Padangų sudėtyje – ir ryžių lukštai

„The Goodyear Tire & Rubber Company“ gamins naujas padangas, naudodama ryžių lukštų atliekas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2014, 11:30 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 9:56 AM

Gamintojo teigimu, tokios padangos padės sumažinti automobilių degalų sąnaudas. „Goodyear“ padangų gamybai bus naudojami pelenai, kurie lieka deginant ryžių lukštus.

Elektros energijos gamybos procese deginami ryžių lukštai tampa aplinkai nekenksminga silicio dioksido žaliava, kuri ir naudojama padangų gamybai.

„Goodyear“ naujovių kūrimo centras pastaruosius dvejus metus atliko silicio dioksido iš ryžių lukštų pelenų tyrimus ir nustatė, kad šios medžiagos įtaka padangų savybėms prilygsta tradicinių žaliavų teikiamam efektui.

„Ryžių lukštų pelenai taps alternatyviu silicio dioksido šaltiniu, todėl mažiau ryžių lukštų atliekų bus išvežama į sąvartynus, o tai sumažins aplinkos taršą“, – teigė „Goodyear“ laikinasis vyriausiasis technikos direktorius Josephas Zekoskis.

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, kasmetinis ryžių derlius pasaulyje siekia daugiau kaip 700 milijonų tonų, o išmetami ryžių lukštai turi neigiamą poveikį aplinkai. Todėl lukštai dažnai deginami generuojant elektros energiją ir taip mažinant į sąvartynus išvežamų atliekų kiekį.

Gaminant padangų protektorius silicio dioksidas sumaišomas su guma. Tai sutvirtina gumos mišinį, sumažina padangos pasipriešinimą riedėjimui, dėl to papildomai sutaupoma degalų. Silicio dioksidas taip pat pagerina padangos sukibimą su šlapiu paviršiumi.

J.Zekoskis atskleidė, kad taip pat ieškoma, kuo pakeisti padangų gamybai reikalingas naftos medžiagas naudojant tokius atsinaujinančius šaltinius, kaip sojų pupelių aliejus.

Sekite Lrytas.lt Auto naujienas Facebook'e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.