Pirmasis toks: greitosios pagalbos medicinos stotį pasieks ypatingas automobilis

Kovai su koronaviruso pandemija paaukoti kauniečių pinigai išleisti kitam tikslui. Už juos nupirktas specialus autobusas, kuris būtų naudojamas masinių nelaimių metu. Kauną jis turėtų pasiekti jau kovą.

Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
 Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos.<br> lrytas.lt archyvo nuotr.
Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-02-21 08:54

Prasidėjus koronaviruso pandemijai pernai kovo mėnesį Kaune buvo įkurtas specialusis kauniečių fondas. Verslininkai ir gyventojai buvo kviečiami aukoti pinigus, kuriuos planuota naudoti kovai su COVID-19 virusu.

Fondui buvo paaukota 105 tūkstančiai eurų, tačiau savivaldybė rado savo resursų kovai su pandemija. Buvo nuspręsta, kad už aukas reikėtų įsigyti ir Kauno greitosios medicinos pagalbos (GMP) stočiai perduoti ypatingą – daugiafunkcės paskirties automobilį su visa reikiama įranga, skirtą žmonėms masinių nelaimių metu gelbėti.

Tokios nelaimės gali kilti riaušių, gaisrų, įvairių rūšių avarijų atvejais, kilus ypač pavojingų infekcijų protrūkiams, biocheminio ar radioaktyvaus užterštumo atvejais.

Kauno GMP vadovas Nerijus Mikelionis sakė, kad konkursas, iš ko pirkti automobilį, įvyko ir jis jau yra Lietuvoje. Tai naujas „Volkswagen“ markės beveik 7 metrų ilgio autobusas. Šiuo metu jis perdirbamas, pritaikomas specialiosioms reikmėms, nes didieji automobilių gamintojai specialių transporto priemonių negamina.

Automobilyje bus įrengta operacijų vadovo, mobiliųjų pajėgų ir pacientų srautų reguliavimo vietos. Iš čia bus palaikomas tiesioginis ryšys su Kauno klinikų Skubiosios pagalbos ir Traumų skyriais.

Nelaimės vietoje dirbsiantys medikai turės 20 nešiojamųjų radijo ryšio stotelių.

Naujasis automobilis turės iš abiejų pusių išskleidžiamas stogines konstrukcijas, kurios leis nukentėjusiems pirmąją pagalbą suteikti nedelsiant vietoje. Salone bus įrengtas specialus mikropurkštuvas, kuris vidinės dezinfekcijos laiką sutrumpins iki 6 kartų. Tai leis greičiau reaguoti į kitus iškvietimus.

Vienu metu galės būti panaudota 40 kaklo įtvarų bei 60 deguonies kaukių, 20 spinalinių lentų, skirtų nukentėjusiesiems saugiai imobilizuoti.

Numatoma, kad, be 20 tradicinių gelbėjimo krepšių, bus ir 20 specialiųjų rinkinių, skirtų darbui su biologinėmis, cheminėmis ir radioaktyviosiomis medžiagomis.

N.Mikelionis pranešė, kad automobilis į Kauno GMP turėtų būti pristatytas kovo mėnesį.

„Tikiuosi, kad masinių nelaimių neįvyks, automobilis bus naudojamas pratyboms.

Bet jei prireiktų, jis padės ne tik Kauno, o ir bet kurio kito Lietuvos regiono žmonėms“, – sakė N.Mikelionis.

Taip pat dar galvojama, kaip šį automobilį pavadinti, nes jis bus pirmasis toks Lietuvoje.

Galbūt jis bus pavadintas masinių nelaimių logistikos automobiliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.