Černobylis – katastrofa ir Vilniui: stabdo eismą, reikia ieškoti perkeltų stotelių

„Atsiprašome gyventojų ir miesto svečių už galimus sukeltus nepatogumus ir prašome būti atidiems.“ Tokio įprasto atsiprašymo už vėlavimą į darbą, sužlugdytus planus, ištampytus nervus sulaukia vilniečiai prieš kiekvieną filmavimą.

Fabijoniškių ir Justiniškių gyventojams visą savaitę teks kęsti autobusų maršrutų pokyčių jovalą, nuolat stabdomą eismą, ieškoti perkeltų stotelių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Fabijoniškių ir Justiniškių gyventojams visą savaitę teks kęsti autobusų maršrutų pokyčių jovalą, nuolat stabdomą eismą, ieškoti perkeltų stotelių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Perlą vedžiodama Marija svarstė, kur visą savaitę ji galės išeiti pasivaikščioti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Perlą vedžiodama Marija svarstė, kur visą savaitę ji galės išeiti pasivaikščioti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Darbininkai apklijavo autobusų stotelės paviljoną, kad nesimatytų reklamų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbininkai apklijavo autobusų stotelės paviljoną, kad nesimatytų reklamų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 2:05 PM, atnaujinta May 30, 2018, 1:45 PM

Tokius žodžius Fabijoniškių, Justiniškių gyventojai išgirdo ir kai Jungtinių Valstijų televizija HBO šią savaitę pradėjo filmuoti serialą „Černobylis“.

Bet didžiausi iššūkiai Fabijoniškėse ir Justiniškėse gyvenančių vilniečių dar laukia šį savaitgalį ir kitą savaitę. Teks iškęsti autobusų maršrutų pokyčių jovalą, nuolat stabdomą eismą, ieškoti nežinia kur perkeltų stotelių.

Nors savivaldybė, įsileisdama vis daugiau filmų kūrėjų, kalba apie jų didžiules investicijas Vilniuje, Fabijoniškių ir Justiniškių gyventojams nuo to nei šilta, nei šalta: S.Stanevičiaus gatvėje naujo asfalto tikrai neatsiras, o Fabijoniškių gatvėje šaligatvio duobės neišnyks.

Daiktus gal leis iškrauti

„Pirmadienį turėsiu atsivežti daug daiktų. Kaip man pasiekti namus?“ – ketvirtadienį netrukus filmavimo aikštele virsiantį S.Stanevičiaus gatvės kiemą saugojusio „Ekskomisarų biuro“ apsaugininko piktai klausė Janina.

Jis moteriai niekuo negalėjo padėti, tik iš tarnybinio automobilio ištraukė lapelį, kuriame nurodyta, kuriomis gatvėmis ir kada bus draudžiamas eismas.

Janina tokį jau turėjo. Prišokęs filmavimo darbų koordinatorius Jonas Špokas pažadėjo, kad moters automobilį arčiau namų gal ir praleis. Kaip ir gyventojus, vežančius vaikus.

Kad nuo šeštadienio Fabijoniškių ir Justiniškių gyventojų laukia pragaras, aiškėjo jau filmavimo išvakarėse.

Prie kiekvieno įvažiavimo į kiemą buvo prismaigstyta draudžiančių sustoti kelio ženklų, stenduose – nurodymai nepalikti automobilių.

Sunkios dienos ir šuniui

„Mūsų niekas neklausia, mūsų nuomonė niekam neįdomi. Nežinau, kur mano šeima paliks prie namų stovintį automobilį. Tiesiog radome lapelį, nurodantį ten nepalikti mašinos“, – S.Stanevičiaus gatvėje gyvenančiai Marijai „Černobylio“ filmavimas sukėlė galvos skausmą.

Šunį vedžiojanti moteris klausė: „Tai ir su Perla negalėsiu išeiti pasivaikščioti? Kaip man jai paaiškinti, kad teks visą savaitę būti uždarytai bute?“

Kaip kiti gyventojai reaguoja į suvaržymus?

„Piktai“, – atšovė Konstancija, kuri baiminasi, kad filmo kūrėjai kels triukšmą ir sutemus.

„Esu pensininkė ir taip sunkiai užmiegu dėl gatvės triukšmo, o čia dar tas filmas. Gal tie serialą kuriantys amerikiečiai man raminamųjų galėtų nupirkti?“ – širdo moteris.

