Pamotės badu marintas vyras smaugė savo žmoną laidu

Dana augo šeimoje, kur viską sprendė tėvas. Rankos jis nėra pakėlęs, bet psichologinis spaudimas buvo jaučiamas nuolat. Tėvas vis sakydavo, kad Dana niekam tikusi, kad ji menkysta ir iš jos nieko nebus, todėl nei mokytis, nei dirbti jai nereikia. Visus Danai simpatiją rodžiusius vaikinus tėvas kaip reikiant atsijodavo.

Kai vyras pradėdavo muštis, Dana bėgdavo pas kaimynus slėptis.<br>123rf. asociatyvi nuotrauka
Kai vyras pradėdavo muštis, Dana bėgdavo pas kaimynus slėptis.<br>123rf. asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Moterų informacijos centras

Oct 12, 2012, 6:33 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:48 AM

To, kuris jam tiko, mergina nemylėjo, tačiau ji neprieštaravo, kai tėvas liepė tekėti – tiesiog nebuvo pratusi prieštarauti. Galvojo, kad su laiku viskas susitvarkys, kita vertus – labai norėjosi savarankiško gyvenimo be tėvo kontrolės.

Smurtas prasidėjo iš karto po vestuvių. Vyras Daną žemino, įžeidinėjo, griežtai kontroliavo visas išlaidas ir vertė kaulyti pinigų elementarioms reikmėms. Pirmaisiais santuokos metais gimė dukra, Dana kentėjo viską dėl vaiko. Tiksliai įvardyti, kada prasidėjo fizinis smurtas, moteris negali. Viskas vystėsi palaipsniui, o ji tyliai kentėjo, nenorėdama gąsdinti vaiko. Dana sako, kad ištikus įniršio priepuoliui vyras negalėdavo savęs kontroliuoti, kartais net imdavo nusirenginėti ir vaikščiodavo namuose nuogas.

Moteris atvirai nekalba apie seksualinę prievartą, tačiau iš užuominų ir nutylėjimų aišku, kad toks irgi buvo. Vyro šeimoje smurtas taip pat būdavo dažnas – jis augo tėvo šeimoje su pamote, kuri iš jo tyčiojosi, marino badu, uždarydavo į tamsų kambarį. Net suaugęs jis bijojo tamsos ir naktį visada degdavo lempa.

Kai vyras pradėdavo muštis, Dana bėgdavo pas kaimynus slėptis. Kartais kaimynų balkone ji sėdėdavo žiemos naktį su vienais apatiniais. Būdavo, kad vyras negrįždavo namo po kelias paras. Kartą vyras ją sumušė taip stipriai, kad lūžo rankos, kuria ji gynėsi, pirštas. Kitą kartą jis užmetė jai ant kaklo laidą ir norėjo pasmaugti. Bet baisiausia jai buvo nuolatinė baimė.

Dabar jie gyvena atskirai, tačiau iki šiol ji sapnuoja košmarus ir atsibunda naktį išpilta šalto prakaito. Vyras sunaikino visus Danos dokumentus ir dabar ji laukia naujo paso, vairuotojo teisių.

Kai Dana suvokė, kad toliau ji taip gyventi negali, nes vieną kartą ją užmuš, kreipėsi į policiją.

Policiją ji kvietė ir anksčiau kelis kartus, tačiau jie arba neatvažiuodavo, arba atvažiavę nieko negalėdavo padaryti, nes vyras su jais pakalbėdavo ir pasakydavo, kad čia tik šeimos barnis ir viskas yra gerai. Dana mano, kad jis dar ir papirkdavo policininkus, nes yra turtingas.

Dana kreipėsi į Moterų informacijos centrą, kur jai patarė kaip pranešti apie smurtą policijai, kaip apsaugoti save ir dukrą, suteikė psichologinę pagalbą.

„Bendraukime“ kviečia moteris, patyrusias smurtą šeimoje, siųsti savo istorijas adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelti čia. Jūsų išgyvenimai padės kitoms mušamoms ar kitaip skriaudžiamoms moterims išeiti iš užburto rato.

Už straipsnį dėkojame Moterų informacijos centrui Vilniuje.

Moterys, kurias muša ar kitaip skriaudžia artimieji, gali gauti pagalbą kreipdamosi į policiją ar vieną iš šių organizacijų:

1. Kauno apskrities moterų krizių centras Kauno m. savivaldybėje.

2. Viešoji įstaiga „Moters pagalba moteriai“ Jonavos r., Kaišiadorių r., Elektrėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybėse.

3. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. savivaldybėse.

4. Telšių krizių centras Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. savivaldybėse.

5. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. savivaldybėse.

6. Kauno moterų draugija Kauno r., Prienų r., Birštono savivaldybėse.

7. Marijampolės apskrities moterų namai Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko savivaldybėse.

8. Alytaus miesto moterų krizių centras Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų savivaldybėse.

9. Visagino šeimos krizių centras Visagino m., Ignalinos r., Zarasų savivaldybėse.

10. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. savivaldybėse.

11. Marijampolės apskrities moters veiklos centras Kalvarijos, Marijampolės r. savivaldybėse.

12. Moterų veiklos inovacijų centras Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. savivaldybėse.

13. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių savivaldybėse.

14. Vilniaus moterų namai Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) savivaldybėje.

15. Moterų informacijos centras Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., Trakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. savivaldybėse.

16. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio savivaldybėse.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.