Kova dėl tako Žvėryne nebaigta: šunybių mėgėjas šokdina mero bijančią „Grindą“

Birutės gatvėje 2017-ųjų pavasarį nupjovęs tujas meras Remigijus Šimašius džiūgavo, kad kova su žemgrobiais baigta. Tačiau ne – ji tik prasidėjo. Dabar ant kelio nuolat pripilama šiukšlių, grunto, akmenų, o už jų surinkimą sumoka visi vilniečiai.

2017 metų kovo pradžioje meras R.Šimašius savo rankomis Neries pakrantėje pradėjo kovą su žemgrobiais, bet jie nenusileido – ėmėsi partizaninės kovos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
2017 metų kovo pradžioje meras R.Šimašius savo rankomis Neries pakrantėje pradėjo kovą su žemgrobiais, bet jie nenusileido – ėmėsi partizaninės kovos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Praėjusių metų rudenį ant kelio atsirado riedulių. Kas juo atvežė – nežinia.
Praėjusių metų rudenį ant kelio atsirado riedulių. Kas juo atvežė – nežinia.
Balandžio pabaigoje „Grindos“ technika nuo kelio išvežė suverstą gruntą.
Balandžio pabaigoje „Grindos“ technika nuo kelio išvežė suverstą gruntą.
Kur lyg mūras suaugusios tujos – užgrobta valstybinė žemė, kurios Birutės gatvės gyventojai nė už ką nenori atiduoti.<br>D.Umbraso nuotr.
Kur lyg mūras suaugusios tujos – užgrobta valstybinė žemė, kurios Birutės gatvės gyventojai nė už ką nenori atiduoti.<br>D.Umbraso nuotr.
Tujos arba gyvatvorė juosė daugiau nei 3 tūkst. kvadratinių metrų užgrobtos valstybinės žemės. Savavališkai apželdintą sklypą saugojusi kalė anuomet nelauktus svečius pasitiko įnirtingu skalijimu.<br>D.Umbraso nuotr.
Tujos arba gyvatvorė juosė daugiau nei 3 tūkst. kvadratinių metrų užgrobtos valstybinės žemės. Savavališkai apželdintą sklypą saugojusi kalė anuomet nelauktus svečius pasitiko įnirtingu skalijimu.<br>D.Umbraso nuotr.
2017 metų kovo pradžioje meras R.Šimašius savo rankomis Neries pakrantėje pradėjo kovą su žemgrobiais, bet jie nenusileido – ėmėsi partizaninės kovos.
2017 metų kovo pradžioje meras R.Šimašius savo rankomis Neries pakrantėje pradėjo kovą su žemgrobiais, bet jie nenusileido – ėmėsi partizaninės kovos.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 8:57 PM, atnaujinta May 13, 2021, 7:25 AM

Birutės gatvė 18C – tai adresas, iki skausmo pažįstamas savivaldybės įmonės „Grinda“ darbuotojams. Gavus pranešimą, kad prie šio namo ant kelio nežinomas šunybių mėgėjas vėl pripylė šiukšlių ar privertė akmenų, lėkti reikia paknopstomis.

Neduokdie, jeigu apie šunybę sužinos šeimininkas R.Šimašius, kuris prieš ketverius metus toje vietoje prieš kameras birzgino motorinį pjūklą pjaudamas tujas ir taip demonstruodamas, kaip kovoja su žemgrobiais.

Bet kad ir kaip stengtųsi „Grinda“, aišku kaip dieną – kova su žemgrobiais nebaigta. Dabar vyksta partizaninis karas.

Pastangos kelia šypseną

Sutiktos dvi moterys „Sostinei“ antradienį sakė pėsčiųjų taku, kurį pavyko nutiesti R.Šimašiui išpjovus tujas, vaikštančios kiekvieną dieną.

Paklaustos apie vis atsirandančias kliūtis jos išpūtė akis: ne, niekada nematė.

Ir kur matys, jei „Grindos“ darbuotojai, vos gavę pranešimą, lekia strimgalviais. Būtent tai vietos gyventojams ir kelia šypseną.

Į kitą vietą ko nors patvarkyti, pataisyti miesto tvarkdarių neprisišauksi, o čia atskuba akimirksniu. Pasirodo, kažkas jiems praneša apie vėl supiltas kliūtis.

Važiavo jau kelis kartus

„Grindos“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Egidijus Steponavičius pasakojo, kad įmonės darbuotojai kliūtis nuo kelio ties Birutės gatvės 18C namu šalino jau kelis kartus. Praėjusiais metais teko išvežti išverstą smėlio, vėliau – ir riedulių krūvą.

„Šių metų kovą gavome užduotį pašalinti smėlio, balandžio mėnesį – grunto kliūtis.

Šie tvarkymo darbai miestui jau kainavo 1185 eurus“, – pripažino E.Steponavičius.

Jis neigiamai atsakė į klausimą, ar „Grinda“ dėl viešosios tvarkos pažeidimų kreipėsi į policiją. Tačiau tvarką prižiūri ir situaciją aiškinasi savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius.

Bylinėjasi dėl servituto

Žvėryno gyventojus piktina tai, kad už kažkieno šunybes priversti sumokėti visi mokesčių mokėtojai.

„Kodėl mes turime mokėti už įžūlius gyventojus, ne pirmi metai šokdinančius visus? Iki kito karto – kol vėl sugalvos, kaip užtverti kelią valstybinėje žemėje, ir aprėks juo einančius ar važiuojančius. Neįgali valstybė!“ – piktinosi jie.

