Tokio kiemų valymo Vilniuje dar nebuvo – prireikė net antstolio

Birželį prasidėjusiame Vilniaus valyme nuo nenaudojamų automobilių dalyvauja ne tik sostinės savivaldybės atstovai, bet ir antstolė. Kiekvieno tokio automobilio pakėlimas ir išgabenimas į saugojimo aikštelę filmuojamas, fotografuojamas, o vėliau aprašomas faktinių aplinkybių konstatavimo protokole.

Birželio mėnesį Vilniuje prasidėjo masinis apleistų automobilių išvežimas.<br>J.Lengvino nuotr.
Birželio mėnesį Vilniuje prasidėjo masinis apleistų automobilių išvežimas.<br>J.Lengvino nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-12 10:43

Pasak antstolės Irenos Beliačic, nuo birželio 10 dienos teisinėmis priemonėmis jau užfiksuotas 31 automobilio perkėlimas. 

Kai kurie išvežami automobiliai dar apynaujai, o kitų kiaurymėse jau ir berželiai sulapoję. 

„Aplinkinių namų gyventojai džiaugiasi ir net ploja, nes daugėja vietos naudojamų automobilių statymui“, – sako antstolė. 

Planuojama, kad  išvežamų nenaudojamų automobilių būklė bus fiksuojama ir toliau.

Nebuvo kitos išeities

Vilniaus miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus patarėjo Mariaus Urvikio žodžiais, faktinės aplinkybės prieš nuvežant transporto priemonę į saugojimo aikštelę konstatuojamos tam, kad vėliau būtų išvengta galimų teisinių ginčų dėl transporto priemonės būklės. 

O jeigu tokie ginčai su atsiradusiu automobilio savininku vis dėlto iškiltų ir būtų sprendžiami teisme, antstolio surašytas faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas, kuris pagal Civilinio proceso kodekso nuostatas laikomas rašytiniu įrodymu, padėtų išvengti nesąžiningų, nepagrįstų kaltinimų, neva transporto priemonė buvo apgadinta pervežimo ar saugojimo metu.

Nors teisinė faktinių aplinkybių konstatavimo paslauga Lietuvoje teikiama jau šešioliktus metus, antstolė I. Beliačic teigia nenaudojamų automobilių iškeldinimus fiksuojanti pirmą kartą. Mat ir toks miesto valymo būdas neturi precedento. 

Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybės atstovas M. Urvikis, sprendimas išgabenti bendrose erdvėse užsibuvusius automobilius priimtas atsižvelgiant į gaunamus gyventojų skundus ir pranešimus bei į vietų automobiliams statyti trūkumą. 

Šiuo metu tai efektyviausias būdas viešajam interesui užtikrinti, kadangi administracinių nusižengimų teisenos procedūros esant nelanksčiam teisiniam reglamentavimui neeksploatuojamų ir be priežiūros paliktų automobilių problemos išspręsti nepadėjo. 

Sąrašą nuolat atnaujina

Planuojamų išvežti automobilių sąrašą Vilniaus  miesto savivaldybė nuolat atnaujinama. 

Iki šių metų liepos 9 dienos buvo paskelbta apie 109 automobilius, kurie, savininkams neatsiradus, bus nuvežami į saugojimo aikštelę. 

40 automobilių paskelbus sąrašą pasirūpino patys savininkai, o dėl likusių tęsiamos numatytos procedūros. 

Automobilius planuojama išvežti artimiausiu metu arba tada, kai pasibaigs savininkams nustatytas terminas raginimo patiems patraukti automobilius iš bendrojo naudojimo vietų.

Antstolių teikiama faktinių aplinkybių konstatavimo paslauga sukuria garantijas, kad bus  užtikrinti paslaugos užsakovo interesai ir nepažeisti kitų asmenų interesai. 

Konstatavimo metu techninėmis priemonėmis užfiksuoti garsai, vaizdai ir kita informacija laikoma sudedamąja faktinių aplinkybių konstatavimo protokolo dalimi. 

Visi protokolai registruojami Teisingumo ministerijos valdomoje faktinių aplinkybių konstatavimo protokolų bazėje, kurioje saugomos ir elektroninės šių protokolų kopijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.