordinė naftos kaina nuo 2012 metų kainų lygio, kai žaliavinės naftos kaina buvo pasiekusi beveik 100 eurų už barelį ribą. Tiesa, šią savaitę, jos kaina smuko iki 69 eurų už barelį. 

Tokį kainos šuolį nulėmė Irano naftos eksporto mažėjimas dėl JAV atnaujintų sankcijų ir sumaišties dėl Saudo Arabijos vaidmens dingus žinomam žurnalistui jos ambasadoje Turkijoje bei nuogąstavimo, kad tai gali  paveikti pasaulio valstybių bendradarbiavimą su šia šalimi.

Tyrimas parodė, kad šį mėnesį Lietuvoje kilo ir didmeninės degalų kainos.

Didmeninė A95 benzino kaina vienkartiniams sandoriams bendrovėje „Orlen Lietuva“ lyginant su rugsėjo mėnesiu pakilo 0,6 proc. iki 1,139 euro už litrą, o didmeninė dyzelino kaina vienkartiniams sandoriams pakilo iki rekordinių aukštumų – 1,141 euro už 1 litrą  dyzelino. 

Tai pirmas kartas, kai  didmeninė dyzelinio kuro kaina aplenkė  didmeninę benzino kainą. Vidutinė A95 benzino kaina Lietuvoje (su PVM ir akcizu) per mėnesį pakilo dar 1 proc. ir pasiekė 1,28 euro , o dyzelinio kuro – 6 proc. iki pasiekė 1,25 euro už 1 litrą.

Spalio mėnesio degalų kainų analizė rodo, kad tyrimo dieną pigiausias A95 benzinas Vilniuje ir Kaune išliko degalinėse „Jozita“. Čia litras pigiausio benzino kainavo 1,18 euro (atpigo 1,67 proc.), brangiausias A95 benzinas buvo parduodamas degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“ – 1,346 (pabrango 2,28 proc.). 

Per mėnesį benzino kainas labiausiai pakėlė degalinė „Neste“ (+3,01 proc.).

Pigiausiai dyzelinu prekiavo taip pat degalinė „Jozita“, kur 1 litro degalų kaina buvo 1,16 euro (per mėnesį pabrango 6,42 proc.), brangiausias dyzelinas buvo parduodamas degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“, kur 1 litras dyzelino kainavo 1,316 euro (pabrango 5,62 proc.). 

Automobilinės dujos taip pat brango. Mažiausia jų kaina buvo „Jozitoje“ – 0,61 euro (+5,17 proc.), brangiausia – tradiciškai degalinėse „Circle K“ ir „Orlen“ – 0,679 euro. 

Spalio mėnesio pigiausių degalų reitinge lyderiu išliko degalinė „Jozita“, kurioje tiek benzino, tiek dyzelino, tiek suskystintų automobilinių dujų kainos užfiksuotos mažiausios Kaune ir Vilniuje.

Degalų kainos užfiksuotos 2018 metų spalio 12 dieną Vilniaus ir Kauno degalinėse. Pigiausių degalų kainų tyrimo metu buvo užfiksuotos visų degalų rūšių, kuriomis prekiauja degalinių operatoriai, kainos. 

Išanalizavus duomenis sudarytas degalinių kainų reitingas kiekvienai atskirai degalų rūšiai. Sudarant reitingą, vertintos tik bazinės degalų pozicijų kainos: benzino A95, dyzelino ir suskystintų dujų kainos. 

Tyrime nevertinti degalų priedai, jų įtaka kainai, degalinių lojalumo programos bei nuolaidos su degalinės kliento kortele. 

Spalio mėnesio reitinge stebėtos Vilniuje, Ukmergės-Geležinio Vilko gatvėse ir šalia šios miesto arterijos esančios degalinės: „Circle K“, „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Stateta“, „Ecoil“, „Skulas“, „Jozita“ ir Kaune esančios degalinės „Viada“, „Orlen“, „Neste“, „Skulas“ ir „Jozita“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.