Įspėja automobilių pirkėjus: nežinant šių aspektų vėliau teks kaltinti tik save

Nors perkant automobilį dažnas didžiausią dėmesį kreipia į transporto priemonės būklę, tačiau ne ką svarbesnė ir kita sandorio dalis – pirkimo-pardavimo sutartis. Pastaroji, iškilus problemoms, gali tapti vieninteliu tiesą įrodančiu dokumentu.

Būtina įsitikinti, ar automobilis nėra nurašytas draudikų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Būtina įsitikinti, ar automobilis nėra nurašytas draudikų.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Pirkimo-pardavimo sutartis, iškilus problemoms, gali tapti vieninteliu tiesą įrodančiu dokumentu.<br>123rf nuotr.
Pirkimo-pardavimo sutartis, iškilus problemoms, gali tapti vieninteliu tiesą įrodančiu dokumentu.<br>123rf nuotr.
Pirkimo-pardavimo sutartis, iškilus problemoms, gali tapti vieninteliu tiesą įrodančiu dokumentu.<br>123rf nuotr.
Pirkimo-pardavimo sutartis, iškilus problemoms, gali tapti vieninteliu tiesą įrodančiu dokumentu.<br>123rf nuotr.
Būtina įsitikinti, ar automobilis nėra nurašytas draudikų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Būtina įsitikinti, ar automobilis nėra nurašytas draudikų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svarbiausia – pasidomėti pardavėju.<br>M.Patašiaus nuotr.
Svarbiausia – pasidomėti pardavėju.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 1, 2020, 11:36 AM, atnaujinta Mar 1, 2020, 11:50 AM

Tiesa, pasitaiko, jog pirkėjams įbrukamos ir kitose šalyse pasirašomos sutartys arba, suviliotiems „puikios kainos“, vėliau tenka aiškintis, kaip gi puikiai lietuviškai kalbėjęs pardavėjas pasirodo esąs vokietis ar suomis. O tai, deja, kur kas rimtesnė problema nei rūdys ar nubrėžtos automobilio durelės.

Sutartį palyginkite su skelbimu

Atėjus pavasariui visuomet suaktyvėja naudotų automobilių prekyba. Daugelis žmonių traukia į turgus arba skelbimų portaluose pradeda dairytis naudoto automobilio.

„Viskas prasideda nuo pirkėjų poreikių, – įsitikinęs naudotų automobilių portalo Autoplius.lt atstovas Matas Buzelis. – Ko ieško statistiniai vairuotojai? Daugybės kompromisų ir ganėtinai racionalaus automobilio.“

Vyro teigimu, būtent todėl vis dar pasitaiko atvejų, kai teoriškai gan elementarus sutarties pildymas tampa esmine klaida, atsiliepiančia tolesniam automobilio eksploatavimui.

M. Buzelis pasakoja, jog renkantis automobilį svarbu atkreipti dėmesį į detales, minimas skelbime: pavyzdžiui, pasižiūrėti, ar pateikti tekstiniai duomenys sutampa su matomais nuotraukose, automobilio dokumentuose. Kaip saugos garantą, skelbimą rekomenduojama ir išsisaugoti.

Transporto priemonės pirkėjams taip pat būtina įsitikinti, kad automobilis perkamas iš to žmogaus, kuris pastarąjį parduoda.

„Kai kurie pardavėjai, nenorėdami rodyti savo duomenų sandoryje, siūlo šiek tiek patrauklesnę automobilio kainą, tačiau reikėtų nepasimauti ant tokių „kabliukų“, nes vėliau teks kaltinti tik save“, – perspėjo M. Buzelis.

Naudotų automobilių portalo Autoplius.lt atstovas tikino, jog neretai tenka susidurti su pirkėjais, kurie kreipiasi į klientų aptarnavimo centrą su skundais, jog šiuos apgavo. Pastarieji esą išsirinko jiems patikusį automobilį ir sumokėjo pardavėjui avansą, tačiau šis dingo.

„Jei patikęs automobilis yra kur kas pigesnis nei rinkoje esančios panašios transporto priemonės, jau turėtų kilti įtarimas. Visuomet raginame nepervesti avanso nesusitikus su pirkėjais. Reiktų pasirašyti dokumentą, įrodantį pinigų pervedimą konkrečiam asmeniui, konkrečiu metu, už konkrečią prekę“, – patarė pašnekovas.

