Riedi paspirtuku? Nedėk skerso!

Praėjusiais metais visuomenės dėmesį atkreipusi kampanija „Nedėk skerso“, skirta edukuoti elektrinių paspirtukų naudojus, šiemet visą mėnesį buvo vykdoma ne tik sostinėje, bet ir Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje. Važiavimo ir parkavimo taisykles primenanti kampanija, kurią organizavo Europoje pirmaujanti pavėžėjimo platforma „Bolt“ drauge su Vilniaus miesto savivaldybe, miestų reklaminiuose stenduose bei internete ragino paspirtukų mėgėjus vairuoti bei parkuoti paspirtukus saugiai ir tvarkingai – taip, kad jie nepakenktų ir netrukdytų nei pačiam vairuojančiajam, nei aplinkiniams.

Vilniečiai, pavasaris Vilniuje, paspirtukas, telefonas, gatvė, miestas, vyras, naudojasi telefonu, šiluma, pavasaris, parkas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniečiai, pavasaris Vilniuje, paspirtukas, telefonas, gatvė, miestas, vyras, naudojasi telefonu, šiluma, pavasaris, parkas<br>V.Skaraičio nuotr.
Paspirtukas, paspirtukai, elektrinis paspirtukas<br>M.Patašiaus nuotr.
Paspirtukas, paspirtukai, elektrinis paspirtukas<br>M.Patašiaus nuotr.
Didžiuosiuose miestuose per pietus ir vakarop didelis kelionių paspirtukais srautas fiksuojamas prie verslo centrų – jais žmonės vyksta pietauti ar grįžta po darbų namo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Didžiuosiuose miestuose per pietus ir vakarop didelis kelionių paspirtukais srautas fiksuojamas prie verslo centrų – jais žmonės vyksta pietauti ar grįžta po darbų namo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 22, 2020, 2:21 PM

Pasak „Bolt“ elektrinių paspirtukų plėtros vadovo Baltijos šalyse Eimanto Baltos, „Bolt“ nuolat edukuoja gyventojus ne tik kaip saugiai ir tvarkingai važinėti patiems, bet ir nelikti abejingiems dėl kitų netinkamo elgesio – pamačius ne vietoje pastatytą paspirtuką, jį pakelti, perstatyti, o, jei to padaryti neįmanoma, pranešti „Bolt“.

„Matome, kad gyventojai elgiasi vis pilietiškiau. Vos prasidėjus kampanijai pastebėjome, kad vis daugiau žmonių vietoj to, kad problemą aptarinėtų uždarose socialinių tinklų grupėse, apie netvarkingai priparkuotus ar sugadintus paspirtukus praneša tiesiogiai mums, tad mes galime operatyviai sureaguoti. Nors ši edukacinė-reklaminė kampanija laikina, akivaizdu, kad mums pavyko atkreipti gyventojų dėmesį bei priminti atsakingo vairavimo taisykles – tikimės, kad pakelėse besimėtančių paspirtukų matysime vis mažiau ir rečiau“, – sako E. Balta.

Edukacija būtina

Vis daugiau klientų miestuose, kur veikia „Bolt“ paspirtukų nuomos paslauga – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje – paspirtuką renkasi kaip alternatyvią transporto priemonę kelionei į darbą, universitetą ar atgal, jis pasitarnauja kaip greitas būdas pasiekti reikiamą tašką, išvengiant eismo spūsčių ir parkavimo išlaidų.

Didžiuosiuose miestuose per pietus ir vakarop didelis kelionių paspirtukais srautas fiksuojamas prie verslo centrų – jais žmonės vyksta pietauti ar grįžta po darbų namo.

Siekiant užtikrinti maksimalų saugumą, svarbus ne tik įrangos funkcionalumas, bet ir praeivių, ir važiuojančiųjų paspirtukais, ir kitų transporto priemonių vairuotojų sąmoningumas. Paspirtukų vairuotojai privalo vadovautis KET bei bendrosiomis atsakingo elgesio taisyklėmis.

„Vairuotojai, kelionei pasibaigus netvarkingai, ne vietoje paliekantys paspirtukus, įkvėpė šiųmetinės kampanijos „Nedėk skerso“ vizualus. Medžiuose kabantys, į pievelę numesti ar vidury šaligatvio palikti paspirtukai – realios situacijos. Apie jas sužinome iš pareigingųjų klientų ir eilinių miestiečių mums atsiųstų nuotraukų. Akivaizdu, kad nuolatinis edukavimas, kaip paspirtuku važinėtis saugiai bei kaip tinkamai jį parkuoti, yra būtinas,“ – įsitikinęs E. Balta.

Siekiant edukuoti visuomenę, „Bolt“ savo tinklaraštyje taip pat parengė išsamią atmintinę, kurioje pateikiami praktiški patarimai pradedantiems ar jau pažengusiems paspirtukų mėgėjams. Ją galima rasti ČIA. Be to, visos taisyklės yra pristatomos ir „Bolt“ programėlėje.

„Bolt“ primena, kad, kur galima, elektrinių paspirtukų vairuotojai turėtų važiuoti dviračių takais. Važinėti galima tik po vieną, rekomenduojama dėvėti savo šalmą. Prasilenkiant su pėsčiaisiais ir dviračiais, patariama sulėtinti greitį. Prieš užbaigiant kelionę, svarbu įsitikinti, kad paliktas paspirtukas neblokuos dviračių ar pėsčiųjų tako – netinkamai palikti paspirtukai gali būti pavojingi. Svarbu paspirtuką pastatyti taip, kad jis netrukdytų praeiviams ir dviratininkams, ne skersai tako, o išilgai jo šalikelėje, geriausia – šalia dviračių arba parkavimo vietų.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su „Bolt“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.