Palangiškiui atskleidus greičio matuoklio spragą – svarbi žinia vairuotojams

Baudą už greičio viršijimą gavęs palangiškis Arūnas Valančius įrodė, kad ji buvo skirta neteisėtai. Vairuotojas išsiaiškino, kad nors radaras užfiksavo jį nuvažiuojantį, ši funkcija veikė neteisėtai. 

Prieš mokėdami baudą už greičio viršijimą vairuotojai turėtų patikrinti, ar matuoklis turi galiojančią metrologinę patikrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš mokėdami baudą už greičio viršijimą vairuotojai turėtų patikrinti, ar matuoklis turi galiojančią metrologinę patikrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-09 10:34, atnaujinta 2019-02-09 10:59

Šio vyro istorija – priminimas apie tai, kad visi turi laikytis įstatymų. 

Taip pat paskatinimas vairuotojams neskubėti mokėti baudų, o prieš tai išsiaiškinti visas aplinkybes. 

Nors Lietuvos užmiesčio keliuose esantys stacionarūs greičio matuokliai netrukus bus išmontuoti, visi iki vasario 11 dienos „nusifotografavę“ vairuotojai sulauks baudų už greičio viršijimą.

Kilo ginčas su pareigūnais

Palangos policijos komisariato pranešimą apie tai, kad už greičio viršijimą jam skirtą 70 eurų bauda, A. Valančius gavo praėjusių metų liepą. 

Jame buvo įrašyta, kad pažeidimas buvo padarytas 2017 metų kovo 27 dieną, kai verslininkas savo visureigiu „Volvo XC90“ važiavo keliu Klaipėda-Kretinga. 

Pažeidimą užfiksavo stacionarus greičio matuoklis. Nuotraukose buvo įamžintas nutolstantis jo automobilis. 

Visgi su elektros įrenginiais dirbantis ir savo įmonę turintis vyras išsiaiškino, kad šis radaras gali nustatyti tik iš priekio atvažiuojančių automobilių greitį. 

Palangos teisme pareigūnai pateikė pažymą, kad tariamo pažeidimo dieną prietaisas jau buvo pertvarkytas ir galėjo fiksuoti nutolstantį transportą. 

Įrodė, kad buvo teisus

A. Valančius paaiškino, kad jei tuo metu prietaisas ir buvo perdarytas, jis veikė nelegaliai. 

Palangos teismas verslininko įstatymų neišgirdo ir paliko galioti policijos paskirtą nuobaudą. 

Vyras apskundė sprendimą Klaipėdos apygardos teismui. 

Apklausus bendrovės „Fima“ ir Vilniaus metrologijos centro darbuotojus paaiškėjo, kad tuo metu, kai buvo užfiksuotas A. Valančiaus greičio viršijimas, matuoklis veikė nelegaliai.

Nutolstančius greičio viršytojus bausti leidžiantis sertifikato numeris šiame matuoklyje nuotoliniu būdu buvo įvestas tik po trijų dienų. 

Kur pateikiama informacija?

Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovai patikino, kad visų stacionarių greičio matuoklių metrologinė patikra buvo atlikta praėjusių metų rugpjūčio mėnesį.

Jie taip pat atkreipė dėmesį, kad tai daroma kiekvienais metais. 

Svarbu pažymėti, kad metrologinė patikra atliekama kiekvienam greičio matuokliui atskirai, todėl atskiriems prietaisams jų datos gali skirtis. 

Lietuvos kelių policijos tarnybos administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanovič atkreipė dėmesį, kad vairuotojai gali rasti informaciją apie metrologinę patikrą.

Ji kartu su kitais duomenimis apie stacionaraus greičio matavimo prietaisą įrašoma administracinio nusižengimo protokole. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.