Kaip pasiekti ligoninę?

S.Stanevičiaus gatvėje gyvenanti Andželika Sobolovskienė irgi jau girdėjusi apie filmavimo darbus. Jai kilo keli klausimai: kaip nelaimės atveju gyventojus pasieks greitoji pagalba ar ugniagesiai? Jiems taip pat teks važiuoti apylankomis? O kaip į namus prekes pristatys kurjeriai, kaip statybines medžiagas atsivežti statybininkams?

„Niekas mūsų neklausia – norime mes to ar ne. Tiesiog kaip armijoje sukomanduoja „Ramiai!“ ir visi prieš svetimšalius kaip stygos išsitempia“, – palygino A.Sobolevskienė.

Jos kaimyną kitą savaitę teks vežti į dializės procedūras.

Anot pašnekovės, vyras vos nenualpo perskaitęs, kad tą dieną pėsčiųjų ir transporto eismas prie S.Stanevičiaus gatvės 66-ojo namo bus uždraustas. Tai ką jam daryti, kaip iš namų pasiekti ligoninę?

Kankino daugybė klausimų

O S.Stanevičiaus gatvės 47-ojo namo gyventojai savaitės pabaigoje surengė susirinkimą. Mat filmavimo darbai vyks šiame daugiabutyje.

Gyventojus kankino klausimai: kas atsakys už namui padarytą žalą, kas sumokės už sunaudotą elektrą, už liftą? Šis daugiabutis nėra įkūręs bendrijos, tad kur filmo kūrėjai perves pažadėtus pinigus?

Daugiabučio gyventojai pasigedo ir savivaldybės dėmesio, nes jos atstovas nepanoro atvykti į susirinkimą ir padėti spręsti problemų.

Mariją stebino ir kitas dalykas: kodėl Fabijoniškėse, Justiniškėse serialo kūrėjai rado panašumų su Černobyliu? Ar toks Vilniaus palyginimas su arčiausiai atominės elektrinės esančiu regionu nepridarys daugiau žalos nei naudos?

Užklijavo lipniąja juosta

Į pokalbį įsitraukęs Vytautas Judickas įsitikinęs, kad amerikiečiai galėjo filmuoti kuriame nors Ukrainos mieste. Ten būtų suradę daugiau panašumų.

„Ukrainoje daugiau autentiškumo, daugumos namų langai tebėra mediniai.

O Vilniuje tokių retai kur pamatysi, beveik visur plastikiniai“, – kalbėjo V.Judickas.

Kad atrodytų autentiškiau, darbininkai S.Stanevičiaus autobusų stotelės paviljoną apklijavo pilka lipniąja juosta. Tokį keistą darbą jie atliko pirmąkart.

Juk perdažyti paviljono rėmus, o paskui juos vėl nudažyti iš naujo būtų per ilgai užtrukę.

Darbininkų dar laukė kitas darbas – paviljono stiklus uždengti skydais, ant stogo užkelti vadinamąją kepurę, kad stotelė būtų panaši į sovietmečio laikų. Taip pat teks pakeisti visus Fabijoniškių gatvių kelio ženklus. „Reikia skubėti, nes tuoj cirkas atvažiuos“, – šaipėsi darbininkai.

Prašys policijos pagalbos

Kaip serialo kūrėjai elgsis su automobiliais, kurių šeimininkai nepaisys nurodymų nepalikti transporto priemonių filmavimo metu?

J.Špokas aiškino, kad filmo kūrėjai kurį laiką palauks. Jei automobiliai vis dar stovės filmavimo zonoje, kreipsis į policiją, prašydami, kad pareigūnai suteiktų informacijos apie savininkus, jų telefono numerius.

Kas bus, jei savininkas išvykęs į užsienį? J.Špokas tikino, kad vis tiek jam skambins ir prašys leidimo automobilį nutempti.

Jei šeimininkas nesutiks, liks viena išeitis – transporto priemonę filmavimo metu uždengti.

Ką darys, jeigu mašinos savininkas pareikš pretenzijų dėl apgadinimo, J.Špokas paaiškinimo neturėjo.

Išbandymai – savaitgalį

Jau nuo ketvirtadienio ryto buvo draudžiamas transporto eismas ir stovėjimas aikštelėje prie S.Stanevičiaus gatvės 64-ojo, Fabijoniškių gatvės 69-ojo ir 73-iojo namų. Šis draudimas galios visą savaitę.

