Lenkijoje sulaikytas „Porsche“ vairuotojas iš Lietuvos papasakojo, kas iš tiesų nutiko kelyje prie Augustavo

Lenkijos kelyje prie Augustavo antradienį sulaikytas ir į areštinę uždarytas automobilio „Porsche“ vairuotojas iš Lietuvos portalui lrytas.lt pateikė savo versiją apie tai, kas įvyko Lenkijoje ir kaip jis atsidūrė kaimyninės šalies policijos areštinėje. Vyras redakcijai taip pat atsiuntė vaizdo įrašą, kuriame nufilmuota, kaip jis važiavo toje kelio atkarpoje, kurioje buvo sulaikytas.

 Ženklas „Lenkti draudžiama“ ir dviguba ištisinė kelio ženklinimo linija.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Ženklas „Lenkti draudžiama“ ir dviguba ištisinė kelio ženklinimo linija.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Ženklas, įspėjantis apie priekyje esančią saugumo salelę.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Ženklas, įspėjantis apie priekyje esančią saugumo salelę.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Nežymėtas Lenkijos policijos BMW, kuriame sumontuota įranga užfiksavo lietuvio manevrus.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Nežymėtas Lenkijos policijos BMW, kuriame sumontuota įranga užfiksavo lietuvio manevrus.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Nežymėtas Lenkijos policijos BMW, kuriame sumontuota įranga užfiksavo lietuvio manevrus.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Nežymėtas Lenkijos policijos BMW, kuriame sumontuota įranga užfiksavo lietuvio manevrus.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Pirmą lenkimą lietuvis pradėjo leidžiamoje vietoje.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
 Pirmą lenkimą lietuvis pradėjo leidžiamoje vietoje.<br> Stop kadras iš vaizdo medžiagos
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 10, 2020, 11:37 AM, atnaujinta Jul 10, 2020, 8:58 PM

Automobilio „Porsche“ vairuotojas iš Lietuvos, nenorintis atskleisti savo tapatybės, į redakciją kreipėsi po to, kai lrytas.lt publikavo Augustavo (Lenkija) policijos pranešimą apie sulaikytą lietuvį. Lenkijos policijos pranešime buvo rašoma, kad antradienio vakarą kelyje tarp Balstogės ir Augustavo nežymėtame pareigūnų automobilyje įrengta vaizdo kamera užfiksavo pavojų keliančius automobilio „Porsche“ su lietuviškais registracijos numeriais manevrus.

Pasak Lenkijos pareigūnų, automobilis manevravo itin pavojingai. Pirmiausiai, nepaisydamas prasto matomumo, jis pradėjo lenkti įkalnėje. Lenkdamas vairuotojas nepaisė ištisinio kelio ženklinimo.

Netrukus „Porsche“ vėl lenkė kitus automobilius ir vėl nepaisė horizontalaus kelio ženklo – dvigubos ištisinės linijos.

Kadangi savo veiksmais automobilio vairuotojas kėlė pavojų eismo saugumui, jis buvo sustabdytas, sulaikytas ir uždarytas į areštinę. Trečiadienį lietuvis jau buvo atvežtas į vietos teismą, kur pradėjo aiškintis dėl savo vairavimo stiliaus.

Nusprendė prabilti, kad būtų išklausytos abi pusės

Redakcijai publikavus šį Lenkijos policijos pranešimą, taip pat ir vaizdo medžiagą iš nežymėto policijos automobilio, atsiliepė automobilio „Porsche“ vairuotojas, kuris papasakojo savo įvykių versiją. Jis taip pat atsiuntė ir vaizdo medžiagą iš savo automobilyje sumontuoto video registratoriaus. Vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip vyras važiavo toje kelio atkarpoje, kurioje buvo sulaikytas.

Pasak savo tapatybės atskleisti nenorinčio lietuvio, prabilti jis nusprendė dėl to, kad tokio piktnaudžiavimo valdžia, kokį pademonstravo Lenkijos policininkai, jis dar nėra matęs. Vyras tai pat tvirtina, kad dėl antradienio įvykių tiek jis, tiek ir jo šeima patyrė nemažai išgyvenimų. 

„Porsche“ vairuotojas tvrtina, kad savo istoriją pasakoja ne norėdamas pasiguosti, o tik norėdamas papasakoti, tai, kas iš tiesų atsitiko ir pateikti savo įvykių versiją.

Žemiau pateikiame netrumpintą, tik nežymiai paredaguotą automobilio vairuotojo laišką.

