E. Petrausko ir J. Šuklino dienoraštis iš Siera Leonės: „Nesame matę nieko panašaus“

Evaldo Petrausko dienoraštis. 1 diena. Ryte pirmas atvykau į oro uostą, visi po truputį susirinko, ir ta mūsų kompanija, su kuria vykstame į Siera Leonę, puiki. Visi linksmi, neužsidarę ir labai malonu su visais bendrauti.

Misijos dalyvius Siera Leonėje pasitiko skurdas ir karštis. Asmeninis archyvas
Misijos dalyvius Siera Leonėje pasitiko skurdas ir karštis. Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Jevgenijus Šuklinas, Evaldas Petrauskas

Sep 26, 2012, 12:16 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:11 PM

Kelionė buvo varginanti, ilgai skridome, bet su Šuklinu buvome viso skrydžio metu, ir laikas gan greitai prabėgo. Perskaičiau Kalėdos knygos „Auksaviriai“ 68 puslapius - daug linijų, apie Žemaitijos gyvenimą rašo. 

Kai atvykome į Siera Leonę, pamačiau tokius vaizdus, kurių nebuvau niekur matęs, čia visi gyvena labai prastai, bent kiek mačiau.

Lietuvoje "bomžai" geriau apsirūpinę nei čia žmonės.

Mus vežė į viešbutį tokiais keliais, kad su paprasta mašina net nepravažiuotum, keliai labai duobėti.

Nukeliavome prie kelto, kuris nukėlė mus į kitą miesto pusę ir ten sutiko su džipais, atvežė į viešbutį. Bet kol vežė, pamačiau nelabai jaukų vaizdą, pamačiau, kaip gyvena aplinkiniai žmonės – jie gyvena baisiai, lūšnose, neturi nei langų, nemanau, kad turi elektrą ar ką dorai pavalgyti. Bet mačiau gražią moterį... O mes, palyginti su Siera Leonės gyventojais, įsikūrėme labai gerai.

Rytoj 7 val. 30 min pusryčiai. Kaip anksti...

Jevgenijaus Šuklino dienoraštis. 1 diena.

Mūsų kelionė į Siera Leonę prasidėjo labai anksti... Atsikėliau 3 val. 30 min. ir jau pusę 5 buvau oro uoste! Kelionė buvo sunki. Iš pradžių skridome į Frankfurtą, po to į Briuselį. Ten laukėm 4 valandas ir po to 7 valandas skridom iki Fritauno oro uosto Siera Leonėje!

Kai atvykom į Afriką ir išlipom iš lėktuvo, iš karto pajutau, kokiam sunkiam klimate čia gyvena žmonės. Kaip saunoj - tik išeini ir iškart jauti, kaip pradeda bėgti prakaitas. Net kvėpuoti sunku!

Nusileidom, kaip man pasakė, viename geriausių šio regiono oro uoste. Pagalvojau, jeigu taip atrodo geriausias, tai kaip atrodo kiti?!

Toliau mums reikėjo pavažiuoti su autobusu iki upės, ir prisiminiau, kaip prieš savaitę važiavau su mašina Vilniuje Antakalnio gatve ir skundžiausi, kas per keliai pas mus Lietuvoje. Bet kai pamačiau, kaip atrodo vietiniai... Supratau, kad Lietuvoj dar visai nieko! Su savo mašina čia nepravažiuočiau net 100 metrų...

Dabar mes jau viešbutyje, labai norisi pailsėti bei išsimiegoti po tokios kelionės!

****

Spausk čia ir laimėk UNICEF marškinėlius su J. Šuklino ir E. Petrausko autografais!

J. Šuklinas ir E. Petrauskas kartu su kitais UNICEF misijos dalyviais Siera Leonėje domisi, kaip gyvena šios skurdžios Vakarų Afrikos šalies vaikai. Siera Leonė, kaip ir Kambodža, buvo smarkiai nuniokota pilietinio karo, kuris prasidėjo 1991 m. ir tęsėsi net iki 2002–ųjų. Karo metu žuvo daugiau nei 50 tūkst. žmonių, šimtai tūkstančių gyventojų neteko savo namų. Iki dabar Siera Leonė yra viena skurdžiausių Afrikos ir pasaulio šalių, kur daugiau nei pusė šalies gyventojų išgyvena iš mažiau nei 1,25 dolerio per dieną.

Per dieną šioje šalyje miršta 113 vaikų, per metus - 40 tūkst. Miršta nuo ligų, kurių galima išvengti, vandens stokos.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.