Vairuotojų, statančių automobilius neįgaliųjų vietose, vis dar netrūksta

Lietuvoje vis dar yra vairuotojų, kurie ignoruoja kelio ženklus, nurodančius, kad tam tikrose vietose automobilius statyti gali tik neįgalieji, ir bando sutaupyti keliolika sekundžių, palikdami automobilį neįgaliųjų vietose.

Už stovėjimą neįgaliųjų vietose per visus metus nubausta 1140 vairuotojų.<br>V. Kapočiaus nuotrauka iš archyvo
Už stovėjimą neįgaliųjų vietose per visus metus nubausta 1140 vairuotojų.<br>V. Kapočiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Janušauskas

Jul 29, 2013, 6:27 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:55 PM

Lietuvos Kelių policijos duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį už automobilių statymą neįgaliesiems skirtose vietose nubausti 577 vairuotojai. Pernai tuo pačiu laikotarpiu tokių vairuotojų buvo 576. Atrodytų, jog padėtis nesikeičia, tačiau patys neįgalieji teigia, kad situacija Lietuvoje gerėja.

Piliečių sąmoningumas auga, pažeidėjų skaičius mažėja

„Atvejų, kuomet automobiliai statomi neįgaliųjų vietose tikrai mažėja, palyginus su situacija, kuri buvo prieš penkerius metus. Manome, kad prie to prisidėjo Lietuvos žmonių su negalia sąjungos vykdyta vieša kampanija „Užėmei mano vietą – pasiimk ir mano negalią“, taip pat didžiųjų prekybos centrų iniciatyvos bei pačių piliečių sąmoningumas“, – sako Lietuvos žmonių su negalia sąjunga viceprezidentė Ginta Žemaitaitytė.

Gali būti, kad nesikeičiantis nubaustų pažeidėjų skaičius tiesiog reiškia, kad vis didesnė jų dalis neišvengia atsakomybės. Kiekvienas pilietis apie vairuotojus, stovinčius vietose, kur jiems draudžiama stovėti, policiją gali informuoti elektroniniu būdu – per portalą epolicija.lt. Kelių policijos teigimu, per dieną visoje mūsų šalyje tokių pranešimų gaunama nemažai, daugiausia – didžiuosiuose šalies miestuose.

„Manome, kad žmonėms, statantiems automobilius neįgaliųjų vietose, labai tinka frazė, kurią naudojome prieš keletą metų vykdytos kampanijos metu“, – pažymi G. Žemaitaitytė.

Daug kur trūksta stovėjimo vietų

Pasak Lietuvos žmonių su negalia sąjungos viceprezidentės, neįgalieji, statydami automobilį, susiduria ir su kitomis problemomis, ypač norėdami statyti automobilius prie valstybinių įstaigų, kur vietų neįgaliesiems dažnai trūksta.

„Automobilių statymo vietų neįgaliesiems pakaktų, jeigu jos būtų tinkamai paženklintos ir įrengtos, neužimtos sveikųjų vairuotojų. Apskritai galima teigti, kad blogiausia padėtis yra prie valstybinių įstaigų: mokyklų, savivaldybių, poliklinikų, ligoninių, darbo biržų ir t.t., kur automobilių statymo vietos neįgaliesiems dažnai visai neįrengtos, arba jų per mažai. Pasitaiko, kad tos vietos įrengtos mokamose aikštelėse arba atitvertos kelio barjerais“, – teigia G. Žemaitaitytė.

Automobilio nuvežimas sukelia daug problemų

Įprastai radę netinkamoje vietoje, skirtoje neįgaliesiems, ant vejos, ant pėsčiųjų tako ir pan., pastatytą automobilį, policijos pareigūnai neskuba kviesti automobilius išvežančios tarnybos – jie automobilio vairuotojui prie automobilio stiklo palieka nustatytos formos pranešimą, informuojantį, kad jame nurodytos transporto priemonės vairuotojas privalo atvykti į policijos įstaigą.

Kelių policijos teigimu, transporto priemonė nuvežama tik tada, jei ji trukdo eismui. Vairuotojui tai dažniausiai sukelia neigiamą reakciją, nes papildomai gaištamas laikas, taikoma administracinė atsakomybė.

Tuo atveju, jeigu jūsų automobilis trukdo eismui ir yra nuvežamas, pasiruoškite, kad teks pavargti ir patirti nemažų išlaidų. Iš pradžių teks nuvykti į policiją ir ten gauti baudos kvitą, tuomet turėsite nuvykti į aikštelę, kurioje saugomas automobilis ir susimokėti nuobaudą už jo nutempimą bei saugojimą. Ir tik tuomet galėsite atsiimti savo automobilį.

2013 m. pirmąjį pusmetį vairuotojų, nepaisiusių kelio ženklų, draudžiančių sustoti ar stovėti tam tikrose vietose, Lietuvoje šiek tiek sumažėjo, lyginant su praėjusiais metais - išaiškinti 11 059 tokie pažeidimai. Per I-ąjį 2012 m. pusmetį išaiškinta 12 415 su stovėjimu susijusių pažeidimų.

2012 m. iš viso buvo išaiškinta 25 230 vairuotojų, nepaisiusių kelio ženklų ar ženklinimo reikalavimų (2011 metais – 29 336). Dažniausias pažeidimas – kelio ženklų, draudžiančių transporto priemonėms sustoti arba stovėti nesilaikymas. Net 14 811 vairuotojų nubausti už šį pažeidimą.

7592 vairuotojai nubausti už stovėjimą ant šaligatvio, nesant tai leidžiančių kelio ženklų, 3312 – už stovėjimą ant vejos, 367 – už stovėjimą ant pėsčiųjų arba dviračių tako. Už stovėjimą neįgaliųjų vietose per visus metus nubausta 1140 vairuotojų. 362 už stovėjimo pažeidimus bausti vairuotojai buvo ne Lietuvos piliečiai. 109 pažeidimus padarė vairuotojai, vairavę autobusus ar kitas keleivines transporto priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.