Kolūkiečiams ieškos pamainos – suka galvas, ką pasiūlyti geresnio

Jonavos rajone gali būti keičiami kai kurių gatvių pavadinimai, jeigu bus nustatyta, kad jie vis dar turi sąsajų su sovietmečiu arba Rusija – valstybe agresore. Kol kas nusitaikyta į dviejų gatvių pavadinimus.

Kolūkiečių gatvė Žeimiuose bus pervadinta, tačiau dar nenuspręsta kaip.<br>Jonavos r. savivaldybės nuotr.
Kolūkiečių gatvė Žeimiuose bus pervadinta, tačiau dar nenuspręsta kaip.<br>Jonavos r. savivaldybės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2022, 7:01 PM

Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius gavo Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje Petro Beštos prašymą prisijungti prie iniciatyvos pervadinti gatvių pavadinimus, jei jie siejasi su Rusija.

„Maloniai prašau apsvarstyti galimybę žengti dar vieną svarbų žingsnį į priekį ir izoliuoti Rusiją su visa jos piktybine įtaka įvairiose ES miestų viešojo gyvenimo srityse, įskaitant istorinę ir kultūrinę“, – rašė diplomatas.

Jonavoje yra išlikusios S.Nėries, J.Janonio, kitų panašių veikėjų vardu pavadintos gatvės. Mieste galima rasti Kosmonautų gatvę, o visas aplink ją esantis didelis miesto rajonas neoficialiai vadinamas Kosmonautais.

Jonavos rajono mero kvietimu posėdį surengė Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

Ši komisija, kurią sudaro Jonavos rajono istorijos mokytojų, nevyriausybinių organizacijų, viešosios bibliotekos, kultūros centro atstovai, mėgins identifikuoti galimai keistinų Jonavos rajono savivaldybės gatvių pavadinimus ir pasiūlyti toms gatvėms naujus pavadinimus.

Komisijai siūloma atsižvelgti ir į Lietuvai svarbias sukaktis ar progas – štai šie metai Lietuvoje yra paskelbti Savanorystės metais, taip pat minimas Lietuvos krepšinio šimtmetis.

Komisijos pirmininkė Giedrė Narbutaitė-Kontrimė pranešė, kad po pirmojo posėdžio nutarta siūlyti keisti dviejų gatvių pavadinimus – Kolūkiečių Žeimių miestelyje bei Tarybų Kulvos miestelyje.

Gegužės pradžioje vyksiančiame posėdyje ketinama tartis su šių vietovių seniūnais, bendruomenės atstovais. Galutinį sprendimą turėtų priimti taryba.

„Gatvės pavadinimo pakeitimas tikrai nėra toks paprastas reikalas“, – įsitikinusi G.Narbutaitė-Kontrimė, kuri yra žinoma Jonavos krašto muziejininkė, gidė ir istorikė.

Pasak komisijos pirmininkės, nutarus keisti pavadinimą, bendruomenei reikia pasiūlyti ką nors geresnio ir gauti pritarimą.

G.Narbutaitei-Kontrimei geras sprendimas atrodo gatvėms suteikti išnykusių Jonavos krašto kaimų pavadinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.