Elektromobilių rinka Lietuvoje įgauna pagreitį

Augant Europos elektromobilių rinkai, pokyčiai ryškūs ir Lietuvoje. Elektromobilių skaičius keliuose perkopė 1200, o iki metų pabaigos visoje šalyje bus įrengta per 110 naujų įkrovimo stotelių.

spark mašinų nuoma dalinimasis elektromobiliai<br>T.Bauro nuotr.
spark mašinų nuoma dalinimasis elektromobiliai<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2019, 4:45 PM

Populiariausias elektromobilis Europoje – „Nissan Leaf“. „Nissan“ skelbia, kad 2018 m. buvo parduota per 40 000 šio modelio elektromobilių. Pirkėjų sąrašo viršuje – Norvegija, kurioje trečdalis vairuotojų renkasi elektra varomas transporto priemones.

Tarp Baltijos šalių, elektromobiliai palankiausiai vertinami Lietuvoje. Remiantis 2018 m. SEB banko lizingo inicijuota apklausa, 37% respondentų Lietuvoje norėtų įsigyti automobilį su hibridiniu varikliu, o 20% norėtų, kad jų transporto priemonė būtų elektromobilis. Tuo tarpu, elektromobilio norėtų 12% apklaustų latvių ir 7% – estų.

Lietuvių dėmesį elektromobiliams rodo ir VĮ „Regitra“ duomenys. Vien per 2019 m. liepos – rugpjūčio mėnesius, šalyje užregistruota 80 elektromobilių, kurių bendras skaičius jau siekia 1229. Palyginimui, 2014 m. pabaigoje gatvėmis riedėjo tik 63 elektromobiliai.

Vertinant elektromobilių priežiūros infrastruktūrą, daugiausiai, virš 70, elektromobilių įkrovimo stotelių galima rasti Vilniuje, Kaune stotelių – apie 15. Artimiausiu metu Vilniuje planuojama įrengti 59 didelės galios įkrovimo stoteles, o dar 17-oje savivaldybių – 56 vidutinės ir didelės galios stoteles.

Svarbu paminėti ir tai, jog elektromobilį galima įkrauti ir namuose, darbe ar svečiuose – visose vietose, kuriose yra elektros lizdai. Tokiam krovimui reikalingas buitinis įkroviklis būna įtrauktas į elektromobilio komplektaciją.

Didėjantį elektromobilių populiarumą rodo ir jų žengimas į automobilių sportą – neseniai vykusiame ralyje „Aplink Lietuvą“ dalyvavo keletas ekipažų, vairavusių elektra varomus automobilius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.