Lenkijos policijos pranešimą ir vaizdo medžiagą iš nežymėto Lenkijos policijos automobilio BMW, rasite čia.

***

Pamačius šį straipsnį „Lietuvos ryte“, vėl užvirė kraujas... Jei lenkų policija pasakė A, aš iš savo pusės turiu pasakyti B, kad internautams susidarytų bendras įvykio vaizdas.

Taigi, apie 19 val. 30 min. Lenkijos laiku važiavau su šeima (žmona, du vaikai) iš atostogų iš kol kas „žalioje zonoje“ esančios jūros pakrantės. Tą dieną jau buvau įveikęs apie 800 km ir važiuojant keliu Augustavo link namais jau „kvepėjo“.

Kas važinėjęs po Lenkiją turbūt žino, kokio pralaidumo yra jų vietinės reikšmės keliai – kaimas, 1 kilometras, vėl kaimas, du-trys vilkikai, iš paskos dar uodega iš 3-4 lengvųjų automobilių ir visi velkasi 70-80 km/val. Nenoriu savęs teisint, visuomet blaiviai įvertinu savo ir automobilio galimybes ir lenkimo manevrus atlieku netrukdydamas kitiems ir stengdamasis jų nepykdyti.

Prisiveju eilinę koloną iš 5 automobilių bei vilkiko su puspriekabe ir, priekyje matydamas ilgą ir plokščią įkalnę, leidžiamoje vietoje pradedu lenkimo manevrą.

Šioje kolonoje nežymėtas policijos automobilis BMW važiavo iškart už vilkiko. Baigiant manevrą vilkiko vairuotojas dar pasitraukė dešiniau (manau iš mandagumo, nes priešais atvažiuojantis automobilis man netrukdė ir aš jam netrukdžiau, nes jis liko savo juostoje).

Pavažiavęs dar kiek, lenkiau visureigį. Pastebėjęs priekyje kelio ženklą „Lenkti draudžiama“ grįžau į savo juostą. Dar po kelių akimirkų pamačiau galinio vaizdo veidrodėlyje policijos specialiuosius signalus, iškart nusukau į kelkraštyje buvusią „kišenę“.

Priėjęs Lenkijos policijos pareigūnas iškart pareikalavo pateikti ID kortelę, vairuotojo pažymėjimą, registracijos liudijimą ir eiti paskui jį į policijos automobilį žiūrėti „video“. Parodęs monitoriuje 2 mano lenkimus (lenkiau koloną ir lenkiau visureigį), jis pareiškė, kad lenkimo baigimo metu du kartus kirtau ištisinę liniją, todėl man bus skirtos 2 baudos po 200 zlotų, kurias iškart galiu sumokėti kortele jų automobilyje.

Dėl pirmojo pažeidimo (kolonos lenkimas) sutikau iškart, dėl antrojo – ne, nes buvau tikras, kad į savo juostą grįžau iki kelio ženklo „Lenkti draudžiama“. Pareigūnas pareiškė, kad tai nesvarbu, nes ištisinė linija prasidėjo ankščiau negu stovėjo kelio ženklas. Buvau įsitikinęs, kad jei kelio ženklinimas prieštarauja kelio ženklui, vadovautis reikia ženklu, todėl pasakiau, kad su antruoju pažeidimu nesutinku.

Abu pareigūnai akivaizdžiai susinervino ir pareiškė, kad tokiu atveju bylą kitą dieną nagrinės teismas, o aš turėsiu iki rytojaus likti Lenkijoje ir laukti teismo. Aš sutikau ir nuėjau į savo automobilį. Pagalvojau, kad Augustavas visai šalia, atvažiuosiu ryt, o jei ir neatvažiuosiu, teismas išnagrinės be manęs ir gausiu tas pačias baudas, kurias visada susimoku, nes Lenkijoje būnu dažnai ir nenoriu dėl to rizikuoti.

Lenkų pareigūnai „mano dilemą“ sprendė gerą valandą, kol galų gale mano paraginti, pasiūlė nuvažiuoti iki Augustavo policijos komisariato „suderinti“ teismo posėdžio laiką. Tada nežinojau, kad tai savotiški „spąstai“ įsivilioti mane į komisariatą ir sulaikyti. Noriu pabrėžti, kad pokalbis tarp manęs ir pareigūnų vyko normaliai, be jokių ekscesų tiek iš mano, tiek iš pareigūnų pusės. Niekas nepranašavo audros...

