Spąstai: iš troleibuso būsi išvytas, net jei aktyvavai bilietą (papildyta)

Vakar mano nepilnametę dukrą, grįžtančią iš būrelio, esančio Vilniaus senamiestyje, Kalnų parko stotelėje kontrolieriai išvijo iš troleibuso - esą neaktyvuotas bilietas. Bilietą ji aktyvavo praėjusį antradienį, lapkričio 6 dieną 17 maršruto troleibuse apie 14 val. 30 min., po moksleivių atostogų važiuodama į tą patį būrelį. Sakė, kad labai gerai atsimena, kaip geltonasis komposteris parodė, jog bilietas galios iki gruodžio 5 dienos, ir su drauge aptarinėjo, kodėl iki tos dienos 23 val. 59 min.

Daugiau nuotraukų (1)

Nusivylusi vilnietė

Nov 15, 2012, 9:42 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:37 AM

Įdomiausia, kad ją tie sužvėrėję kontrolieriai paleido. Jie elgėsi normaliai, bet nežmoniškas ir su nepilnamečių teisėmis prasilenkiantis pats principas, kad išveja iš viešojo transporto nepilnametę, kurios bilietas papildytas ir, beje, įdėtas į jo dėkliuką ir kasos čekis.

Man paskambinusi dukra klausė, ar po tos kontrolės dar kartą aktyvuoti bilietą. Pasakiau, kad taip. Ji vėl aktyvavo, ir komposteris parodė, kad bilietas galios iki gruodžio 12 dienos. O kai apie 19 valandą paskambinau į „Susisiekimo paslaugas“ ir paprašiau pagal jos bilieto numerį patikrinti, ar bilietas dabar jau tikrai aktyvuotas, man pasakė, kad jis... nėra aktyvuotas. Ir dar sakė, kad tokių atvejų yra labai daug.

Kodėl mes turime gyventi jausdami nuolatinį stresą ir dar mokėti baudą? Kodėl mano vaikas turi būti gėdijamas keleivių akivaizdoje (paaugliai juk jautrūs), kodėl jai, kaip didžiausiai nusikaltėlei, rašomas baudos protokolas kitų keleivių akivaizdoje?

Jei bilietas būtų neaktyvuotas dėl dukros kaltės, būčiau apibarusi, gal nedavusi kišenpinigių kelias dienas, sumokėjusi tą baudą ir tiek. Tačiau ji šiuo atveju niekuo dėta, bilietą aktyvavo laiku, ne pirmą mėnesį tai daro.

Taigi čia bus pasaka be pabaigos ne tik vien mano dukrai, bet ir visiems vilniečiams: kontrolieriams jų aparačiukai rodys, kad bilietai neaktyvuoti, o keleiviai niekaip negalės įrodyti, kad bilietą aktyvavo: kas dabar iš to, kad draugė paliudys? Juk kaip visada Lietuvoje bus paskelbta, kad jos susitarė, kad visi vaikai meluoja.

Žodžiu, nežinau, kaip toliau Vilniuje naudotis viešuoju transportu ir ką mano Vilniaus valdžia (ir Vaikų Teisės) apie tokį elgesį su nepilnamečiais: išleidi vaiką ramiai į būrelius ir nežinai, ar grįš. Ir net ne dėl chuliganų, o dėl Vilniaus viešojo transporto sistemos klaidų.

Beje, kai dukra stovėjo gana nejaukioje ir vakarop tikrai nesaugioje Kalnų parko stotelėje ir man skambino, klausdama, kaip jai dabar grįžti namo (mat kontrolieriai iš jos atėmė moksleivio pažymėjimą, vilniečio kortelę, pinigų ji neturėjo ir manė, kad nei pažymėjimo, nei bilieto nebeatgaus, o „zuikiu“ iki šiol nėra niekad važiavusi), paprašiau, kad ji nueitų prie kontrolierių mašinos ir duotų savo telefoną, kad galėčiau pakalbėti su jais. Ji to daryti gėdijosi. Tada paskambinau į policiją ir prašiau, kad jie kaip nors susisiektų su tais kontrolieriais, jog jie jai kažkaip suteiktų galimybę grįžti namo. Man buvo atšauta: „Jūsų vaikas, jūs ir atsivežkite jį iš to Kalnų parko, kuo čia mes dėti?“

Labai koktu po šito incidento. Manau, turėtų būti priimti įstatymai, draudžiantys sulaikyti nepilnamečius, ypač jei jų bilietai yra papildyti.

Tačiau svarbiausias, visus vilniečius liečiantis klausimas: kaip kiekvienas mūsų galės įrodyti, kad aktyvavo bilietą, jei kontrolierių įranga rodys, kad jis neaktyvuotas?

Galiojant senajai sistemai, nusipirkdavai mėnesinį bilietą, į jo dėklą įsidėdavai kasos čekį, ir tada jau visiškai ramus važinėdavai visą mėnesį.  Dabar, kaip rodo atvejis su mano dukra, nė vienas mūsų, aktyvavęs bilietą, negali būti ramus lipdamas į viešąjį transportą, net jei turi kasos čekį.

O gal ta prastai veikianti aktyvavimo sistema ir tyčia padaryta su programavimo klaidomis, norint visus priverstinai paversti zuikiais - biudžeto pildytojais?

***

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ primena, kad naują bilietą Vilniečio kortelėje galima aktyvuoti tik nustojus galioti ankstesniam bilietui. „Jeigu keleivio Viniečio kortelėje esantis bilietas galioja iki lapkričio 20 d., jis naują 30 dienų bilietą aktyvuoti galės tik lapkričio 21 d. Bandant anksčiau aktyvuoti bilietą tiesiog bus rodoma seno bilieto informacija”, - sakė SĮ “Susisiekimo paslaugos” direktorius Gintas Bliuvas.

Patikrinti, ar Vilniečio kortelėje esantis bilietas yra aktyvuotas galima kortelę pridėjus prie viešojo transporto priemonėse esančių skaitytuvų, keleiviams bus parodytas laikas iki kada galioja jau aktyvuotas bilietas. Artimiausiu metu taip pat tai bus galima tai atlikti ir internetu.

Dėl to, šio keleivio Vilniečio kortelėje esantis 30 dienų el. bilietas su 80 proc. nuolaida buvo aktyvintas 2012-10-08 13:35 val. Šis bilietas galiojo iki 2012-11-06, 23:59 val. Kortelę nauju bilietu buvo papildyta 2012-11-05, 16.08 val. ir priliesta prie transporto priemonės komposterio 2012-11-06, 14.45 val.

Naujo bilieto aktyvavimas neįvyko, nes dar galiojo 2012-10-08 pirktas bilietas (buvo nepraėjęs 30d. bilieto galiojimo laikas). Nuo 2012-11-06 iki 2012-11-13 viešuoju transportu buvo naudojamasi neaktyvavus el. bilieto (tai traktuojama kaip važiavimas be bilieto). 2012-11-05 16.08 val. pirktas bilietas pradėjo galioti po to, kai kontrolė patikrino ir aktyvavo keleivio bilietą - 2012-11-13 17.26 val. Bet kokie veiksmai atliekami su „Vilniečio kortele“ (pirkimas, papildymas, aktyvavimas, priglaudimas prie komposterio yra fiksuojami el. bilieto duomenų bazėje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.