Ko negalima pražiopsoti ruošiantis keliauti automobiliu?

Jau kuris laikas dažnas lietuvis ramų poilsį prie jūros ar ežero vis dažniau iškeičia į kur kas ekstremalesnę poilsinę kelionę automobilių po svečias šalis.

Verta žinoti, kad skirtingose šalyse skirtingi įstatymai - ne visur galioja ir vienodos taisyklės.<br>123rf nuotr.
Verta žinoti, kad skirtingose šalyse skirtingi įstatymai - ne visur galioja ir vienodos taisyklės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Malcevičius ("Šiauliai plius")

Jul 26, 2014, 12:25 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:26 PM

Tačiau specialistai ir tokių kelionių mėgėjai sako, kad tinkamai nepasiruošus tokiam žingsniui, gali taip ir netekti pamatyti gražių lankytinų vietų.

Kaip viso to išvengti? Ne kartą į keliones užsienyje vykę pataria – prieš išvykstant reikia viską iki mažiausių smulkmenų susiplanuoti, pasiruošti.

Patikimas automobilis – saugumo garantas

Kone kasmet su šeima po Europą automobiliu keliaujantis Lietuvos automobilininkų sąjungos (LAS) prezidentas Rimvydas Anušauskas įsitikinęs, kad svarbiausia šiose kelionėse – saugus ir patikimas automobilis.

„Pirmiausia, be jokios abejonės, būtina kelionei paruošti automobilį, apsilankyti autoservise. Nereiktų atmesti ir galimybės, kad automobilis kelionės metu vis tiek gali sugesti, tad į bagažinę įsidėti įrankių komplektą – tiesiog būtina. Juk niekada nežinome, kada ilgos kelionės metu gali prireikti pakeisti lemputę, priveržti atsilaisvinusią veržlę ir panašiai“, – pataria ilgų kelionių mėgėjas.

Jis atkreipia dėmesį ir į tokias „smulkmenas“, kaip tinkama automobilio komplektacija. Esą kiekvienoje toliau iš Lietuvos išvykstančio vairuotojo automobilio bagažinėje privalo būti vaistinėlė, liemenės ir visi kiti eismo metu privalomi daiktai, kuriuos būtina vežiotis ir mūsų šalies keliais.

Būtina susipažinti su lankomų šalių KET

Pasak R.Anušausko, labai svarbu svečioje šalyje nepakliūti į eismo įvykį, kokiu nors nederamu vairavimo gestu nepatraukti policijos pareigūnų dėmesio, nes tai gali ne tik sukelti papildomų rūpesčių, bet ir gerokai patuštinti piniginę.

Geriausias būdas viso to išvengti – susipažinti su tos šalies, kurioje teks lankytis, Kelių eismo taisyklėmis (KET). „Visų KET nagrinėti nebūtina, tačiau svarbu susipažinti su kai kuriais ypatumais, skirtumais, ko, pavyzdžiui, nėra Lietuvoje, tačiau kas labai svarbu būtent toje šalyje, kurioje lankotės. Užtenka prieš kelionę panaršyti internete ir visu tuo pasidomėti“, – sako LAS prezidentas.

R.Anušauskas pasakoja, kad ir jau išvykus į kelią, budrumas – būtinas. Esą atidus vairuotojas iš karto turėtų pastebėti, kad įvažiuojant į didžiuosius Europos miestus pasitinka iškabos, kuriose skelbiama informacija apie tai, koks mieste didžiausias leistinas greitis, kokioms automobilio kategorijoms ir kita.

„Kad vairuojant naujoje vietoje būtų kuo mažiau streso, su visu tuo galima susipažinti iš anksto, dar prieš pačią kelionę“, – pataria kelionių automobiliu veteranas.

