Mėgstate važiuoti atidarytais langais? Tai vilioja vagis

Stovite transporto spūstyje ar prie prekybos centro ir net nespėjate apsidairyti, kaip vagis nugvelbia jūsų daiktus. Į tokią nemalonią situaciją kartais patenka neapdairūs vairuotojai. Pareigūnai pataria, kaip to išvengti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytenis Radžiūnas, lrt.lt

2014-07-14 11:03, atnaujinta 2018-02-12 00:12

„Eidamas į banką stovėjimo aikštelėje pamačiau automobilyje sėdinčią moterį. Abu priekiniai langai buvo visiškai atidaryti, ant priekinės keleivio sėdynės pamačiau padėtą moters rankinę, kitus vertingus daiktus, o pati vairuotoja tuo metu naudojosi mobiliuoju ir net nesusimąstė, kad iki nelaimės – vos vienas žingsnis.

Juk vagis gali kėsintis nugvelbti šiuos daiktus. Įspėjau vairuotoją labiau saugoti savo daiktus, nes esu girdėjęs atvejų, kai vagys pelnosi iš neapdairių vairuotojų.

Manau, kad ir kitiems būtų naudinga žinoti, kad taip nesaugiai palikti daiktų negalima, ypač per karščius, kai dažnas yra labiau atsipalaidavęs“, – portalui lrt.lt parašė kaunietis Darius.

Siūlo nepalikti daiktų matomoje vietoje

Dėl šio klausimo lrt.lt kreipėsi į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Komunikacijos poskyrio specialistas Kęstutis Kasciukevičius patvirtino, kad tokių situacijų išties yra buvę.

„Apie tokias vagystes, kai prie šviesoforo sustojus automobiliui prie jo pribėga asmuo ir pro atvirą langą ar atidaręs automobilio dureles griebia nuo priekinės automobilio sėdynės rankinę ar kitus vertingus daiktus ir pabėga, teko girdėti, tačiau gerokai anksčiau. Per pastaruosius kelerius metus, sudarinėdamas paros įvykių suvestines Kauno apskrityje, tokių įvykių neužfiksavau“, – informavo K.Kasciukevičius.

Pasak Komunikacijos poskyrio specialisto, praėjusiais metais yra pasitaikę atvejų, kai būdavo praduriama automobilio padanga, o kol vairuotojas keičia ratą, iš automobilio buvo pagrobiami vertingi daiktai: rankinės, mobiliojo ryšio telefonai, piniginės.

„Policija nuolat rūpinasi, kad gyventi mūsų šalyje būtų kuo saugiau, kiekvienas tiek miesto, tiek kaimo gyventojas būtų tikras, jog jo užgyventas turtas netaps sukčių, plėšikų grobiu. Tačiau patiems nesisaugant, negalime pasiekti norimo rezultato, todėl raginame gyventojus saugoti savo turtą, šiuo atveju, važiuodami automobiliu nelaikyti rankinių ar kitų vertingų daiktų matomose, lengvai pasiekiamose vietose. Užsirakinkite automobilio duris, kad prabėgantis nedorėlis negalėtų įgyvendinti savo plano. Net jei automobilis yra užrakintas ir turi signalizaciją, nepalikite savo asmeninių daiktų“, – pataria K.Kasciukevičius.

Policijos pareigūnai ragina piliečius nebūtini abejingiems, netoleruoti daromų teisės pažeidimų ar nusikaltimų, o nukentėjus ar esant tokių įvykių liudininkais, stengtis įsiminti kuo daugiau daromo pažeidimo ar nusikaltimo aplinkybių, įtariamojo požymių, jo pasišalinimo kryptį bei operatyviai apie tai pranešti policijos pareigūnams bendruoju pagalbos telefonu 112.

Dar keli policijos patarimai

Labai dažnai žmonės automobiliuose laiko ar palieka vertingus daiktus. Pareigūnai pataria net trumpam paliekamą automobilį užrakinti ir įjungti apsauginę signalizaciją. Vagims užtenka pusės minutės atsirakinti dureles ir pasiimti grotuvą ar kitus vertingus daiktus.

Vagis vilioja bet kokie matomoje vietoje palikti daiktai, kartais net visiškai neprabangūs ir nevertingi. Todėl siūlome automobilio salone ir matomose vietose nepalikti jokių daiktų, geriau juos sudėti į bagažinę, ar parsinešti namo.

Negalime automobiliuose palikti dokumentų, nes vagystės atveju, žmogus praras ir dokumentus, o vagys jais gali pasinaudoti.

Dažni atvejai, kai pagrobiami vertingi daiktai iš trumpam sustojusio automobilio, stovint transporto spūstyje, prie prekybos centro ar kitokioje vietoje. Todėl pareigūnai pataria, atsisėdus į automobilį, užsirakinti jį iš vidaus.

Vagystės iš transporto priemonių:

2004 m. – 7616

2011 m. – 5245

2012 m. – 3597

2013 m. – 3457

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai