Mirties ženklai vairuotojus verčia nukelti koją nuo greičio pedalo

Degančios žvakės, kryžiai ir skulptūros – taip kauniečiai žymi vietas, kuriose eismo įvykių metu žūva jų artimieji. Naikinti šiuos atminimo ženklus valdininkams ranka nekyla. Tačiau ar dygstantys mirties ženklai verčia vairuotojus būti atidesnius?

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jul 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:29 PM

Pernai Kaune žuvo 10 žmonių. Šiemet – jau šeši. Beveik visose eismo dalyvių žūties vietose trumpiau ar ilgiau dega žvakės, rašo „Lietuvos rytas”.

Važiuojant Kauno gatvėmis šalikelėse galima pamatyti ne tik gedulingų gėlių puokščių, bet ir paminklų. Nors jų pakelėse statyti negalima, artimųjų ar draugų netekę kauniečiai vienaip ar kitaip nori pagerbti aukų atminimą.

Yra manančių, kad simboliniai žuvusiųjų artimų žmonių paliekami mirties ženklai net skatina vairuotojų budrumą.

Tačiau dauguma kauniečių norėtų, kad avaringos vietos būtų ryškiai pažymėtos ir apšviestos. Mat krauju aplaistytose sankryžose ir pėsčiųjų perėjose dažnai saugiau netampa.

Pražudė motiną ir dukrą

Liepos 3-iosios pavakarę Baltų prospekte per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusi Laima Vaičaitienė ir jos duktė Aistė savo kelionės tikslo taip ir nepasiekė.

Kaunietes perėjoje partrenkė ir mirtinai sužalojo milžinišku greičiu prospektu lėkęs 20-metis BMV vairuotojas Lukas Jablonskas.

Tragedijos vietą ir dabar žymi žvakės bei kuklios gėlės. Viena ugnelių krūva sudėta ant žalios prospektą skiriančios vejos, kur žuvo moteris.

Kitos žvakės tebestovi prie pat nelemtos perėjos.

Greta ant perėją žyminčio stulpo tarsi žiauri ironija kabo skelbimas, kviečiantis kaunietes burtis į mamyčių klubą ir dukroms su mamomis linksmai drauge praleisti laiką.

Žvakės gąsdina ir tramdo

Pro mirties ženklais paženklintą Baltų prospekto perėją lekiantys vairuotojai sumažina greitį, dairosi į žvakes ir gėles.

Pabandžius pereiti gatvę, daugelis iš anksto pristabdo, todėl kirsti prospektą nesunku.

Per nelemtą vietą kasdien keliauja ir vietos gyventojai.

Dvi čia pat gyvenančios kaunietės Asta Daugėlienė ir Daiva Banaitienė pasakojo, kad ši bei už kelių dešimčių metrų esančios perėjos visuomet buvo nesaugios.

„Šilainiškiai miesto valdžios ne vienerius metus prašė perėjas apšviesti, padaryti geriau matomas. Darbai buvo atidėliojami. Matyt, tik tragiška nelaimė pagaliau privers šias perėjas sutvarkyti”, – kalbėjo moterys.

Šilainių gyventojai neslėpė, kad eiti per gatvę ir matyti nelaimę primenančias žvakes ir gėles yra nejauku.

„Iš karto po avarijos kasdien čia ateidavo daugiausia jaunimas. Viena mergaitė kelis rytus čia verkė ir degė žvakes.

Dabar žmonės vis rečiau prižiūri kaimynių žuvimo vietą. O be reikalo. Degančios žvakės vairuotojus kuriam laikui privertė būti atidesnius”, – teigė ir Šilainiuose gyvenantis Romualdas Varnelis.

Vyro žodžiuose greičiausiai yra tiesos. Mirties ženklams nykstant, o perėjoms vis dar esant neparyškintoms, praėjusį savaitgalį Baltų prospekte netoli kauniečių žūties vietos vėl įvyko avarija. Susidūrė automobiliai. Laimei, aukų tą kartą nebuvo.

Žūties vietą lankė ilgai

Pernai ypač pavojinga vieta buvo Savanorių prospektas. Skirtingose jo vietose žuvo du dviratininkai ir motociklo vairuotojas.

Savanorių prospekto ir J. Basanavičiaus gatvių sankryžoje praėjusį rugpjūtį žuvusio 26 metų motociklininko artimieji ir draugai ilgai lankė jauno vyro žūties vietą, rinkdavosi vakarais, ir žvakių ugnelės šioje sankryžoje pleveno iki pat lapkričio.

Aukų pareikalauja ir eismas K. Baršausko gatvėje. Pernai nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje žuvo pėsčioji. Šią gegužę – baikerių sezono pradžią šventęs motociklininkas.

Pereiti gatvę tebėra sunku

Pavojinga yra ir R. Kalantos gatvė. Skirtingose jos vietose vien šiais metais gyvybės neteko pėstieji moteris ir vyras.

Nelaimes primenančių ženklų čia jau nebėra. Tačiau perėjos nepasikeitusios, neišryškintos.

