Nusimesti sovietinio šydo dar nesiruošia – neskubės keisti gatvių pavadinimų

Klaipėda yra pasiruošusi keisti sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimus, tačiau neskubės ir priekyje traukinio nebėgs.

Klaipėda yra pasiruošusi keisti sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimus, tačiau neskubės ir priekyje traukinio nebėgs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda yra pasiruošusi keisti sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimus, tačiau neskubės ir priekyje traukinio nebėgs.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėda yra pasiruošusi keisti sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimus, tačiau neskubės ir priekyje traukinio nebėgs.<br>www.ve.lt nuotr.
Klaipėda yra pasiruošusi keisti sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimus, tačiau neskubės ir priekyje traukinio nebėgs.<br>www.ve.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Darius Čiužauskas

Jun 30, 2022, 8:06 AM

Antradienį Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija svarstė iš karto kelių uostamiesčio gatvių pavadinimų galimus pakeitimus, pervadinimus ir net vardo suteikimą jo oficialiai neturinčiai gatvei.

Pasak komisijos pirmininko, Klaipėdos miesto mero pavaduotojo Arvydo Cesiulio, net trys svarstyti klausimai buvo susiję su sovietinę santvarką propaguojančių gatvių pavadinimų keitimu.

„Vyko korektiška ir kolegiali diskusija. Išsakyti ir išklausyti įvairūs argumentai, priimta bendra nuomonė. Šiuo metu Seimas rengia tam tikrus teisės aktus, kurie aiškiai reglamentuos, kaip ir ką su tokių gatvių pavadinimais daryti.

Nusprendėme kol kas jokių staigių judesių nedaryti. Nors yra norinčiųjų labai pasmarkauti, greitai žingsniuoti ir viską griauti, kas, jų nuomone, neatitinka dabartinės bendros nuostatos. Skubos darbą velnias gaudo. Reikia atsakingai bei ekspertiškai vertinti situaciją ir tada priimti geriausius sprendimus“, – „Vakarų ekspresui“ sakė A. Cesiulis.

Komisija nepakeitė savo siūlymo Mogiliovo gatvės pavadinimą keisti į Žardės. Atsisakė pervadinti Paryžiaus Komunos gatvę, o daliai Danės gatvės (nuo senosios perkėlos iki Biržos tilto) suteikti Luizės pavadinimą.

„Gerai pasakė komisijos narys profesorius Albinas Drukteinis. Jei gali kažką nekeisti, tai ir nekeisk“, – pritarė A. Cesiulis.

Komisija konstatavo, kad oficialiai Komunarų gatvės mieste nėra. Vienbalsiai atmestas siūlymas klaipėdiečių taip vadinamai gatvės atkarpai suteikti Leonido Donskio vardą, nes šviesaus atminimo filosofas yra vertas kur kas didesnės pagarbos.

Pritarta Nemuno gatvėje įamžinti Lietuvos karinio veikėjo, pulkininko leitenanto Vlado Grudzinsko (1895–1967) atminimą.

Ant 24 numeriu pažymėto pastato turėtų atsirasti lentelė su užrašu: „Šiuose pastatuose veikusiame AB „Maistas“ fabrike direktoriumi 1928–1939 m. dirbo ats. plk. ltn. Vladas Grudzinskas (1895–1967), Lietuvos kariuomenės karininkas, kariuomenės intendantas, vienas iš Lietuvos prekybinio laivyno kūrėjų tarpukaryje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.