Patarė, kaip komplektuoti vasarines padangas ir ratlankius: nepadarykite klaidos

Ne vienas vairuotojas svajoja, kad jo automobilis taptų bent šiek tiek galingesnis ar greitesnis. Dažnai norima patobulinti ir jo išvaizdą. Šiuo metu egzistuoja daug įvairių būdų, kaip galima tai padaryti. Vienas iš jų – rasti tinkamus ratlankius ir padangas. Šie praktiški aksesuarai gali ne tik pagerinti automobilio išvaizdą, bet ir turėti įtakos vairavimo patogumui. Prasidėjus šiltajam metų laikui galbūt verta pagalvoti ir apie naujus ratlankius.

Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus.<br> Shutterstock.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 3:30 PM, atnaujinta May 23, 2019, 3:35 PM

Kokius ratlankius pasirinkti?

Ratlankių ir padangų pasirinkimas yra labai platus. Automobilių detalių ir aksesuarų rinkoje egzistuoja nesuskaičiuojama daugybė gamintojų ir kiekvienas iš jų siūlo įvairaus tipo ir dizaino produkciją. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tinkamų ratlankų rinkimasis gali kelti tik galvos skausmą, to galima išvengti laikantis tam tikrų kriterijų. Prieš pradedant ieškoti ratlankių jums svarbiausia pagalvoti apie

dydžio atitikimą; ratlankių techninę priežiūrą; ratlankių tipą; važiavimo sąlygas. Atsižvelgiant į šiuos dalykus bus lengviau suprasti, koks jums tinkamiausias variantas ir kokias vasarines padangas galima montuoti ant pasirinktų ratlankių.

Naujų automobilių gamintojai neretai siūlo rinktis ratlankių dydžius, taip suteikdami galimybę pritaikyti juos automobiliui pagal asmeninius pageidavimus.

Tinkamas ratlankių dydis

Paprasčiausias sprendimas renkantis ratlankius automobiliui yra laikytis gamintojo nurodymų. Automobilių gamintojai dažniausiai nurodo tinkamiausią dydį padangoms ir ratlankiams, kuriuos galima montuoti konkrečiam automobiliui. Tinkamo dydžio ratlankiai garantuos, kad vairavimas bus komfortiškas, automobilis bus dinamiškas ir neatsiras papildomos apkrovos riedant.

Nepaisant to, egzistuoja galimybė pasirinkti, pavyzdžiui, žemesnio profilio padangas, kaip ir didesnio ar mažesnio skersmens ratlankius. Tai tinka tais atvejais, kai norite savo automobilį padaryti sportiškesnį arba, atvirkščiai, jei pirmenybę teikiate važiavimo komfortui.

Atliekant tokius pakeitimus reikėtų pasikonsultuoti su specialistu, nes netinkamai sukomplektuoti ratai gali turėti didelę įtaką automobilio riedėjimui ir net nulemti pavojingas situacijas kelyje.

Techniškai atitinkantys ratlankiai

Jei radote tinkamo dydžio ratlankius, tai dar nereiškia, kad jie vienareikšmiškai tiks jūsų automobiliui. Svarbu žinot, ar ratlankio centrinis žiedas atitinka automobilio ašį. Stiprinimai ašiai turi būti sukonstruoti su trimis ar daugiau skylių veržlėms, kurios reikalauja pradinės automobilio apžiūros, nusakant stiprinimų skaičių ir išmatuojant atstumą tarp skylių.

Pavyzdžiui, žymėjimas 5x114 reiškia, kad ašis turi 5 stiprinimus ir atstumas tarp jų centrų yra 114 mm. Remiantis plačiomis ratlankių pasirinkimo galimybėmis, taip pat skirtingų automobilių gamintojų techninėms specifikacijomis, yra galimybė naudoti specialius adapterius ir sumontuoti ratlankius su tariamai neatinkančiu stiprinimų skaičiumi.

Žinodami būtinas charakteristikas, galite pradėti galvoti apie konkretaus stiliaus ratlankių pasirinkimą.