Birutės gatvėje gyvenanti moteris (vardas ir pavardė žinomi) antradienį kalbėdama su „Sostinės“ žurnalistais nebuvo linkusi spėlioti, kas toje vietoje suverčia žvyro ar akmenų krūvas, ir pridūrė, kad dėl kelio, ant kurio vis atsiranda kliūčių, vyksta bylinėjimasis teisme.

Dabar toje vietoje nustatytas servitutas, bet gyventojai siekia įrodyti priešingai. O kol teismas nepaskelbė sprendimo, tuo keliu sunku prasibrauti, nes jis pristatytas automobilių.

Tačiau keisčiausia Žvėryno gyventojai tai, kad savivaldybė taip švaisto mokesčių mokėtojų pinigus, kuriuos būtų galima panaudoti gatvėms ar kiemams tvarkyti.

„Tai vienintelė vieta Vilniuje, kurią savivaldybė tvarko pavyzdingai, vos tik atsiranda kliūtis“, – šypsojosi vilnietė.

Netoli žymiosios vietos gyvenanti moteris pasakojo, kad čia nuolat kažkas fotografuoja, landžioja po krūmus ir kažko ieško: „Kartą pamačiau moterį su fotoaparatu. Klausiu, ką ji čia veikia, o ji atrėžė: „Nieko, tuoj viską sutvarkysime.“

Įžvelgia eglių ir pušų naudą

Praėjus dienai po „Sostinės“ apsilankymo Birutės gatvėje ši vilnietė persiuntė Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) ir savivaldybei adresuotą prašymą.

Jame moteris prašo leisti vakarinėje ir pietinėje namo pusėse laisvą valstybinę žemę apsodinti eglėmis ir pušimis.

Jei prašymas būtų patenkintas, moters žodžiais, savivaldybei nereikėtų atskirai ir papildomai nukasinėti ir išvežinėti juodžemio, sniego, smėlio, pjauti medžių ir krūmų. Sumažėtų ir žolės pjovimo plotas.

Žvėryno gyventoja skundėsi, kad po R.Šimašiaus tujų pjovimo akcijos sulaukia labai daug dėmesio: „Kuriamas neigiamas įvaizdis, žmonės provokuojami vaikščioti aplink namą, eiti į privačią teritoriją, fotografuoti, užsiimti chuliganizmu gadinant daiktus ir augalus, užsipuldinėti žodžiais.

Augalija ne tik sukurtų vešlios gamtos vaizdą pakrantėje, bet ir apsaugotų.“

Toliau kaunasi dėl žemės

Ši Žvėryno gyventoja į savivaldybę kreipėsi jau ne kartą. Po pirmo jos prašymo savivaldybės darbuotoja atsakė, kad ketina tiesti dar vieną kelią pietinėje namo pusėje, todėl neleis. Negana to, atvykę „Grindos“ darbuotojai nupjovė dvidešimtmetes gudobeles.

Dar po metų atvyko „Grindos“ darbuotojai ir iš naujo nutiesė kelią, kuris prieš keletą buvo metų panaikintas ir užpiltas juodžemiu.

Anot moters, tai padaryti leido teismo sprendimas.

Savivaldybės darbuotojas į vilnietės užklausą atsakė, kad kelio netiesė, tik išvežė juodžemį ir vielas, kuriomis esą buvo apsaugoti keli likę augalai. Į prašymą pasėti žolę pietinėje sklypo pusėje buvo atsakyta, kad savivaldybė tam lėšų nenumačiusi.

„Kadangi yra teismo sprendimas, gauti visi NŽT ir savivaldybės atsakymai, kad jokio kelio pietinėje namo pusėje nėra, tikiuosi, šį kartą nekils problemų leisti apsodinti augalais ir šią pusę“, – kalbėjo Žvėryno gyventoja.

Papildomai ji savivaldybės paprašė žemėlapyje panaikinti nuorodą, kad namo pietinėje pusėje yra viešas kelias.

Dar ji paprašė leisti apsaugoti nuo dažnų chuliganiškų išpuolių raunant augalus apsodintą teritoriją aptverti neaukšta laikina tvora, kol augalija paaugs. Reikia ir įspėjamųjų ženklų, nurodančių, kad rauti, skinti augaliją yra draudžiama.

Be to, Žvėryno gyventoja paprašė, jei yra galimybė, atvežti atgal nukastą juodžemį, nes jai, gaunančiai minimalias pajamas, tai per daug kainuotų.

Dėl tako atkarpos kovojama ketverius metus

Meras nežinojo, kieno medžius nupjovė

Kovos dėl žemės Birutės gatvėje prie Neries prasidėjo 2017-ųjų pavasarį, kai pasigirdo motorinio pjūklo garsai.

Mat savivaldybė toje vietoje buvo numačiusi nutiesti pėsčiųjų ir dviračių taką, o darbus stabdė vietos gyventojų tvoros.

Savivaldybė ne kartą kreipėsi į NŽT dėl to, kad trijų namų savi-ninkai buvo apsitvėrę ir apsi-sodinę augalais per daug žemės.

Pavadinęs šiuos gyventojus žemgrobiais R.Šimašius prisipažino nežinojęs, kieno tujas nupjovė, – jam nebuvo jokio skirtumo.

Tais pačiais metais buvo nutiestas pėsčiųjų ir dviračių takas, sujungęs Upės gatvę ir Žvėryno pėsčiųjų tiltą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.