Priemonė išvengti transporto spūsčių rytais pasiteisino ir karantino metu

Prieš trejus metus prie Kauno ugdymo įstaigų pradėjus įrenginėti greitojo išlaipinimo ir įlaipinimo aikšteles buvo siekiama vaikams ir jų tėvams suteikti daugiau saugumo. Tada niekas negalėjo pamanyti, kad jos ypač pasiteisins karantino metu.

Greitojo išlaipinimo aikštelė pažymėta ženklu ir raidėmis ant grindinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greitojo išlaipinimo aikštelė pažymėta ženklu ir raidėmis ant grindinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greitojo išlaipinimo aikštelė pažymėta ženklu ir raidėmis ant grindinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greitojo išlaipinimo aikštelė pažymėta ženklu ir raidėmis ant grindinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greitojo išlaipinimo aikštelė pažymėta ženklu ir raidėmis ant grindinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Greitojo išlaipinimo aikštelė pažymėta ženklu ir raidėmis ant grindinio.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 4, 2020, 8:11 PM

Prie mokyklos-darželio „Rūtelė“ 2017 metais atsirado naujovė – čia buvo įrengta greitojo keleivių išlaipinimo ir įlaipinimo aikštelė „Kiss and Ride“. Joje tėvai, atvežę savo vaikus į darželį, trumpam gali sustoti ir juos išleisti.

Dabar tokių aikštelių mieste jau ne viena. Ar jos pasiteisino, kokių privalumų suteikė vaikų tėvams ir ar kiti vairuotojai nepalieka savo automobilių tokiose vietose?

Siekė patogumo vaikų tėvams

2017 metų vasarą Kalniečių gatvėje esančios mokyklos-darželio „Rūtelė“ aikštelėje ant grindinio buvo nupieštas nedidelis žiedas ir atsirado ženklas „Kiss and Ride“. Specialiai paženklintoje vietoje vairuotojai gali stabtelėti ir išleisti vaikus. Taip pat po pamokų juos gali ir pasiimti.

Tokią naujovę mieste pradėję taikyti savivaldybės atstovai tikėjosi, kad specialios aikštelės padidins eismo dalyvių saugumą ir padės išvengti transporto spūsčių rytais ar vakarinio piko metu, nes neretai būna, kad atvežus vaikus prie darželio ar mokyklos vairuotojai neranda kur pastatyti automobilių.

Dalis vairuotojų išleisti vaikų sustodavo ant šaligatvio ar pėsčiųjų perėjos. Taip pat nesaugiai manevruodami bandydavo apsisukti ir išvažiuoti. Tai kėlė pavojų ne tik vaikams, bet ir aplinkiniams.

Padeda išvengti kontaktų

Mokyklos-darželio „Rūtelė“ direktorė Aida Šimaitienė sakė, kad tėvai iš karto labai palankiai įvertino greitojo vaikų išlaipinimo ir įlaipinimo aikštelę.

„Ja pradėjo naudotis daugelis tėvų, kuriems į įstaigą vaikų nereikia palydėti, o tik iki jos atvežti. Ši aikštelė ypač puikus dalykas dabar, karantino metu. Aikštelė padeda išvengti nereikalingų kontaktų su tėvais. Vaikai nuo jos saugiai ateina į mokyklą-darželį ir taip pat jį palieka“, – džiaugėsi A.Šimaitienė.

Ateityje prie „Rūtelės“ norima įrengti dar didesnę tokią aikštelę, kad vairuotojams įsukti į ją ir iš jos išvažiuoti būtų dar patogiau.

„Visoms ugdymo įstaigoms patarčiau turėti tokias aikšteles“, – siūlė „Rūtelės“ direktorė.

Pažeisdavo Eismo taisykles

Kalniečiuose, Pakraščio gatvėje, veikia lopšelis-darželis „Tukas“. Prie jo yra aikštelė, bet joje buvo įrengti ženklai, draudžiantys sustoti ir stovėti šioje vietoje.

„Tuko“ direktorė Sonata Lažauninkienė pasakojo, kad dėl to vaikus atveždavę tėvai patirdavo nepatogumų.

„Visi būdavo priversti bent trumpam pažeisti Kelių eismo taisykles, nes mažus vaikus vis tiek tekdavo išleisti šioje aikštelėje.

Prieš pusantrų metų tėvai sugalvojo, jog aikštelėje reikia įrengti ženklą, kad ši vieta yra greitojo vaikų išlaipinimo ir įlaipinimo. Kreipėmės į savivaldybę ir ženklas buvo įrengtas“, – prisiminė direktorė.

Nuo to laiko „Tuko“ lankytojai jaučiasi patogiau ir nebijo gauti baudų dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimo.

Kauniečiai ženklo paiso

J.Gruodžio gatvėje esančio „Erudito“ licėjaus prieigose taip pat yra „Kiss and Ride“ aikštelė.

Licėjaus vadovas Nerijus Pačėsa sakė, kad tokia pat aikštelė yra ir prie Vilniuje veikiančio licėjaus padalinio.

„Kaune prie licėjaus pastatytas aikštelę žymintis ženklas, o ant grindinio dar ir nupieštos raidės „K & R“. Į tokį žymėjimą kauniečiai atsižvelgia, kiti vairuotojai savo automobilių aikštelėje nepalieka. Vilniuje situacija blogesnė, ten įrengtas tik ženklas, kiti jo nemato ar nepaiso ir užima licėjaus lankytojų tėvams skirtas vietas. Kauniečiai ženklus gerbia labiau“, – pažymėjo N.Pačėsa.

Mieste veikia jau septynios aikštelės

Martynas Matusevičius

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

„Greitojo išlaipinimo ir įlaipinimo vietos mieste įrengtos Nemuno gatvėje prie Kauno senamiesčio progimnazijos, Rotušės aikštėje prie Šiaurės licėjaus, Demokratų gatvėje prie Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, Kalniečių gatvėje prie darželio-mokyklos „Rūtelė“, J.Gruodžio gatvėje prie „Erudito“ licėjaus, „Saulės“ gimnazijos kieme ir Pakraščio gatvėje prie darželio-mokyklos „Tukas“.

Ugdymo įstaigų prašymu visada vykstame į vietą ir įvertiname technines galimybes, kaip tokias aikšteles įrengti.

Pastaruoju metu naujų prašymų įrengti tokias aikšteles nesame gavę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.