Norint pereiti gatvę, tenka ilgokai pamindžikuoti, nes vairuotojai pro šalį lekia nekreipdami dėmesio į šalikelėje stovinčius pėsčiuosius.

Netoli vietos, kur šiemet žuvo vienas pėsčiasis, gyvenantis Antanas Kačinskas pasakojo, kad pats 44 metus dirbo turistinio autobuso vairuotoju.

„Gaila, bet vairuotojai mėgėjai dažnai nesilaiko eismo taisyklių, keliuose nemandagūs.

Mūsų – R. Kalantos – gatve nuolat laksto viršydami leistiną greitį. Pamatai galingą BMW automobilį – žinok, kad prie jo vairo sėdi jaunas kelių gaidelis. Gerai, kad žmonės tokius vis dažniau fotografuoja ir paviešina. Nei valdžia, nei policija susidoroti su jais būdų vis neranda”, – kalbėjo vyras.

Patyręs vairuotojas tvirtino, kad yra išvažinėjęs ne vieną užsienio šalį. Jose aukų atminimas pakelėse nepažymimas, o kai kur už tai yra baudžiama piniginėmis baudomis.

„Tačiau įlįskite į motinos ar tėvo, kurio vaikas žuvo eidamas per gatvę, kailį. Jei žmonės nori uždegti žvakę velionio garbei, tegul. Svarbu netrukdytų kitiems. Žinoma, geriau būtų, kad eismo dalyvius saugotų ne šventoji dvasia, o būtų įrengtos saugesnės perėjos”, – įsitikinęs A. Kačinskas.

Apšvietė tik po nelaimės

Kai kur žmonių aukos vis dėlto privertė miesto tvarkdarius susirūpinti kauniečių saugumu. Taip nutiko Partizanų gatvėje.

Pernai šioje gatvėje, nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje, žuvo moteris. Greta perėjos stovinčiame picas pardavinėjančiame kioske dirbanti Edita tvirtino, kad perėja daugelį metų buvo pavojinga ir neapšviesta.

„Per perėją laksto daug vaikų. Sutemus šviesa ant perėjos krisdavo tik nuo mūsų kiosko.

Tik kai čia žuvo moteris, vieta buvo apšviesta”, – tikino picų pardavėja.

Pernai automobilio keleivis žuvo ir Tvirtovės alėjoje. Dabar perėja, kurioje įvyko avarija, nudažyta ryškiai žalia spalva ir matyti iš tolo.

Nuolat budi pareigūnai

Deja, net ir žmonių žūtys kai kurių ypač avaringų Kauno vietų nepadaro saugesnių.

Tokia yra Veiverių ir Technikos gatvių sankryža Aleksote. Šalia jos budėję kelių policijos pareigūnai patvirtino, kad sankryža ir joje esanti nereguliuojama pėsčiųjų perėja – pavojinga vieta.

„Šiame ruože negalima viršyti 50 kilometrų per valandą greičio. Tačiau kelių „erelių” pasitaiko nuolat. Todėl čia dažnai ir budime, juos tramdome. Perėja taip pat nesaugi. Kelis apie ją įspėjančius kelio ženklus užstoja suvešėję medžiai”, – savo rūpesčiais dalijosi pareigūnai.

Kryžius – trims vyrams

Apie nesaugiąją perėją ir sankryžą primena greta jos pastatytas medinis kryžius. Jo papėdėje padėti keli plastmasiniai lelijų žiedai.

2008 metų kovo pabaigoje lengvasis automobilis „Volvo” išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą, lenkė kitus automobilius ir kaktomuša susidūrė su keleiviniu mikroautobusu. Trys lengvąja mašina važiavę vyrai žuvo. Sužeisti buvo keli mikroautobuso keleiviai.

„Tai buvo šv. Velykų išvakarės. Ėjome į bažnyčią, į vakarines mišias. Avarija buvo ką tik įvykusi. Vaizdas buvo baisus, atlėkė keli greitosios pagalbos automobiliai, policijos ekipažai. Gelbėtojai karpė sumaitotus automobilius, iš jų traukė sužeistuosius ir žuvusius”, – prisiminė greta avarijos vietos gyvenanti Birutė Koreivienė.

Niūrus ženklas netrikdo

Pro savo namo langą mirties ženklą nuolat matanti moteris pasakojo, kad žuvusiųjų artimieji kryžių pastatė praėjus pusmečiui po avarijos. Vietą kažkas vis lanko. Kovą prie jo uždega žvakes.

B. Koreivienė tvirtino, kad kryžius jos ir kaimynų netrikdo.

„Atvirkščiai. Ir dabar vakarais vis girdžiu, kaip prie sankryžos cypia staigiai stabdomų automobilių padangos. Kartais pasigirsta ir susidūrusių mašinų garsai.

Vairuotojai ir toliau čia važiuoja dideliu greičiu, sankryža ir joje esanti pėsčiųjų perėja nesaugi. Todėl gal kryžius bent kam nors primins, kad pro čia lėkę žmonės suspėjo tik į kapus”, – kalbėjo aleksotiškė.