Į komisariatą atvykau paskui policijos automobilį, šeima liko mūsų automobilyje laukti (visi tikėjomės „suderinti“ posėdžio laiką greitai), aš pasiėmęs piniginę ir mobilų telefoną nusekiau paskui pareigūnus. Užėjus į budėtojų padalinį, prie manęs priėjo vyresnysis budėtojų pareigūnas, kuris pareiškė, kad aš atsisakiau pasirašyti protokole ir mokėti baudą, todėl jie mane sulaiko iki teismo posėdžio.

Iš manęs iškart buvo paimti piniginė ir telefonas ir tie patys mane sustabdę pareigūnai nuvedė į greta buvusį narvą (kitaip jo pavadinti negaliu, 2x2 ploto kambario viduryje), uždarė ir išėjo sau. Jame prabuvau gerą pusvalandį, visiškai pareigūnų ignoruojamas, nes jie toliau sprendė „mano dilemą“.

Apie 22 val. atėjęs pareigūnas man pasakė, kad keliausiu į areštinę apačioje, kur lauksiu teismo, kuris galbūt įvyks rytoj. Išsireikalavau vieno skambučio advokatui arba šeimai ir supratęs, kad advokatas man čia tikrai nepadės, paskambinau šeimai, paprašiau jų vykti namo ir atvažiuoti kitą dieną. Mano šeimos, kaip paaiškėjo vėliau, lenkų pareigūnai nesivargino informuoti, kad esu sulaikytas.

Į areštinę patekau 22 val. ir iki kitos dienos 12 val. ten prabuvau, visiškai nežinodamas, kas vyksta, nes kameras prižiūrėjęs pareigūnas į jokias kalbas nesileido.

12 val. su antrankiais buvau atvestas į policijos valdininko kabinetą, kuriame buvo ir vertėja. Man buvo pasiūlyta pripažinti savo kaltę, tada teismas įvyks supaprastinta tvarka ir sumokėjęs baudą, galėsiu važiuot namo. Su vertėjos pagalba perskaitęs man pateiktus dokumentus pamačiau, kad pirmasis pažeidimas (ištisinės linijos kirtimas) jau pavirto į pavojingą situaciją, už kurią man grėsė jau 500 zlotų ir teisės vairuoti atėmimas Lenkijoje 6 mėnesiams, antrasis pažeidimas liko tas pats- dar 200 zlotų. Paklausus, kokios galimybės gintis teisme, pareigūnas paaiškino, kad 90 proc. teismas pritars policijos sprendimui, tačiau teismo nutarties tokiu atveju aš šiandien negausiu, o gausiu rytoj, taip kad turėsiu areštinėj pasėdėti dar bent parą.

Supratęs, kad galimybę turiu tik dar pasėdėti areštinėje, su viskuo sutikau. 14 val. vėl su antrankiais buvau pristatytas į teismą, kuriame „neilgo proceso“ metu gavau 500 zlotų baudą ir netekau teisės vairuoti Lenkijoje 6 mėnesiams. Kai žmona banke sumokėjo 500 zlotų baudą ir pristatė į teismą kvitą, buvau paleistas...

Neteisinu savęs nei kaltinu. Sunkiausioje situacijoje turbūt šį kartą atsidūrė mano šeima, kuri po smagių atostogų, netikėtai liko be šeimos galvos, be jokių paaiškinimų ir ne kažkur Afrikoje ar Pietų Amerikoje, o Europos Sąjungoje. Vairuoju 30 metų, nesu piemuo, tačiau už tiek pinigine (200+200 zlotų), tiek teisine prasme nereikšmingus pažeidimus iškart atsidurti areštinėje tikrai nesitikėjau, nes galų gale lenkų policininkai galėjo fiziškai sulaikyti mano automobilį, kad būtų užtikrintas mano dalyvavimas teisme.

Antra vertus, bent jau Lietuvoje administracinėn atsakomybėn traukiamas asmuo turi teisę, o ne pareigą dalyvauti savo bylos nagrinėjime, nes dažniausiai jam turi būti įdomu, kuo byla baigsis.

Na, o moralas šitos istorijos būtų toks – jei jau vis dėl to pavyko padaryti Kelių eismo taisyklių pažeidimą Lenkijoje, nulenk galvą, neturėk savo nuomonės ir būtinai turėk kortelėje pinigų, nes užsieniečiai Lenkijoje turi tik pareigas, o ne teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.