Motociklininko saugumą kelyje padeda užtikrinti du dalykai – kaip pasirūpinti abiem

Šeštadienį, rugpjūčio 18 dieną, vyks didžiausias mototuristų ralis Lietuvoje „Ryterna modul Mototourism Rally“. Vienas iš svarbiausių šio intelektualaus ralio siekių – saugumas keliuose, kuris gali lemti ne tik pergalę, bet ir sėkmingai įveiktą turiningą kelionę. 

Motociklininkams rekomenduojama rinktis ryškią aprangą ir šviesios spalvos šalmą – taip jie tampa geriau matomi kelyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Motociklininkams rekomenduojama rinktis ryškią aprangą ir šviesios spalvos šalmą – taip jie tampa geriau matomi kelyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2018, 10:39 AM

„Regitros“ specialistai dalijasi patarimais motociklininkams, kaip tapti labiau matomiems kitiems eismo dalyviams. 

Dauguma eismo įvykių, kuriuose vienas iš dalyvių yra motociklininkas, įvyksta dėl to, kad vairuotojas nepastebėjo dviratės transporto priemonės. 

Kitaip tariant, automobilių vairuotojai linkę galvoti, kad kelyje važiuoja tik automobiliai ir kitų transporto priemonių pamatyti tiesiog nesitiki. Atsižvelgiant į tai jie planuoja ir savo veiksmus. 

Būtina atkreipti visų vairuotojų dėmesį ir priminti, kad nors kelyje motociklų yra gerokai mažiau, jie yra šalia ir susidūrimo atveju motociklo vairuotojui pasekmės būna itin skaudžios. 

Taip pat svarbu pastebėti tai, kad motociklas yra gerokai mažesnis ir savo padėtį eismo sraute gali pakeisti žymiai greičiau.

Dėl šios priežasties ir automobilių, ir motociklų vairuotojai privalo nuolat stebėti aplinką ir būti pasiruošę netikėtumams. 

Keturios svarbios taisyklės

Visų pirma, motociklininkas turėtų dėvėti ryškiaspalvę aprangą arba liemenę, kuri padėtų išsiskirti iš kitų eismo dalyvių srauto. 

„Regitros“ specialistas ir motociklų entuziastas Arvydas Jankauskas rekomenduoja rinktis geltonos spalvos apdarus. Jie tiesiog geriau pastebimi iš tolo. 

„Ne ką mažiau svarbi ir šalmo spalva. Dažniausiai motociklininkai renkasi juodus šalmus, nors  pirmenybę derėtų teikti baltos ar kitos ryškios spalvos šalmui.  

Svarbu žinoti, kad patyrę avariją, kurios metu smūgį sugėrė šalmas, jo naudoti nebegalite – net jei nėra matomų sugadinimo žymių. Jos gali būti vidinės“, – sako „Regitros“ vyresnysis specialistas A. Jankauskas.

Kalbant apie transporto priemonės paruošimą, labai svarbu, kad į gatves išriedėtų ne tik techniškai tvarkingas, bet ir švarus motociklas. 

Didesnį dėmesį reikėtų atkreipti į motociklo žibintus, kurie privalo būti švarūs, kad tinkamai apšviestų gatvę ir informuotų priekyje esančius vairuotojus. 

Galiausiai, būtina pasirinkti ne tik saugų greitį, nes motociklas yra galingas ir lengvas, todėl nuvažiuoti tam tikrą atkarpą kelyje jis gali kelis kartus greičiau nei automobilis. 

Kitaip tariant, jei motociklininkas važiuoja greičiau nei visas srautas arba greitai keičia savo padėtį kelyje, nereikia tikėtis, kad kiti vairuotojai spės jį pastebėti. 

Jie tiesiog nesitiki, kad kažkas kelis kartus greitesnis gali netikėtai atsirasti zonoje, kurią buvo neseniai akimis patikrinę.

Galės pasitikrinti įgūdžius

Saugumą keliuose užtikrina ne tik transporto priemonės matomumas, tačiau ir geri motociklo valdymo gebėjimai. 

Kokie įgūdžiai yra svarbiausi motociklininkams, Lietuvoje nustato ralio partnerė „Regitra“. 

Jos darbuotojai šiemet suteiks galimybę ralio dalyviams prisiminti bei atlikti vieną iš praktinio egzamino elementų – lėtą gyvatėlę.

„Bendradarbiaujame su „Regitra“ ir nedarydami spaudimo norime atkreipti ralio dalyvių dėmesį, kad svarbu prisiminti vairavimo įgūdžius, kuriuos galbūt pamiršo“, – teigė vienas iš ralio organizatorių Markas Dolgovas.

Jis taip pat pastebėjo, kad važiuoti tiesiai moka daugelis, tačiau dažnai kelionės sėkmė priklauso nuo to, kaip vairuotojas moka manevruoti. 

Pavyzdžiui, staigiai apvažiuoti kliūtį arba apsisukti siauroje gatvėje. 

„Noriu akcentuoti, kad egzaminai nėra laužti iš piršto. 

Manevravimo pratimai labai susiję su realaus gyvenimo iššūkiais, situacijomis ir įgūdžiais, kurie reikalingi vos išvažiavus į kelią“, – sakė M. Dolgovas.

Renginio metu, norint atlikti lėtą gyvatėlę, dalyvių komandoms reikės atvykti į bet kurį iš aštuonių „Regitros“ egzaminų centrų: Tauragėje, Utenoje, Šiauliuose, Alytuje, Panevėžyje, Marijampolėje ir Telšiuose. 

Aikštelėje vienas komandos narys savo motociklu turės atlikti šį pratimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?