Į vilniečių perspėjimus kelininkai nereagavo – iki tragedijos trūko visai nedaug

Devyni mėnesiai. Net tiek laiko prireikė įmonei „Grinda“, kad ištaisytų kelininkų broką, apie kurį vairuotojai pranešė dar praėjusių metų vasarą.

Naktimis dirbantys „Grindos“ darbininkai planuoja atnaujinti apie 20 šulinių.<br>Grindos nuotr.
Naktimis dirbantys „Grindos“ darbininkai planuoja atnaujinti apie 20 šulinių.<br>Grindos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-24 11:42, atnaujinta 2019-05-24 16:14

2018-ųjų rugpjūčio 9 dieną savivaldybė sulaukė pirmo pranešimo apie netvarkingus šulinius Vakariniame aplinkkelyje, šių metų gegužės 3 dieną dėl to įvyko avarija, o naktį iš gegužės 13-osios į 14-ąją įmonės „Grinda“ darbuotojai pavojingą atkarpą pagaliau sutvarkė.

Iškalbingos datos? Taip, juolab kad „Grindos“ atstovai visada pabrėžia operatyviai reaguojantys į pranešimus.

Paknopstomis šiomis dienomis atliekamas šulinių remontas greitojo eismo gatvėse išduoda dar vieną problemą: kelininkai, tiesdami šias gatves, darbus atliko netinkamai. Dėl to jų broką dabar tenka taisyti.

Septynerių metų neišlaiko

Avarija įvyko Vakarinio aplinkkelio dalyje, kuri baigta tiesti 2011 metais.

Vadinasi, garantinis laikotarpis joje jau pasibaigęs.

Tačiau Oslo gatvė, kurioje šuliniai remontuojami jau ne pirmą kartą, rekonstruota tik 2017-aisiais.

„Nekokybiškai atliktas darbas“, – taip priežastį, kodėl vis dažniau įsmunka šuliniai, paaiškino laikinai Kelių ir transporto tyrimo instituto direktoriaus pareigas einantis Mindaugas Dimaitis.

Dažniausia tokių defektų priežastis – netinkamai sutvirtinti pagrindai, nors gali būti ir kitų. Tačiau niekas nesiruošia kviesti ekspertų, kad jie nustatytų, dėl ko įsmuko šuliniai.

„Taip tikrai neturėtų būti. Tokiose gatvėse kaip Vakarinis aplinkkelis šuliniai turėtų atlaikyti mažiausiai septynerius metus“, – aiškino M.Dimaitis.

Kitose gatvėse šulinių garantinis laikotarpis – penkeri metai. Vadinasi, tiek jų nereikėtų remontuoti.

Darbus atlieka naktimis

Nuo praėjusių metų apie pavojingus šulinius Vakariniame aplinkkelyje savivaldybei pranešinėję vilniečiai pridėdavo net nuotraukų, tačiau jų remontuoti niekas neskubėjo.

Ši istorija baigėsi tuo, kad gegužės 3-iąją Vakariniame aplinkkelyje visureigio vairuotojas, vengdamas pavojingo šulinio, per staigiai pasuko vairą ir automobilis trenkėsi į atitvarą.

Todėl „Grinda“ pirmiausia ir puolė remontuoti šulinių šioje gatvėje.

Paskui įmonės darbuotojai sutvarkė šulinius Pietiniame aplinkkelyje, taip pat numatyti darbai Savanorių prospekte ir atskiruose Geležinio Vilko gatvės ruožuose.

Anksčiau šulinius šįmet teko remontuoti Oslo ir Gariūnų gatvėse. Gerai bent, kad darbus didelio eismo intensyvumo gatvėse „Grinda“ atliko naktimis.

Neišlaiko didelių apkrovų

„Grindos“ atstovas Egidijus Steponavičius minėjo, kad magistralinėse ir greitojo eismo gatvėse didėja šulinių apkrovos.

Todėl šulinių dangčius, pritaikytus apkrovoms iki 40 tonų, tenka keisti aukštesnės klasės šulinių dangčiais, pritaikytais apkrovoms iki 60 tonų.

Taip per praėjusius metus pakeista apie 30 pažeistų paviršinių nuotekų tinklų šulinių.

Artimiausiu metu „Grinda“ planuoja atnaujinti dar apie 20 šulinių.

E.Steponavičius tikino, kad įmonė ne tik reaguoja į pranešimus apie Vakariniame ir Pietiniame aplinkkeliuose įsmukusius šulinius, bet ir vykdo pagrindinių magistralinių ir greitojo eismo gatvių šulinių stebėseną – kiekvieną savaitę patikrina per 100 šulinių.

Dažniausiai pasitaikančios bėdos – dangčių įsmukimas, nuokrypis nuo projektinio aukščio, prasta tarpinių ir užraktų būklė.

Liepia remontuoti kitiems

„Greitojo eismo ar magistralinėse gatvėse, tokiose kaip Vakarinis ar Pietinis aplinkkeliai, Geležinio Vilko gatvė, kuriomis per parą važiuoja daugiau kaip 45 tūkst. automobilių, pasitaiko šulinių gedimų – nusėdimų ar dangčio liuko lūžių.

Tokiais atvejais informuojame inžinerinių tinklų savininkus, gamintoją ar statytoją, kad jie būtų nedelsiant pakeisti arba grąžinti į projektinį aukštį“, – pasakojo E.Steponavičius.

Šie darbai miestui nieko nekainuoja, nes jiems taikomas 5 metų garantinis terminas.

Tuo atveju, kai garantinė priežiūra pasibaigusi, paviršinių nuotekų tinklų šulinius keičia „Grindos“ darbuotojai.

Gatvėse ne tik įsmunka šuliniai – tenka keisti ir jų dangčius. Pernai planinių darbų metu ar remontuojant šulinius buvo pakeista apie 800 susidėvėjusių šulinių ir šulinėlių dangčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.