Reikalingas ir žemėlapis, ir navigacija

R.Anušauskas sako, kad tolimesnė kelionė automobiliu sunkiai įsivaizduojama ir be tokių vietos buvimo nustatymo pagalbininkų, kaip navigacija ar žemėlapis. „Jei automobilyje nėra stacionarios navigacijos, būtina pasiimti nešiojamąją. Aš keliaudavau ir sovietmečiu, tuomet pasikliaudavau tik žemėlapiais. Dabar juos jau išstūmė navigacinės sistemos, tačiau ilgoje kelionėje ir žemėlapio visai atsisakyti nereikėtų.

Pavyzdžiui, važiuojant Vokietijoje galima susidurti su situacija, kad yra net trys to paties pavadinimo miestai. Vadinasi, žemėlapis gali padėti lengviau susiorientuoti, kurios vietos man iš tiesų reikės“, – įsitikinęs LAS prezidentas.

Kad kojos nepakištų vakarykštė taurelė

Kadangi skirtingose šalyse skirtingi įstatymai, ne visur galioja ir vienodos taisyklės, koks, tarkime, kiekis alkoholio leistinas vairuotojo kraujyje. R.Anušauskas sako, kad yra Europoje šalių, kur tikrai bus rimtų nemalonumų, jei į alkotesterį „įpučiamos“ net vos 0,2 promilės alkoholio.

„Yra šalys, kuriose leidžiama vairuoti net iki 0,8 promilės alkoholio, o yra ir tokių, kuriose, tokiose kaip Lenkijoje, yra nustatytas nulinis leistinas girtumas. Tad vykstant poilsiauti, reikia ir su tuo susipažinti, kad vėliau netektų brangiai susimokėti“, – sako po Europą automobiliu ne kartą keliavęs vyriškis.

Kai kuriuose miestuose keliautojus pasitinka taršos mokestis

Dar viena staigmena gali laukti tų keliautojų, kurie į svečias šalis vyksta dešimties metų ar dar senesniu automobiliu. LAS prezidentas prisimena, kad kai kurių didžiųjų Europos miestų centrinėse dalyse renkamas taršos mokestis.

„Didžiuosiuose Europos miestuose yra tam tikros zonos, į kurias laisvai negali įvažiuoti tie automobiliai, kurie yra seni ir teršia aplinką. Lietuvoje automobiliai yra vidutiniškai 14 metų senumo, dažnas iš jų, važiuodamas, tarkime, į Berlyno centrą, susidurs su sunkumais. Vairuotojui, jei neklystu, teks susimokėti vadinamąjį taršos mokestį, kuris yra tikrai ganėtinai didelis“, – pasakoja R.Anušauskas ir pataria tam iš karto atsidėti pinigų.

Važiuoti mokamais keliais ar ne?

Dažnam, pasirinkusiam keliones nuosavu automobiliu, iškyla klausimas – važiuoti greitai ir patogiai mokamais keliais, ar rinktis ne tokius patogius nemokamus kelius? Mūsų pašnekovas sako, kad jei jau nuspręsta ne skristi lėktuvu, o važiuoti automobiliu, vadinasi, ir kelionės prioritetas ne greitis, o pats keliavimo malonumas, vairavimo metu patiriami geri įspūdžiai.

„Važiuodami automobiliu, norime kitokių kelionės ypatumų. Juk keliaujant automobiliu galima bet kada sustoti, neskubant galima labai daug ką pamatyti“, – įsitikinęs R.Anušauskas.

Jo teigimu, pasirinkę keliones automagistralėmis, labai daug ką praranda, kadangi tokios kelionės metu teks pamatyti ne ką daugiau, kaip keliaujant lėktuvu.

„Tik tiek, kad automagistralėmis keliausime gerokai greičiau, nei paprastais keliais. Man ne kartą teko keliauti per Vokietiją. Jei važiuodavau magistraliniais keliais, tai pro automobilio langus matydavau tik laukus, daugiau nieko.