Skirtingi ratlankių tipai

Kai jau aišku, kokio dydžio ratlankiai bus reikalingi, laikas ieškoti patinkančio dizaino. Ratlankius galima skirtyti į tris pagrindinius tipus: plieno ratlankiai, lengvojo metalo ratlankiai ir surenkamieji ratlankiai. Kiekvienas tipas turi savų tiek dizaino, tiek funkcinių ypatybių.

Plieno ratlankiai vizualiai yra ne tokie patrauklūs, tačiau palyginti pigūs ir patvarūs. Dėl smūgio jie deformuojasi, tačiau neleidžia toliau pažeisti automobilio kėbulo. Šių ratlankių dizaino galimybės yra labai ribotos, tad vargu ar jie taps pirmu pasirinkimu norint pagerinti automobilio išvaizdą.

Lengvojo lydinio ratlankiai, kaip galima suprasti iš pavadinimo, yra lengvi, bet patvarūs. Jie gali būti lieti arba kaltiniai ir dažnai matomi ant sportinių arba didesnio galingumo automobilių. Iš pradžių jie buvo prieinami tik kaip prabangus liukso klasės automobilių aksesuaras, tačiau šiuo metu pritaikomi ir standartinės komplektacijos vidutinės klasės miesto automobiliams.

Surenkamieji ratlankiai yra sukomplektuoti iš dviejų ar trijų atskirų dalių – centrinės dalies ir išorinio ratlankio. Jie pagaminti taip, kad dar daugiau sumažėtų bendras svoris, patys ratlankiai būtų patvaresni ir pažeidimo atveju būtų galima remontuoti. 

Pagal šiuos kriterijus galima nuspręsti, koks tinkamiausias ratlankių tipas. Labiausiai tikėtina, kad sportiniam automobiliui nemontuosite paprastų plieno ratlankių, kaip ir lengvojo lydinio ratlankiai nebus tinkami transporto priemonei, darbančiai miške.

Tas pats taikoma renkantis padangas: sportinio tipo, žemo profilio vasarinės padangos, kurios skirtos maksimaliam sukibimui posūkiuose, visai netiks kartu su sunkiais plieno ratlankiais. Tai ne tik skonio klausimas, bet ir pasirinkimas, remiantis automobilio našumu.

Ratlankių ir padangų pasirinkimas pagal sąlygas

Prieš įsigyjant naujas vasarines padangas, būtų naudinga įsitikinti, kad jos tarnaus ilgai, taip pat užtikrins maksimalų komfortą ir sukibimą su kelio danga.

Jei jūsų automobilis su sunkiais plieniniais ratlankiais, tai ir padangos turi būti maksimaliai patvarios, kad galėtų atlaikyti apkrovą stabdant ir būtų atsparios dilimui.

Jei automobilis yra su lengvojo lydinio ratlankiais ir padangos turi būti lengvos, kad galėtų panaudoti visą automobilio potencialą, įskaitant greitį ir manevravimą posūkiuose.

 

Žiemos ir vasaros komplektai

Didelė dalis vairuotojų pasiruošia kelis ratlankių ir padangų komplektus, kad kiekvieną iš jų galėtų naudoti atitinkamu laikotarpiu. Toks pasirinkimas padeda sutaupyti ir laiko, ir pinigų, nes ratus keičiant pačiam į servisą reikės važiuoti tik jų subalansuoti.

Dar viena praktiška nauda turint keletą komplektų – galimybė pigesnius ir ne tokius patrauklius ratlankius naudoti tik žiemą, o geresnius – vasarą.

Vairuotojai galvodami apie važiavimą žiemą neretai renkasi plieninius ratlankius, nes jie, palyginti su lengvojo lydinio ratlankiais, yra pigesni ir lengviau priežiūrimi. Nors plienas daugiau rūdija, ir aliuminio ratlankiai nėra apsaugoti nuo korozijos, nes net nedideli paviršiniai pažeidimai, sukelti rūgščių ar cheminių medžiagų, gali lemti didesnius pažeidimus. Tuo remdamiesi dauguma vairuotojų vasarines padangas labiau linkę montuoti tiesiai ant elegantiškų lengvojo lydinio ratlankių.