Tačiau daugiausia apribojimų numatyta nuo šeštadienio. O sekmadienį dideli trikdžiai gresia miesto transportui.

Nors savivaldybė apie juos pranešė prieš kelias dienas, schemose velnias galvą nusisuktų.

Pažadas – iškuopti rajoną

Kad Fabijoniškių gyventojai labai nepurkštautų, serialo kūrėjai pažadėjo sutvarkyti rajono viešąsias erdves ir paremti veiklias vietos bendruomenes.

Fabijoniškių alėjoje jie jau pradėjo sodinti rožes, tvarko teritoriją, valo grafičius, netrukus teritorijoje bus surinktos ir išvežtos senos šakos, nupjauta žolė.

Be to, filmo kūrėjai žadėjo pasirūpinti, kad po filmavimų bendruomenėje atsirastų nauja vaikų žaidimų aikštelė, o senoji būtų perdažyta. Bendra darbų vertė – beveik 18 tūkst. eurų.

Filmo „Černobylis“ kūrėjai dar prieš pradėdami darbus prašė neišsigąsti filmavimo dienomis naudojamos gausios vaidybinės technikos: sekmadienį filmavimo metu Fabijoniškėse bus galima pamatyti 12 autobusų, kelis karinius sunkvežimius ir karinį šarvuotį.

Pasitelkę Lietuvos kino gamybos kompaniją „Invicta Media“ serialo kūrėjai jau įdarbino per 300 kino gamybos specialistų.

Filmavimo aikštelėje kiekvieną dieną dirbs daugiau kaip 200 lietuvių ir 70 kino kūrėjų iš įvairių pasaulio šalių: JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Prancūzijos, Vokietijos bei Ukrainos. Kino projektui įgyvendinti pasamdyta 550 lietuviškų įmonių bei tiekėjų.

Įžvelgia didžiulę naudą

Vilniaus kino biuro vadovė Jūratė Pazikaitė tikino, kad kiekvienas filmavimas – tai reklama ir nauda Vilniui.

Filmavimo komanda gyvena viešbučiuose, pietauja restoranuose, į biudžetą byra pinigai už įvairias paslaugas.

Be to, taip Vilnius pristatomas pasauliui. Tad gyventojams dėl trumpalaikių nepatogumų esą nereikėtų purkštauti.

Biuras kasmet padeda įgyvendinti 35–40 projektų, mieste filmuojama per 400 dienų per metus. Be to, filmuojant įdarbinama per 1,5 tūkst. specialistų, o bendras visų filmų biudžetas per metus siekia apie 9 mln. eurų.

Vilniaus kino biuras džiūgauja, kad į Lietuvos sostinę atvyksta tokios garsios kompanijos kaip HBO, BBC, ABC, NBC, „Travel Channel“, „National Geographic“.

Fabijoniškėse ir Justiniškėse kuriamas serialas „Černobylis“ – apie 1986 metais įvykusią Černobylio atominės elektrinės katastrofą.

Pradėję filmuoti serialą apie avariją atominėje elektrinėje kūrėjai dalyje Fabijoniškių ir Justiniškių gatvių savaitei sustabdė eismą, uždraudė prie na- mų statyti mašinas, pakeitė autobusų maršrutus. „Ką mes blogo padarėme?“ – stebisi gyventojai.

Pataria su vietiniais gyventojais nesipykti

Savivaldybė yra sukūrusi Filmavimo etikos kodeksą. Tik ar filmų kūrėjai jį perskaito?

Kodekso pradžioje yra nurodymas kūrėjams: „Stenkitės palaikyti gerus santykius su aplinkiniais gyventojais ir verslo bendruomene. Tokiu būdu ne tik jūsų darbas bus lengvesnis, bet jūs dar ir paklosite sklandaus bendradarbiavimo pagrindus ateityje toje vietovėje filmuosiantiems kino gamintojams.“

Kodekse buvo perrašytos Tarptautinės kino gamintojų asociacijos rekomendacijos. Viena jų skelbia: „Filmuojant gyvenvietėje ar verslo rajone visi gyventojai ir tenykščiai verslininkai turi būti tinkamai informuoti apie atliekamus darbus (pavyzdžiui, filmavimo transporto priemonių parkavimas, filmavimo bazės ir maitinimo vieta).“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.