Kai kurie kauniečiai artimųjų žūties vietas ženklina ne tik žvakėmis ar kryžiais, bet ir skulptūromis.

Pastatė medinį paminklą

Aleksote, Kalkinės ir Kreidos gatvių sankryžoje, stovi medinis rūpintojėlis.

Ant jo – sunkiai įskaitomas užrašas, bylojantis, kad čia 1985 metų rugpjūčio 26 dieną žuvo 12 metų Dariukas ir 11 metų Tomukas. Rūpintojėlio skulptūra pastatyta 2005 metais.

Gyventojai pasakojo, kad šioje vietoje traktorius suvažinėjo du vaikus. Praėjus 20 metų, vieno iš berniukų tėvas pastatė medinę skulptūrą. Vaiko artimieji ją prižiūri iki šiol, greta žydi pasodintos gėlės.

„Aleksote esantys kryžius ir skulptūra, žyminčios tragiškų avarijų vietas, pastatyti taip, kad netrukdo nei pėstiesiems, nei eismui. Jie neužstoja kelio ženklų. Todėl nugriauti jų ranka nekyla. Aleksoto bendruomenė net linkusi paminklais rūpintis. Į gyventojų nuomonę įsiklausome. Žinoma, geriau būtų, kad žmones saugotų ir įspėtų ne tik skulptūros”, – sakė Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė.

Nelaimių statistika baugina

Šiais metais Kaune žuvo 6 žmonės. Nelaimės atsitiko šiose vietose:

R.Kalantos g. ties 40-uoju namu žuvo pėsčioji moteris.

R.Kalantos g. ties 93-iuoju namu – pėsčiasis vyras.

K.Baršausko g. ties 65-uoju pastatu – motociklininkas.

Birštono ir Vilniaus gatvės sankryžoje – pėsčiasis vyras.

Baltų pr. ties 53-iuoju statiniu – pėsčiosios motina ir dukra.

2012 metais mirtinos nelaimės nutiko 10 Kauno vietų:

Partizanų g. ties 86-uoju namu žuvo pėsčioji moteris.

Kleboniškio g. ties 16A pastatu – automobilio keleivė.

Veiverių g. ties 55-uoju namu – pėsčioji moteris.

K.Baršausko g. ties 80-uoju namu – pėsčioji moteris.

R.Kalantos g. – automobilio keleivis.

Savanorių pr. ir J.Basanavičiaus al. sankryžoje – motociklininkas.

Savanorių pr. ties 85-uoju namu – dviratininkas.

Europos pr. – motociklo vairuotojas.

Savanorių ir Pramonės pr. sankryžoje – dviratininkas.

Tvirtovės al. ties 12-uoju namu – automobilio keleivis.

Statytojas turi gauti leidimus

Tomas Mockus

Valstybinės įmonės „Kauno regiono keliai” direktoriaus pavaduotojas kelių priežiūrai

„Pagal Kelių įstatymą, valstybei priklausančioje kelio juostoje, kurios plotis siekia 18–39 metrus, negali būti jokių statinių ar konstrukcijų.

Deja, žmonės savavališkai vis dažniau stato paminklus ir kryžius pakelėse, ženklina vietas, kuriose žuvo jų artimieji. O Lietuvoje tik pabandyk nugriauti kryžių. Iš karto kils skandalas. Žmonės nesusimąsto, kad paminklai gali kelti pavojų kitiems eismo dalyviams.

Norintiems įamžinti žuvusiojo vietą mieste taisyklės kiek lankstesnės. Paminklo statytojas turi su mūsų įmone, savivaldybe ir kelių policija suderinti projektą ir gauti visų trijų institucijų leidimus.

Paminklai turi netrukdyti eismui, neužstoti kelio ženklų, matomumo.

Į pakelėse statomas žvakes ir dedamas gėle žiūrime atlaidžiau. Laikini atminties ženklai teritorijas trukdo valyti, pjauti žolę, tačiau suprantame artimųjų netekusių žmonių skausmą. Jei žvakių ir gėlių ilgainiui nepašalina patys žmonės, tai po kurio laiko daro mūsų darbininkai.”

Yra ir legalių paminklų

Kauniečiai, norintys pagerbti keliuose žuvusius artimuosius, tai gali padaryti ir tam specialiai skirtose vietose.

2003 m. aukščiausioje automagistralės Kaunas – Klaipėda vietoje Šilalės rajone įkurtas paminklas ir aukuras visoms avarijų aukoms atminti.

Kitais metais atsiras ir paminklas žuvusiems Baltijos šalių baikeriams pagerbti. 6 metrų aukščio paminklą greta automagistralės Kaunas – Vilnius, šalia Vievio, ketina statyti moterų motociklininkių klubas.

Jos tam gavo visus reikiamus oficialius leidimus ir išsinuomojo greta kelio esančią poilsio aikštelę iš teritoriją prižiūrinčios valstybinės įmonės „Automagistralė”. Kelininkai net pažadėjo nutiesti prie paminklo vesiantį keliuką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.