Pavojingose situacijose keliuose vaikus apsaugo specialios kėdutės

Nors įstatymai nurodo, kad vaikai nuo pat kūdikystės iki tol, kol tampa aukštesni negu 135 cm, gali būti vežami tik naudojant specialias jų ūgiui ir svoriui pritaikytas saugos sistemas, kai kurie tėvai į tai žiūri pro pirštus. Neretai vis dar galvojama, kad paaugusiam vaikui užtenka prisegti saugos diržą, o kūdikis saugiausiai jausis mamos glėbyje.

Neretai vis dar galvojama, kad paaugusiam vaikui užtenka prisegti saugos diržą, o kūdikis saugiausiai jausis mamos glėbyje.<br>T.Bauro nuotr.
Neretai vis dar galvojama, kad paaugusiam vaikui užtenka prisegti saugos diržą, o kūdikis saugiausiai jausis mamos glėbyje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Markevičius

Sep 10, 2013, 12:09 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 9:18 AM

Toks požiūris yra labai neatsakingas. Įsivaizduokite paprastą situaciją: jūs važiuojate pagrindiniu keliu, neviršydamas greičio ir laikydamasis visų eismo taisyklių, ir ant galinės sėdynės vežate kompiuterį. Tada iš šoninio kelio netikėtai išsuka neatsargus vairuotojas. Aišku, Jums tenka staigiai stabdyti arba susukti vairą ir mestis į šoną. Gali būti, kad avarijos išvengsite, o jei būsite prisisegęs saugos diržus, išliksite sveikas.

Tačiau pastebėsite, kad kompiuteris atliekant staigų manevrą iš inercijos skris į priekį arba į šoną ir trenksis į priekinę sėdynę ar dureles ir, realu, bus sugadintas. Todėl mes juk ir stengiamės nevežti dalykų, kurie gali būti paveikti smūgių, ant galinių sėdynių. Tai kodėl kai kurie iš mūsų taip neatsargiai žiūri į vaikų vežimą?

Vaikų kėdutės skirstomos į kelias grupes. 0 ir 0+ grupių kėdutės yra skirtos naujagimiams ir kūdikiams iki maždaug 12 mėn. amžiaus ir sveriantiems iki 13 kg. Šio tipo kėdutės tvirtinamos tik veidu į sėdynę – prieš važiavimo kryptį. Jos gali būti parduodamos ir su pagrindu, paliekamu automobilyje, kad kėdutės kaskart nereiktų iš naujo tvirtinti. Be to, šios kėdutės patogios ir kaip nešioklės.

Atgal apsuktos kėdutės geriau apsaugo kūdikio galvelę, kaklą ir stuburą negu į priekį žiūrinčios kėdutės, todėl kūdikį vežti atgal apsuktoje kėdutėje verta kaip galint ilgiau. Į kito tipo kėdutę vaiką perkelti verta tik tada, kai jis viršija maksimalų kūdikio kėdutės gamintojų numatytą svorį arba vaiko galva yra aukščiau nei kėdutės viršutinis kraštas.

Svarbu suvokti, kad jokiu būdu negalima kūdikio kėdutės-nešioklės tvirtinti ant priekinės sėdynės, jei keleivio vietoje yra oro pagalvės. Jos gali sunkiai sužaloti ar net pražudyti kūdikį.

I grupės kėdutės skirtos kiek vyresniems vaikams. Jos reikalingos vaikams nuo maždaug 12 mėnesių iki 4 metų, sveriantiems apytikriai 9-18 kg. Jos jau yra tvirtinamos važiavimo kryptimi. Vaikai kėdutėse tvirtinami penkių taškų saugos diržų sistema: per pečius, klubus ir tarp kojų.

II ir III grupės kėdutės skirtos vaikams nuo 3 iki 12 metų, kurie sveria 15-36 kilogramus. Iš šių kėdučių „išaugama“ tada, kai vaikas pasiekia 135 cm ūgį – tuomet jis gali naudotis įprastais saugos diržais. Verta pažymėti, kad jei vaikas yra per didelis sėdėti jo svorį atitinkančioje automobilinėje kėdutėje, jo sodinti ten nebūtina. Tada reikia naudoti specialius paaukštinimus – pagalvėles. Tada vaikui prisegti galima panaudoti suaugusiojo diržą, kuris laiko ir vaiką, ir pagalvėlę. Svarbu teisingai pritvirtinti diržą.

Visada įsitikinkite, kad saugos diržai yra prigludę prie vaiko. naudokite kėdutę, kuri tinka jūsų vaikui ir pagal amžių, ir pagal svorį.

Ištrauka iš Kelių eismo taisyklių:

„204. Žemesni kaip 135 cm ūgio vaikai lengvuoju ar krovininiu automobiliu vežami tik specialiose jų ūgiui ir svoriui pritaikytose atitinkamos grupės sėdynėse:  204.1. 0 grupė skirta vaikams, kurie sveria mažiau kaip 10 kg;  204.2. 0+ grupė skirta vaikams, kurie sveria mažiau kaip 13 kg;  204.3. I grupė skirta vaikams, kurie sveria nuo 9 iki 18 kg;  204.4. II grupė skirta vaikams, kurie sveria nuo 15 iki 25 kg;  204.5. III grupė skirta vaikams, kurie sveria nuo 22 iki 36 kg; 205. Draudžiama ant priekinės motorinės transporto priemonės sėdynės vežti vaiką specialioje jo ūgiui ir svoriui pritaikytoje sėdynėje, kurios atlošas atsuktas į priekinį motorinės transporto priemonės stiklą, jeigu priekinė sėdynė apsaugota saugos pagalve. Ši nuostata netaikoma, jeigu priekinės saugos pagalvės veikimo mechanizmas išjungtas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.