Vilniaus pakraštyje esančios gatvės gyventojams – nepatogumai ir jų nuomonės niekas neklausė

Vilniaus miesto savivaldybė garsiai skelbia, kiek daug kiemų bus sutvarkyta iki rudens, tačiau gyventojai skundžiasi, kad prieš imantis remonto su jais niekas nesitaria. 

 Vilniaus pakraštyje esančioje Debesijos gatvėje darbininkai panaikino automobilių stovėjimo vietas. <br> Lrytas.lt nuotr.
 Vilniaus pakraštyje esančioje Debesijos gatvėje darbininkai panaikino automobilių stovėjimo vietas. <br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-24 18:20, atnaujinta 2019-05-27 13:25

Vilniaus pakraštyje esančioje Debesijos gatvėje darbininkai panaikino automobilių stovėjimo vietas. 

Lrytas.lt skirtame laiške Debesijos gatvės gyventojas Gintaras (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi – red. past.) rašė, kad prieš 5 numeriu pažymėtą namą šiuo metu daromas remontas. 

Jis guodėsi, kad ten, kur gyventojai anksčiau statydavo automobilius, dabar tiesiamas šaligatvis. 

„Tomis apie 10 parkavimo vietų naudojosi aplinkinių penkių namų gyventojai, o dabar jų visų nebeliks“, – piktinosi jis. 

Gyventojų neklausė

Gintaras klausė savivaldybės atstovų, kodėl atliekant remontą šioje vietoje buvo nuspręsta tiesi šaligatvį, tačiau sulaukė tik trumpo formalaus atsakymo. 

Vilnietį informavo, kad prioritetas teikiamas pėstiesiems. 

Jis pažymėjo, kad kieme yra pakankamai vietos tiek stovėjimo vietoms, tiek ir šaligatviui. Anot gyventojo, turint noro galima būtų užtikrinti pėsčiųjų saugumą ir dar tilptų automobiliai. 

Gintaras stebėjosi, kad viskas daroma be projekto, todėl ir su visuomene atliekamų darbų niekas nederino. Gyventojai neturėjo jokios galimybės išsakyti savo poziciją. 

Vyras pridėjo ir nuotrauką, kurioje galima matyti, kad šaligatvį būtų galima pastumti toliau nuo gatvės. Anot jo, tokiu būdu ten, kur dabar tiesiamas šaligatvis galėtų būti stovėjimo vietos.

Paaiškino, kas vyksta

Arūnas Visockas,

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento vyresnysis patarėjas

„Vietos, kuriose gyventojai statė savo automobilius, nebuvo stovėjimo vietos, o savavališkai išvažinėta veja. Aikštelės, kuriose gyventojai gali statyti automobilius yra dešiniau ir priešingoje gatvės pusėje. 

Šiuo metu šalia gatvės važiuojamosios dalies įrengiami šaligatviai, kurie susijungs su šaligatviu, vedančiu link Volungės gatvės.

Savivaldybė siūlo kelias alternatyvas, kaip išspręsti automobilių statymo problemas daugiabučių namų kiemuose. Viena jų – Kaimynijų programa.

Net du trečdaliai vilniečių gyvena „miegamuosiuose“ rajonuose, kuriems stinga jaukumo ir patogumo. Savivaldybė, norintiems susitvarkyti savo kiemą, atnaujinti savo kvartalą ir paversti jį vieta, kur jauku, patogu ir norisi leisti laiką skiria finansavimą – po 10 eurų už 1 kv. m atnaujinamos teritorijos tiems, kurie atsinaujins senesnius kaip 15 metų daugiabučių namų kvartalus.

Jeigu atnaujinimų vertė neviršys savivaldybės teikiamo finansavimo, gyventojai nieko papildomai nemokės. 1288 naujai suformuotos kaimynijos turi net 934 ha neužstatytų bendrų plotų, kuriuos galima paversti jaukiomis, patogiomis kaimyniškomis erdvėmis. Tam planuojama skirti apie 100 mln. eurų.

Kita galimybė pasinaudoti savivaldybės skiriama 50 ir 50 parama. Kai vilniečiai kartu su savivaldybe per pusę moka už kelių, apšvietimo ar kitiems infrastruktūros atliktiems darbams.

Ši programa yra vienas iš svarbiausių veiksmų, kuris padeda greičiau atsinaujinti ir pagerinti savo gyvenamąją aplinką. Norintys pasinaudoti savivaldybės programa 50 ir 50 vilniečiai turi pateikti paraišką, kurią įvertins savivaldybės specialistai ir įrašys į planuojamų rekonstruoti objektų sąrašą.

Gyventojai įsipareigoja savo lėšomis parengti gatvės rekonstravimo darbų projektą, ir sumoka tik pusę darbų kainos savivaldybės parinktam rangovui (50 proc.). Kainą sudaro statybos (gatvės pagrindų įrengimo, lietaus vandens nuvedimo ir asfaltavimo) darbų, geodezinės nuotraukos ir statinio kadastrinių matavimų kaina. Likusią dalį padengia savivaldybė.

Sostinės savivaldybės tikslas pasirūpinti, kad vilniečiai daugiabučių namų kiemuose automobilius statytų tvarkingiau ir patogiau. Tad esamų kiemų erdvės tarp daugiabučių būtų išnaudojamos sumaniau, kur įmanoma, išlyginamas paviršius sutvirtinamas skalda ir paklojama speciali korinė danga.

Tokios aikštelės įrengtos Fabijoniškių, Senamiesčio, Justiniškių, Lazdynų, Karoliniškių, Verkių, Pilaitės, Žirmūnų, Naujininkų, Vilkpėdės, Naujosios Vilnios, Viršuliškių ir kitose seniūnijose. Aikštelės įrengtos tam, kad gyventojai galėtų kieme automobilius statyti tvarkingiau ir patogiau, ten kur automobilių stovėjimo vietų poreikis ir leidžia komunikacinės galimybės.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?