Segtis saugos diržus autobuse lietuviams atrodo nepatogu

Saugos diržus privaloma segėti ne tik važiuojant automobiliu, bet ir autobusu, tačiau 4 iš 10 autobusu keliaujančių lietuvių jų niekada ar beveik niekada nesisega, parodė „Lux Express“ keleivių apklausa.

Kad keleiviniame autobuse visada segasi diržus, nurodė tik 36 proc. apklausoje dalyvavusių lietuvių.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Kad keleiviniame autobuse visada segasi diržus, nurodė tik 36 proc. apklausoje dalyvavusių lietuvių.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-04 15:52, atnaujinta 2017-05-09 14:44

Daugiau kaip pusė keleivių skundžiasi, kad jiems, prisisegus saugos diržus autobuse, yra nepatogu.

Visada keleiviniame autobuse diržus prisisegantys nurodė 36 proc. apklaustų lietuvių, dar 27 proc. sako, kad dažniausiai prisisega. Be nepatogumo, lietuviai minėjo apie būtinybę prisisegti saugos diržą tiesiog nepagalvojantys (28 proc.) arba nematantys poreikio (8 proc.).

„Segėti saugos diržus autobusuose dar daugeliui yra neįprasta. Nepaisant saugos diržų informacinių ženklų, didelė dalis keleivių saugos diržų nesegi ar segi tik dalį kelionės. Tą pačią problemą matome visose Vidurio ir Rytų Europos šalyse.

Keleiviams arba trūksta žinių, kad segėti saugos diržą autobuse taip pat privaloma kaip ir automobilyje, arba supratimo, kad rūpintis saugumu autobuse yra lygiai tai pat svarbu kaip ir važiuojant kitomis transporto priemonėmis“, – sako „Lux Express“ grupės direktorius Hannesas Saarpuu.

Saugos diržus visada prisisegantys automobilyje nurodė 67 proc. lietuvių. Nepaisant to, kad automobilyje segėti saugos diržą privalo ir gale sėdintys keleiviai, beveik trečdalis respondentų (27 proc.) sako, kad diržą segi tik sėdėdami priekyje.

6 proc. automobiliu važiuojančių lietuvių dažniausiai prisisega diržą, o 1 proc. – niekada nesegi.

Pareigingiausiai segasi estai

Apklausa parodė, kad labiausiai savo saugumu rūpinasi estai. Jie ne tik kur kas dažniau nei lietuviai visada segi saugos diržą automobilyje (91 proc.), bet ir autobuse (50 proc.). Niekada ar beveik niekada saugos diržo autobuse neprisisega penktadalis keliaujančių estų (22 proc.), likusieji nurodė dažniausiai prisisegantys.

Apklausos duomenimis, latviai taip pat kiek labiau rūpinasi savo saugumu kelyje nei lietuviai. Autobuse saugos diržus visada prisisegantys sako 35 proc. latvių, dar tiek pat – niekada ar beveik niekada.

Skirtingai nuo lietuvių ir estų, kurių daugumai tai tiesiog nepatogu, 58 proc. latvių sako apie tai nepagalvojantys. Kiek pareigingesni latviai ir važiuodami automobiliu – su saugos diržu visada važiuoja beveik 8 iš 10 latvių (75 proc.).

Tik sėdėdami priekyje diržą prisisega 15 proc. respondentų iš Latvijos, 8 proc. – dažniausiai prisisega, likusieji 2 proc. – niekada ar beveik niekada neprisisega.

„Matydami, kad keleiviai savo saugumu, važiuodami autobusu, rūpinasi dar per mažai, lapkričio mėnesį skelbiame akciją „Prisisek saugos diržą autobuse“. Raginsime keleivius atkreipti dėmesį į informacinius ženklus ir pratinsime saugos diržą segėti ir autobusuose.

Bendradarbiausime su Lietuvos kelių policijos tarnyba, kurios pareigūnai tikrins, ar keleiviai, vykdami autobusu, prisisega saugos diržą. Kartu šia akcija priminsime visada saugos diržą prisisegti ir automobilyje“, – pasakoja vežėjų kompanijos vadovas.

Be saugos diržų – tūkstančiai

Lietuvos kelių policijos tarnybos statistika rodo, kad per pastaruosius kelerius metus išaiškinama vis mažiau saugos diržų nesegėjimo atvejų, tačiau skaičiai vis dar įspūdingi. Per 2012 m. nustatyti 23 496 saugos diržų nesegėję automobilių vairuotojai ir keleiviai, iki šių metų spalio 20 d. tokių atvejų nustatyta 17 573.

„Vis dar matome problemą, kad dauguma transporto priemonių keleivių nežino privalantys prisisegti saugos diržą. Kaip parodė ir keleivių apklausa, nemaža dalis lietuvių diržų nesegi sėdėdami automobilio gale, ne visada prisisega ir sėdėdami priekinėje keleivio ar vairuotojo sėdynėje.

Kaip rodo praktika, vienus skaudžiausių sužeidimų avarijų metu patiria saugos diržų nesegintys keleiviai.

Pavyzdžių nereikia ieškoti toli praeityje. Rugsėjį Vokietijoje vertėsi lietuvius į Angliją vežęs mikroautobusas. Du keleiviai iškrito per langus, jie buvo sužeisti sunkiausiai. Ir tokių pavyzdžių ne vienas.

Gaila, kad tik įvykus nelaimei susimąstoma, kad transporto priemonėje saugos diržas įrengtas ne šiaip sau“, – sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Be saugos diržų pagauti vairuotojai ir keleiviai visaip bando išsisukti nuo gresiančios baudos ir sugalvoja įvairių pasiaiškinimų, kodėl jie važiavo neprisisegę saugos diržo.

Populiariausi pasiaiškinimai: „saugos diržas man veržia (vieną ar kitą kūno dalį)“, „nepagalvojau prisisegti“, „ką tik pradėjau važiuoti ir dar nespėjau prisisegti diržo“.

Kelių policijos tarnybos viršininkas primena, kad, pagal Kelių eismo taisykles, saugos diržus privalo segėti ne tik automobilių keleiviai, bet ir autobusų, jeigu saugos diržai juose įrengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.