Nors didelė dalis vairuotojų montuoja identišką padangų komplektą, pasitaiko atvejų, kai automobilis apaunamas visai kitokiomis padangomis.

Skirtingos padangų poros ant automobilių ašių

Žinoma, daugelis yra susidūrę su situacija, kaip viena iš padangų praduriama ir ją tenka keisti. Šioje situacijose geriausias sprendimas yra įsigyti identišką padangą (tokių pačių charakteristikų ir našumo kaip likusios trys).

Jei nėra galimybės įsigyti identiškų padangų, automobilių savininkai linkę įsigyti skirtingas poras ir jas atitinkamai montuoti ant ašių. Pavyzdžiui, ant priekinės ašies montuojamos naujos vasarinės padangos su protektoriumi, ant kurio nurodyta važiavimo kryptis, o ant galinės ašies – naudotos padangos asimetrišku protektoriaus raštu.

Nors ši komplektacija leidžiama, tai turi neigiamos įtakos automobilio valdymui ir gali kelti pavojų saugumui.

Kiekvienas padangų tipas yra skirtas skirtingoms važiavimo sąlygoms ir jų protektorių raštai ant kelio paviršiaus reaguos visiškai skirtingai. Tai nulems sudėtingesnį automobilio valdymą, stabdymo kelio ilgį ir greitesnį padangų dilimą.

Toks padangų komplektavimas gali būti tik laikinas sprendimas. Tas pats taikytina kalbant apie skirtingų ratlankių porų kiekvienai ašiai naudojimą, jei visos keturios padangos yra identiškos, bet sumontuotos ant dviejų skirtingų ratlankių komplektų. Ratlankiai gali būti skirtingo svorio, o tai gali turėti įtakos automobilio pakabai, stabdžių sistemai, todėl galiausiai teks pakloti nemenką sumą automobilio remontui.

Ratlankių ir padangų pasirinkimas pagal skonį ir vairavimo stilių

Jei padanga pagal dydį tinkama konkretiems ratlankiams, tolesni veiksmai priklauso nuo automobilio savininko.

Jeigu norite tik pagerinti automobilio išvaizdą, tada geriausia tiesiog pakeisti ratlankius gražesniais. Jei nesumontuosite sunkesnio padangų komplekto, automobilio našumas išliks nepakitęs.

Jei norite pagerinti automobilio našumą posūkiuose arba padidinti pagreitį, vertėtų pagalvoti apie didesnio skersmens ratlankius. Jeigu bus panaudoti didesnio dydžio ratai, pagerės automobilio stabilumas, pagreitis ir sumažės stabdymo kelias. Kita vertus, važiavimas nebus toks patogus ir ant padangų greičiau pasirodys dilimo žymių. Taip pat tikėtina, kad didesnio dydžio padangos kainuos daugiau nei standartinės.

Norint pagerinti komfortą, galima pasirinkti mažesnio dydžio ratlankius (žinoma, jei tą leidžia automobilio specifikacija). Tokiu atveju ant ratlankių galima sumontuoti aukštesnio profilio padangas, kurios labiau tiks kovai su duobėmis ir apskritai netolygiems paviršiams.

Taigi, akivaizdu, kad prieš pasirinkdami ratlankių ir padangų komplektą turite atlikti nedidelį tyrimą. O tuomet jau būtina išsiaiškinti, ar nusižiūrėti ratlankiai ir padangos atitiks automobilio gamintojų techninius reikalavimus ir nepadarys žalos transporto priemonei, nesukels pavojingų eismo situacijų.

Jeigu jums svarbu ir automobilio valdymas, ir nuo vairavimo stiliaus priklausomi ekonomiškumo veiksniai, tada reikėtų įsitikinti, kokie bus pranašumai, pavyzdžiui, jei pasirinksite didesnio ar mažesnio skersmens ratlankius.

Norint maksimalaus rezultato patartina pasikonsultuoti su specialistais – jie padės pasirinkti tinkamiausius ratlankius ir padangas.  

Naujų vasarinių padangų ir ratlankių galima rasti Padangos.1.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.