Kas lemia darbo didybę: profesijos populiarumas ar žmonių gebėjimai?

Konkurencinga ir inovatyvi kelių transporto infrastruktūros statybos sektoriaus plėtra šiandien jau neįsivaizduojama ir be išmanių 3D technologija valdomų mechanizmų. Kelių operatorius dabar yra kvalifikuotas specialistas, kuriam reikalingas išsilavinimas ir šiuolaikinių technologijų išmanymas. 

 3D technologija.<br> Kauno tiltų nuotr.
 3D technologija.<br> Kauno tiltų nuotr.
 Projekto pristatymo akimirka.<br> Kauno tiltų nuotr.
 Projekto pristatymo akimirka.<br> Kauno tiltų nuotr.
 Projekto pristatymo akimirka.<br> Kauno tiltų nuotr.
 Projekto pristatymo akimirka.<br> Kauno tiltų nuotr.
 „Kauno tiltų“ technika.<br> Kauno tiltų nuotr.
 „Kauno tiltų“ technika.<br> Kauno tiltų nuotr.
 Mechanizatorė moteris.<br> Kauno tiltų nuotr.
 Mechanizatorė moteris.<br> Kauno tiltų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-07-17 15:11

Keičiantis sistemoms patobulinti kelių tiesimo mechanizmai taip pat keičia kelininkų darbą. 

Pastaraisiais metais taip pat pastebimas darbuotojų, gebančių valdyti kelių statybos techniką trūkumas. 

Kelių statybos mašinas ir mechanizmus puikiai valdžiusi vyresnioji karta užleidžia vietą jaunimui, o mokymo įstaigos jau keleri metai neruošia kelių statybos mašinų operatorių. 

Lietuvos įmonės neretai priverstos samdyti darbo jėgą iš svetur, pavyzdžiui, Ukrainos arba ieškoti kitų problemos sprendimo būdų. 

AB „Kauno tiltai“ su partneriu VšĮ „Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centru“ šiais metais sukūrė neformaliojo suaugusiųjų švietimo programą „Kelių statybos mašinų operatorius“. 

Sprendė, kur rasti darbuotojų

„Galėjome rinktis paprastesnį kelią ir ieškoti resursų įmonės viduje, patys tapti mokytojais ar ieškoti darbo jėgos užsienyje, galbūt laukti savaeigių mechanizmų, bet pasirinkome kitą kelią.

Suradome partnerį, kuriam galėsime perteikti visas turimas žinias ir patirtį. Taip atsirado mechanizatorių rengimo programa, – sako AB „Kauno tiltai“ personalo direktorė Jūratė Pozniakovienė. 

– Projektu prisidedame prie profesinės revoliucijos ir stereotipų laužymo: nuo kastuvo iki 3D sprendimų. 

Į mokymo programą ne tik integruotos teorinės žinios, bet ir praktiniai mokymai, kaip valdyti inovatyvias technologijas.“ 

Vilniaus  Jeruzalės darbo rinkos mokymo centre vykusius 6 savaičių trukmės kursus baigė 1–oji grupė, 25 darbuotojai. 

Įgytos universalesnės kompetencijos bendrovėje dirbusiems darbininkams suteikia karjeros galimybę – įgyti papildomą specialybę ir daugiau kompetencijų.   

Tuo pat metu bendrovėje užtikrinami sklandūs procesai ir nenutrūkstamas mechanizmų darbas. 

Dalyvavę teoriniuose ir praktiniuose mokymuose bei atlikę praktiką darbuotojai geba savarankiškai dirbti su savaeigėmis kelių statybos mašinomis, atlikti žemės statinių darbus, valdyti žemės kasimo ir transportavimo mašinas, žino kelių tiesimo darbų technologijas, skirtingų mechanizmų veikimo principus ir darbo procesus, geba skaityti žemės statinių brėžinius ir pan. 

Suaugusieji nelinkę mokytis

„Rinka ruošia arba daugiau besiorentuojančius į technikos remontą, priežiūrą, arba labai universalius specialistus. 

Tikimasi, kad žmogus galės dirbti ir žemės ūkyje, ir pramoninėje statyboje, ir statyti kelius.  

Rinkoje trūksta tokių, kurie supranta patį darbą, jo specifiką ir geba valdyti besikeičiančią techniką. 

Šio projekto metu vyko mainai tarp mokytojo ir studentų, – sako AB „Kauno tiltai“ mechanizacijos vadovas Henrikas Hofertas.   

– Mokymuose dalyvavo ir keli patyrę mūsų mechanizatoriai, kurie savo praktinėmis žiniomis papildė mokytojus ir suteikė papildomos informacijos besimokantiems ir patiems mokytojams“.

Ši programa Darbo rinkos mokymo centre Vilniuje prieinama visiems.

Deja, Lietuvoje suaugusiųjų žmonių, kurie dalyvautų įvairiose panašiose mokymosi programose dalis beveik dvigubai mažesnė nei Europos Sąjungoje (ES vidurkis – 11 proc.).

Pateko į konkurso finalą

Personalo valdymo profesionalų asociacijos organizuojamoje konferencijoje AB „Kauno tiltai“ pristatytas šios neformalaus ugdymo programos projektas „Vienas lauke ne karys: kaip AUG(in)TI(s) dalijantis“, buvo įvertintas ne tik komisijos, bet ir renginio dalyvių. 

Bendradarbiaujat sukurta neformali švietimo programa, personalo valdymo gerosios praktikos konkurse iš 16 dalyvių pateko tarp trijų finalininkų. 

„Svarbiausia, tokiu atveju ir laimi visi, tiek darbuotojas, tiek darbdavys.   

Kai darbdavys ir mokymo centras susivienija, tada darbdavio požiūris į mokymą keičiasi ir profesinio mokymo kokybė ženkliai gerėja. 

Ir ji gerės su kiekvienu tokiu projektu“, – teigia VšĮ „Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro“ programos koordinatorė Nona Malakauskienė.

Ji pridurė, kad AB „Kauno tiltai“ specialistai dalindamiesi praktikoje įgytomis žiniomis praplėtė lektorių kompetenciją.

Darbo rinkos mokymo centro užduotis buvo per trumpą laiką išmokti ir gebėti perduoti įgytas žinias būsimiems mechanizatoriams.   

„Džiaugiamės, kad vadovai mumis pasitikėjo ir projektas yra labiau nei sėkmingas.

Įgyti kelių statybos mašinų operatoriaus kvalifikaciją bei SM kategoriją gali visi norintieji – esami ir potencialūs transporto infrastruktūros sektoriaus darbuotojai, mūsų partneriai ir kolegos. 

Mes tikime, kad darbų didybė slypi ne profesijos populiarume, o žmonių gebėjimuose“, – sako AB „Kauno tiltai“ generalinis direktorius Aldas Rusevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.