Tačiau vos tik išvažiavus į paprastus keliukus, atsiveria nuostabūs kraštovaizdžiai, puikios gyvenvietės“, – juokiasi pašnekovas. Tad, jo teigimu, norint keliaujant grožėtis gamta, norint neskubant pamatyti gražiausius miestus, geriausia rinktis keliones ne magistraliniais keliais.

Ar kelionės metu reikėtų pasirūpinti draudimais?

Tiek LAS prezidentas R.Anušauskas, tiek draudimo brokerė Janina prieš kelionę pataria nepamiršti pasirūpinti ir draudimais. Jie svarbūs tiek patiems keliautojams, tiek jų transporto priemonėms. Draudimo brokerės pastebėjimu, žmonės apie galimybę apsidrausti dažniausiai pagalvoja tik tada, kai jiems patiems ar artimiesiems, draugams nutinka nelaimė.

„Tada jau žmonės ima domėtis, kokie yra draudimai, kam jie reikalingi. Tačiau pastebiu ir tokias tendencijas, kad tie, kurie daug keliauja, susiperka pilnus draudimo paketus ir į keliones leidžiasi ramia širdimi. Jie jaučiasi ramūs, kad ištikus nelaimei jais pasirūpins draudimo bendrovė“, – sako Janina.

Draudimo specialistė pataria nepasitikėti ir dabar labai populiarėjančia mada draustis internetu ar įvairiuose terminaluose. „Neretai nutinka taip, kad žmogui prireikia performuoti sutartį, prireikia specialisto konsultacijos. Tada ir kyla problemų, nes kas jį pakonsultuos – koks nors terminalas ar prekybos centro, kuriame buvo pirktas draudimas, darbuotoja?“ – klausia Janina.

Svečiose šalyse derėtų žinoti:

* Europoje (visose ES šalyse) reikalaujama segėti saugos diržus sėdint ir automobilio priekyje, ir gale.

* Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje automobilių srautas juda kaire puse.

* Kai kuriose šalyse (pvz., Slovakijoje, Čekijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje) yra privalomas greitkelių mokestis. Tad būtinai, tik įvažiavus į šalį, artimiausioje degalinėje reikėtų įsigyti specialų lipduką. Tai kainuoja vos kelis ar keliolika eurų (pavyzdžiui, lipduko kaina Šveicarijoje – 40 Šveicarijos frankų), tačiau bandymas sutaupyti gali baigtis kelių šimtų eurų bauda.

* Didžiuosiuose Europos miestuose (Romoje, Paryžiuje) eismas labai intensyvus, egzistuoja parkavimo problemos, todėl jei nesate įsitikinę, jog sugebėsite prisitaikyti prie bendro srauto, geriau palikti automobilį viešbučio aikštelėje ir po miesto centrą pasivaikščioti pėsčiomis ar važinėti visuomeniniu transportu.

* Prancūzijoje pirmenybė teikiama viešajam transportui, todėl įvažiuoti į autobusams skirtą juostą griežtai draudžiama.

* Labiausiai paplitusi Vakarų Europos šalyse leistina alkoholio norma kraujyje – 0,5 promilės. Rytų Europos šalyse šis skaičius svyruoja nuo 0,0 iki 0,3 promilės. Jungtinėje Karalystėje, Maltoje leidžiamas vairuotojui alkoholio kiekis promilėmis kraujyje – 0,8. Rumunijoje, Vengrijoje, Čekijoje alkoholis vairuojant visai draudžiamas – matuoklis turi rodyti 0,00 promilės.

* Važiuojant ir kalbant mobiliu telefonu, avarijos rizika išauga penkis kartus, todėl tai yra uždrausta ES šalyse. Tik kai kurios šalys toleruoja laisvų rankų įrangą.

* Automobilio civilinės atsakomybės draudimas vykstant į užsienį yra privalomas.

