Trūko kantrybė: savaitgalį Vilniaus gatvėse pareigūnai surengs specialų reidą

Susisiekimo paslaugų platforma „Bolt“ ir Lietuvos kelių policijos tarnyba 2023 m. gegužės 27 d., šeštadienį, Vilniaus gatvėse surengs specialų reidą, kurio metu elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės, atkreiptas dėmesys į būtinas saugumo priemones ir tikrinamas eismo dalyvių blaivumas.

Policija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Policija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės.<br>Stop kadras
Elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės.<br>Stop kadras
Elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektrinių paspirtukų naudotojams bus primintos galiojančios Kelių eismo taisyklės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 4:12 PM

Policija taikys įstatymo nustatytas bausmes, jei elektrinių paspirtukų vairuotojams bus nustatytas daugiau kaip 0,4 promilės neblaivumas, o „Bolt“ laikysis nulinės tolerancijos taisyklės ir blokuos visų neblaivių elektrinių paspirtukų vairuotojų prieigą prie platformos.

Vis dėlto pagrindinis organizatorių tikslas – informuoti šios transporto priemonės vairuotojus, kad važiuoti ja apsvaigus arba dviese yra draudžiama ir pavojinga.

„Įsibėgėjant elektrinių paspirtukų sezonui, Vilniuje suintensyvėjo jų eismas, todėl siekiama prevenciškai iš naujo atkreipti gyventojų dėmesį į saugumo reikalavimus. Kiekvienas paspirtuką išsinuomojęs gyventojas įsipareigoja važiuoti tik visiškai blaivus.

Norime priminti elektrinių paspirtukų vairuotojams, kad jie atsakingi ne tik už savo, bet ir už kitų eismo dalyvių saugumą“, – pažymi Benas Jurlovas, „Bolt“ dalijimosi paslaugų vyriausiasis specialistas.

Pasak jo, panašūs reidai – tai viena iš priemonių, skirtų saugesnėms kelionėms elektriniais paspirtukais didžiuosiuose miestuose.

Nuo praėjusių metų savaitgalių naktimis greitis ribojamas iki 20 km/val., o šiais metais specialiose Vilniaus senamiesčio zonose jis sumažintas net iki 12 km/val.

Policija primena, kad elektrinių paspirtukų (greitis iki 25 km/val., galia iki 1 kW) vairuotojams leidžiama alkoholio riba yra iki 0,4 promilės. Jei nustatomas didesnis neblaivumas, vairuotojui gresia bauda nuo 80 iki 150 eurų.

Kai viršijama 1,5 promilės arba šios transporto priemonės vairuotojas yra apsvaigęs nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų, arba vengia tikrintis blaivumą, bauda gali siekti nuo 150 iki 200 eurų.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys sako, jog policija šį sezoną daug dėmesio skirs ir tam, kad asmenys elektriniais paspirtukais nevažiuotų po du.

Policija dažnai fiksuoja tokias situacijas, kai vienu paspirtuku važiuoja du suaugę žmonės arba suaugusieji net nesusimąstydami veža vairuotojo priekyje stovintį vaiką, kuris įvykus susidūrimui skaudžiai nukentėtų.

„Kai kurie tėvai visiškai nesaugo savo vaikų sveikatos ir gyvybės ir rizikuoja dėl pramogos. Elektrinių paspirtukų vairuotojai yra tokie patys eismo dalyviai, kaip ir automobilių vairuotojai ar pėstieji, ir jiems galioja gana griežtos taisyklės, už kurių nesilaikymą, jei kitaip eismo dalyviai mūsų negirdi ir nesupranta, policija skiria baudas“, – sako Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Reido dalyvių, kurių neblaivumo patikros rezultatas bus nulis promilių, lauks ne tik organizatorių padėka, bet ir paskatinimas – simbolinės „Bolt“ dovanos.

Šiuo metu „Bolt“ paspirtukais Lietuvoje naudojasi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Alytaus, Marijampolės, Mažeikių, Kėdainių, Tauragės, Trakų ir Kazlų rūdos gyventojai bei šių miestų svečiai.

Statistika

Iki 2023 m. gegužės 16 d., preliminariais duomenimis, Eismo įvykių informacinėje sistemoje užregistruoti 53 eismo įvykiai, kuriuose dalyvavo elektrinių paspirtukų vairuotojai – 54 asmenys sužeisti ir vienas žuvęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.