Sugalvojo, kaip perdaryti sankryžą, kad neliktų nematomų kliūčių

Sausio 9–12 dienomis Las Vegase (JAV) vyksiančioje elektronikos parodoje CES 2018 technologijų kompanija „Continental“ pristatys pažangią sankryžų stebėjimo ir perspėjimo apie pavojų technologiją „Intelligent Intersection“, padėsiančią mažinti eismo įvykių skaičių šiose itin pavojingose kelio atkarpose.

Pažangios sankryžos apsaugos labiausiai pažeidžiamus eismo dalyvius.<br>Gamintojo nuotr.
Pažangios sankryžos apsaugos labiausiai pažeidžiamus eismo dalyvius.<br>Gamintojo nuotr.
Siunčiami duomenys padės išvengti susidūrimų.<br>Gamintojo nuotr.
Siunčiami duomenys padės išvengti susidūrimų.<br>Gamintojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 28, 2017, 1:29 PM

Susikertantys keliai yra viena pavojingiausių vietų, o daugiausiai avarijų įvyksta dėl žmogaus klaidos.

Išsiblaškymas vairuojant, neteisingai įvertinta situacija, nepastebėtas automobilis ar kita transporto priemonė, dviratininkas, pėsčiasis – tai pagrindinės eismo įvykių ir žūčių keliuose priežastys visame pasaulyje.

JAV transporto departamento duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose 51 proc. sužeidimų ir 28 procentai žūčių įvyksta būtent sankryžose.

Todėl buvo sukurta pažangi sankryžų stebėjimo ir vairuotojų perspėjimo sistema „Intelligent Intersection“.

Tokiose sumaniose sankryžose bus ne tik įrengtos kameros, bet ir radarai, kurie stebės visus eismo dalyvius, o iš gaunamų signalų bus modeliuojamas 360 laipsnių aplinkos vaizdas.

Informacija apie kitus eismo dalyvius bus siunčiama į kiekvieną atvažiuojantį automobilį, kuriame bus sumontuotas šios sistemos imtuvas.

Padės išvengti žmogiškų klaidų

Priklausomai nuo gaunamų duomenų ir jei bus nustatyta, kad kyla susidūrimo pavojus, siekiant išvengti avarijos automobilyje bus aktyvuojami stabdžiai ar imamasi kitų veiksmų.

Nors šiuolaikiniuose automobiliuose yra pažangios saugumo sistemos, aktyvuojančios stabdžių sistemą prieš kliūtį, kiti automobiliai, pastatai ar miesto infrastruktūros elementai gali užstoti ne tik pėsčiuosius ar dviratininkus, bet ir kitus automobilius, kurių nepastebės automobiliuose esantys jutikliai.

„Pristatę pažangią sankryžų technologiją mes siūlome visiškai naują saugumo elementą, pritaikytą pažangaus ateities miesto infrastruktūrai ir kuris yra kelių be eismo įvykių strategijos dalis, – sako projekto vadovas Bastianas Zydekas.

– Aktyvi sankryžų stebėjimo technologija vairuotojui ir automobilio saugumo sistemoms suteiks itin vertingo laiko, būtino imtis reikalingų veiksmų jau tada, kai kliūtis dar net nebus matoma.“

Sumaniosios sankryžos technologija pirmą kartą buvo pristatyta 2017 metų spalio mėnesį Brimley (Mičigano valstijoje, JAV) esančiame bandymų poligone, o jau kitame etape ją bandys realiomis eismo sąlygomis Kolumbo mieste Ohajo valstijoje (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.