* Jei automobilyje turite vaizdo registratorių, atminkite, kad kai kuriose šalyse jo naudojimas yra draudžiamas (pavyzdžiui, Austrijoje). Taip pat beveik visose šalyse draudžiama naudotis ir greičio matuoklių detektoriais.

Draudimo specialistai teigia, kad:

* moterys dažniausiai nukenčia Egipte, Vokietijoje ir Turkijoje. Tuo tarpu vyrai daugiausia draudimo užfiksuotų atvejų patiria kaimyninėse rytų šalyse – Baltarusijoje ir Rusijoje.

* planuojant keliones, svarbu įvertinti skirtingų šalių klimato sąlygų skirtumus: jeigu vykstate į karštesnio nei Lietuva klimato šalis, tokias kaip Turkija, Egiptas, vertėtų pasirūpinti priemonėmis nuo saulės, neperkaisti, ypač saugoti vaikus, kadangi lietuviai patiria šiose šalyse gana stiprių nudegimų, sudėtingų alerginių reakcijų.

Keliaujant už šalies ribų, atostogas gali sudrumsti nelaimingas atsitikimas – sugedęs automobilis, patirtas eismo įvykis, trauma, patirta aktyviai pramogaujant, ar kitokie nemalonumai. Koks draudimas galioja už šalies ribų ir kaip elgtis įvykus draudiminiam įvykiui?

BTA ne gyvybės draudimo bendrovės Šiaurės regiono centro direktorius Egidijus Tamutis:

„Renkantis kelionių draudimą, visų pirma rekomenduojame įvertinti pačios kelionės riziką. Jei planuojate nardyti ar mėgstate kalnų turizmą, rekomenduojame draustis ne tik būtinosios pagalbos draudimu, bet ir draudimu nuo nelaimingų atsitikimų. Šis draudimas užtikrins, kad ištikus nelaimei bus atlyginti gydymosi nuostoliai, taip pat gaunama išmoka, kurios prireikia po traumos atsiradus nedarbingumui.

Individualiai planuojantiems keliones, neretai tenka skristi su keletu persėdimų, tad jiems aktualus bagažo vėlavimo ar praradimo, skrydžio atšaukimo ar atidėjimo dėl oro sąlygų, dokumentų praradimo draudimas. Šias paslaugas keliautojai gali pasirinkti papildomai prie bendrojo draudimo paketo.

Prieš išvykdami į užsienį, pasitikrinkite, ar jūsų turimas privalomasis transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimas tikrai galioja ir už Lietuvos ribų bei toje šalyje, kurioje planuojate lankytis.

Keliaujant automobiliu, svarbu pasirūpinti net tik privalomuoju draudimu, bet ir papildoma kasko apsauga. Šis draudimas apsaugos jus nuo nenumatytų išlaidų dėl automobilio gedimo ar kitų nesklandumų kelyje.

Jei eismo įvykis nutiko užsienyje, taip pat kaip ir Lietuvoje, visų pirma atidžiai užpildykite eismo įvykio deklaraciją. Svarbu, kad deklaracijose nurodyti duomenys būtų aiškiai perskaitomi ir teisingi.

Būkite atidūs, kad netaptumėte sukčių, ar norinčių nusimesti atsakomybę dėl sukelto įvykio, auka, labai atidžiai tikrinkite kito eismo įvykio dalyvio duomenis. Priešingu atveju, gali būti atsisakyta atlyginti žalą.

Pagal galimybes, padarykite keletą eismo įvykio nuotraukų, jos padės draudikams lengviau suprasti įvykio aplinkybes. Tada apsikeiskite draudimo kompanijų duomenimis.

Jei įvykio metu taip nutiks, kad neprisiminsite, kaip elgtis, ant draudimo poliso visuomet rasite bendrovės pagalbos telefoną, juo galite pasiskambinti ir pasikonsultuoti su draudimo specialistais. Atlikus pirmuosius būtinus veiksmus, toliau viskuo pasirūpins draudikai.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.