Priešingu atveju, tikėtina, jog sukčius išsigrynins pirkėjo į sąskaitą pervestus pinigus, o tai esą jau savotiškas vėjo gaudymas laukuose.

Žinoma, viskas priklauso nuo pardavėjo. Jei tai yra gerą reputaciją turintis verslas, tuomet tokio susitarimo bijoti nereiktų. Svarbiausia – pasidomėti pardavėju.

„Reikia neįtikėti gražiais žodžiais. Būtina nuvykti apžiūrėti tiek automobilį, tiek pardavėją. Jei nors vienas iš jų kelia įtarimų, geriau neskubėti ir pasidairyti kitų variantų“, – baigdamas mintį tarė M. Buzelis.

Nurodysite mažesnę pirkimo kainą – ateityje mokėsite daugiau

Tuo metu vyresnysis teisininkas Edvardas Steckis pabrėžė, jog esama papildomų svarbių žingsnių, padėsiančių išvengti net ir patraukliausių pardavėjų gundymų.

„Pirmiausia, nepirkite automobilio nepatikrinę jo istorijos: netikrindami informacijos apie automobilį prisiimate riziką įsigyti transporto priemonę, kuri yra pavogta, areštuota, muito mokesčio objektas ar išimta iš prekybos“, – aiškino E. Steckis.

Vyresniojo teisininko teigimu, ne ką mažiau svarbus ir tikslus pirkimo kainos nurodymas. Ne vien dėl to, jog tai yra neteisėta, tačiau dar ir nuostolinga. Jei visgi paaiškės, jog būsimas pirkinys turi tam tikrų defektų, reikalaudami grąžinti sumokėtus pinigus atgausite tik pirkimo-pardavimo sutartyje nurodytą sumą.

Be to, nurodydami gerokai mažesnę automobilio pirkimo kainą, o vėliau jį parduodami už didesnę (neišlaikę nuosavybės 3 metus), nuo šio skirtumo turėsite sumokėti gyventojų pajamų mokestį.

E. Steckis pridūrė, jog privalu nepamiršti nurodyti duomenų apie automobilio kainos sumokėjimą (pardavėjo patvirtinimas apie pinigų gavimą), ypač, jei atsiskaitote grynaisiais pinigais.

Taip pat gan dažnai pasitaiko atvejų, kai automobilis įsigyjamas iš tarpininko, pačiam pirkėjui užpildant užsienio valstybėje paskutinio registruoto savininko duomenis ir pasirašant už šį asmenį.

Tai, kaip ir netikslios kainos nurodymas, užtraukia baudžiamąją atsakomybę bei fiksuoja, jog pirkėjas asmeniškai įsigijo automobilį užsienio valstybėje. Pastarasis faktorius tampa problema tuomet, kai netikėtai iškyla pareiga sumokėti transporto priemonės importo mokesčius, jei pastarieji yra taikomi.

Problemą išduoda automobilio dokumentai

Pašnekovus papildė ir Lietuvos transporto saugos administracijos direktoriaus pavaduotojas Justas Rašomavičius, „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ pasakojęs, kaip neapsigauti perkant naudotą automobilį.

Vyro teigimu, jei automobilis yra įvežtas iš užsienio valstybių, būtina patikrinti automobilio dokumentus.

„Transporto priemonė dokumentus galbūt ir turi, tačiau dėl tam tikrų įrašų duomenų bazėse, šis nėra tinkamas registracijai. Tokiu atveju, juridinių veiksmų, susijusių su turto registravimu, atlikti negalima“, – dėstė J. Rašomavičius.

Taip pat visada būtina įsitikinti, ar automobilis nėra nurašytas draudikų. Jei už transporto priemonę buvusiam savininkui buvo išmokėta draudimo išmoka, o ši rinkoje parduodama kaip apgadinta, toks automobilis yra nurašytas ir eksploatuoti pastarojo be ekspertinių procedūrų negalima. Dažnas tokiu būdu yra apgaunamas, mat minėtųjų detalių paprasčiausiai nežino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.