Debiutas biržoje pažymėtas rekordu: „Tesla“ gali sulaukti rimto konkurento

Elektromobilius gaminanti „Tesla“ gali sulaukti rimto konkurento. JAV kompanija „Rivian“ su trenksmu žengė į „Nasdaq“ biržą, o jai už nugaros išsirikiavę rimti investuotojai.

R.J.Scaringe’o įkurta kompanija pagamintus automobilius dar skaičiuoja vienetais, bet ji verta milijardų eurų.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.J.Scaringe’o įkurta kompanija pagamintus automobilius dar skaičiuoja vienetais, bet ji verta milijardų eurų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Elektromobilius gaminanti „Tesla“ gali sulaukti rimto konkurento.<br>www.pixabay.com nuotr.
Elektromobilius gaminanti „Tesla“ gali sulaukti rimto konkurento.<br>www.pixabay.com nuotr.
JAV kompanija „Rivian“ su trenksmu žengė į „Nasdaq“ biržą, o jai už nugaros išsirikiavę rimti investuotojai.<br>www.unsplash.com nuotr.
JAV kompanija „Rivian“ su trenksmu žengė į „Nasdaq“ biržą, o jai už nugaros išsirikiavę rimti investuotojai.<br>www.unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 22, 2021, 1:17 PM

38 metų Roberto J.Scaringe’o 2009 m. įkurtos kompanijos išankstinis akcijų platinimas (IPO) biržoje buvo itin sėkmingas.

Praėjusią savaitę įmonė paskelbė viešai parduosianti 153 milijonus akcijų po 72–74 dolerius (62–64 eurus).

Tačiau investuotojams kaina nepasirodė per didelė, todėl akcijos bus išplatintos po 78 dolerius (67 eurus). Iš viso kompanija sugebėjo pritraukti beveik 12 mlrd. JAV dolerių (per 10 mlrd. eurų) ir šis IPO tapo sėkmingiausias šiais metais.

Paprastai tokios stadijos startuoliai (o „Rivian“ kol kas ir laikomas tokiu) itin retai sulaukia didelio investuotojų dėmesio dėl per didelės rizikos. Išimtis – nebent unikalų produktą kuriančios biotechnologijų kompanijos.

Tačiau kitiems – „Lordstown“, „Faraday“ ar „Lucid“ – teko rinktis kitokius finansų pritraukimo kelius, ne IPO.

Palyginimas. Po akcijų platinimo „Rivian“ vertė pakilo iki 76,4 mlrd. dolerių (66 mlrd. eurų). Šiuo atžvilgiu ji nė iš tolo neprilygsta Elono Musko įkurtai „Tesla“, kurios vertė jau perkopė trilijoną dolerių (864 mlrd. eurų).

Nepaisant to, „Rivian“ rinkos kapitalizacija dabar jau didesnė už daugumos automobilių gamintojų, pavyzdžiui, BMW (59 mlrd. eurų), nors ši JAV kompanija iki spalio pabaigos pagamino vos 189 automobilius.

Istorija. Jos įkūrėjas yra Masačusetso technologijų institutą baigęs inžinierius.

Jau anksčiau jis bandė sudominti mašinų gamintojus siūlydamas savo planuojamą sportinio automobilio prototipą.

Nepavyko. Todėl prieš dešimtmetį R.J.Scaringe’as nusprendė sukurti elektrinius pikapą ir visureigį.

Pikapas R1T jau gaminamas, tačiau pirmieji modeliai atiteko kompanijos darbuotojams. Visureigis bus pradėtas surinkinėti tiktai gruodį, o jų šįmet tikimasi pristatyti tik 15.

Negana to, kompanijos pardavimo ataskaitoje iki šiol nuliai, o nuo praėjusių metų pradžios sukaupti nuostoliai siekia apie 2 mlrd. dolerių (1,73 mlrd. eurų).

„Mes nesitikime pelno artimiausioje ateityje, netgi išvis negalime užtikrinti, kada jo sulauksime“, – pripažino įmonės vadovas.

Tad iš kur toks pasitikėjimas jos akcijomis? Tiesiog įmonė turi tvirtą užnugarį: didžiausią jos akcijų paketą (17,3 proc.) valdo Jeffo Bezoso įkurta „Amazon“, o dar 11,1 proc. – „Ford“.

„Rivian“ nusiteikusi pasinaudoti tokia partneryste.

Kaip ir „Tesla“, kompanija ketina sukurti savo įkrovimo stotelių tinklą ir automobilius pardavinėti tiesiogiai, apeidama pavienius platintojus.

Tačiau iš tiesų šiuos elektromobilius klientams siūlys „Amazon“. Pasak R.J.Scaringe’o, jau 2025 metais jų ketinama parduoti 100 tūkstančių.

Nesusipratimas. Beje, derybos su partneriais ne visuomet jam sekėsi sklandžiai, tačiau kliuvo ne techninės detalės.

Tiesiog „Ford“ vadovai vieną pirmųjų susitikimų su R.J.Scaringe’u surengė kepsnių restorane nenutuokdami, kad jis yra veganas.

Be to, „Rivian“ įkūrėjas, kaip ir dera automobilių entuziastui, pasižymi kukliu ir ekologišku elgesiu: jis netgi skaičiuodavo savo paties išmetamo anglies dvideginio kiekį, į darbą vykdavo dviračiu ar pėstute, prausdavosi šaltu vandeniu ir skalbdavo rankomis. („Manager-Magazin“, „Wall Street Journal“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.