Tarša Vilniuje vis didėja: jau atsiliekame nuo kitų Europos sostinių

Vilniaus mieste oro kokybė negerėja. Maža to, kasmet ji didėja ir pagal oro kokybės rodiklius jau atsiliekame nuo kai kurių Europos sostinių.

Vilniaus mieste oro kokybė negerėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus mieste oro kokybė negerėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus mieste oro kokybė negerėja.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniaus mieste oro kokybė negerėja.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 1, 2020, 2:07 PM

Vilniuje oro kokybės tyrimai atliekami keturiose valstybinėse automatinėse aplinkos oro monitoringo stotyse: Senamiesčio, Žirmūnų, Savanorių pr. ir Lazdynų.

Jose tiriamos kietosios dalelės, azoto oksidai, sieros dioksidas, anglies monoksidas, benzenas, sunkieji metalai ir kiti teršalai.

Tiesa, šiemet buvo stebimos kiek geresnės tendencijos – sumažėjo transporto sektoriaus generuojama oro tarša. Specialistai tokius rezultatus sieja su COVID-19 pandemija ir dėl jos sulėtėjusiu gyvenimo tempu.

Tik Lazdynų oro kokybės matavimo stotelėje buvo fiksuoti kitokie rezultatai – kietųjų dalelių (KD10) koncentracija išaugo.

Ekspertų įsitikinimu, tam turėjo įtakos intensyvūs statybos darbai gretimuose rajonuose.

Labiausiai sostinėje orą teršia transporto, šilumos ūkio ir statybų sektoriai. Dalis oro taršos į Vilnių atkeliauja iš kitų valstybių – dažniausiai iš Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos.

Pagal Europos Komisijos užsakymu atliktą gyvenimo kokybės miestuose tyrimą, daugiau nei 94 proc. vilniečių yra patenkinti gyvenimu Vilniuje.

Dar daugiau manančių, kad per penkerius metus gyvenimo kokybė pagerėjo, – 60 proc.

Ekonomistus šis rodiklis labai džiugina, nes dideli lūkesčiai reiškia ir didesnį naujų investicijų potencialą. Tačiau tai turi įtakos oro kokybei, nes suderinti ekonominę veiklą ir švarią aplinką sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.