Kauniečiai netveria pykčiu: į miesto centrą siūloma vykti visuomeniniu transportu, tačiau autobusai važiuoja vis rečiau

Šiais metais Kaunui esant Europos kultūros sostine mieste gausu įvairių renginių. Į juos kauniečiai norėtų vykti viešuoju transportu, bet savaitgaliais autobusai važiuoja gana retai. Ar ši situacija kada nors pasikeis?

Iš Šilainių į Kauno centrą ir atgal važiuojantis 38-asis autobusas savaitgaliais kursuoja kur kas rečiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Iš Šilainių į Kauno centrą ir atgal važiuojantis 38-asis autobusas savaitgaliais kursuoja kur kas rečiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2022, 7:50 AM

Gegužės 20–22 dienomis vyks vienas svarbiausių „Kaunas 2022“ programos įvykių – didysis „Santakos“ savaitgalis. Planuojama, kad Kauno centre ir Senamiestyje per tris dienas įvyks 40 įvairių renginių.

Gegužės 12 dieną Kauno Rotušės aikštėje bus atidaryta vasaros scena. Joje renginiai vyks kiekvieną savaitę nuo ketvirtadienio iki sekmadienio iki pat rugsėjo vidurio.

Nemažai kauniečių į šiuos renginius norėtų vykti miesto autobusais ar troleibusais ir nesukti galvos, kur palikti savo automobilius, o ir jų parkavimas brangiai kainuoja, todėl skundžiasi, kad savaitgaliais autobusai važinėja gana retai. Vairuotojai darbą baigia anksčiau, nei pasibaigia koncertai ar kiti renginiai.

Laukia pusantros valandos

Vilijampolės gyventojai pasakojo, kad į miesto centrą ir iš jo link savo namų autobusais ar troleibusais savaitgaliais norėtų važinėti, bet susiduria su problemomis.

Etninio paveldo bendrijos „Kauno Veršva“ vadovė Stasė Mickutė tikino, kad daug vyresnių žmonių nori nuvykti į mieste vykstančius renginius, bet neturi galimybių.

„Darbo dienomis autobusai važiuoja gana dažnai, bet savaitgaliais tai didžiulė problema. Pavyzdžiui, iš Raudondvario plento norint nuvykti iki Kauno pilies 44-uoju autobusu reikia laukti net 1,5 valandos. Paskutinis autobusas nuo Kauno pilies link Raudondvario plento išvyksta 21 valandą 40 minučių. O juk renginiai tęsiasi ilgiau“, – skundėsi moteris.

Panašiai kursuoja ir 48-uoju numeriu pažymėtas autobusas.

Savaitgaliais – lyg kaime

Kai kurie Šilainių gyventojai net juokauja, kad iš Kauno į Vilnių autobusai važiuoja dažniau, nei kursuoja tarp miesto centro ir Šilainių.

Šilainiuose įsikūrusio senjorų klubo „Berželis“ pirmininkė Antanina Liutvinskienė sakė, kad savaitgaliais šilainiškiai pasijunta lyg gyvenantys kaime, nes pasiekti miesto centrą sunku.

„Šilainiai – vienas didžiausių miesto gyvenamųjų rajonų, iš įvairių jo vietų važiuoja nemažai autobusų, bet savaitgaliais jie rieda tik kartą ar du per valandą. Iš miesto centro paskutiniai išvyksta 22 ar 22 valandą 30 minučių“, – pasakojo moteris.

Kitas Šilainių gyventojas Antanas Sabaliauskas pastebėjo, kad savaitgaliais kai kurie autobusai pakeičiami mažesniais.

Keleivių vis dar stinga?

„Pavyzdžiui, mažesni būna 38-ojo maršruto autobusai, kurie važiuoja nuo prekybos centro „Mega“ iki geležinkelio stoties ir atgal.

Savaitgaliais viešojo transporto mažiau, todėl į mažesnį autobusą susigrūda daug žmonių. Tai nėra patogu“, – skundėsi kaunietis.

Bendrovės „Kauno autobusai“ viešųjų ryšių specialistė Greta Makūnaitė sakė, kad keleivių daugėja, bet jų dar nėra tiek daug kaip iki koronaviruso pandemijos.

„Dirbame nuostolingai, todėl neturime galimybės padaryti taip, kad mieste važinėtų daugiau viešojo transporto, turime taupyti. Be to, dėl to, ar autobusų ir troleibusų mieste turėtų daugėti, sprendžia miesto savivaldybės atstovai“, – pabrėžė G.Makūnaitė.

Kai kada autobusai važiuos ir naktimis

Martynas Matusevičius. Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas

„Vasarą keleivių miesto autobusuose ir troleibusuose sumažėja, nesinori, kad jie važinėtų pustuščiai, todėl ankstesniais metais didinti jų skaičiaus neapsimokėdavo.

Pastaruoju metu pastebime, kad keleivių miesto troleibusuose ir autobusuose daugėja. Stebėsime ir vertinsime jų srautus ir jei matysime, kad poreikis yra, stengsimės, kad keleiviams naudotis viešuoju transportu būtų patogu.

Kai mieste vyks didieji Europos – kultūros sostinės renginiai, dalis miesto viešojo transporto važiuos ir iki 1 ar 2 valandos nakties, kad gyventojai galėtų patogiai grįžti namo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.