Ar verslininkai visuomet elgiasi etiškai?

Norėčiau pasidalinti savo įžvalgomis apie Lietuvoje įsigalintį neetišką verslininkavimą. Pikta, kad dauguma verslininkų siekia trumpalaikio pelno ir bando trumpuoju laiku uždirbti kuo daugiau pinigų iš gyventojų, neatsižvelgdami į elementarius etikos ir padorumo kanonus. Veikiame principu „Ateiti-paimti-išeiti“. Dar labiau pikta, kai tokiu principu vadovaujasi ir stambios bendrovės. Konkretus pavyzdys – TEO.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Jakutis

2012-11-29 09:08, atnaujinta 2018-03-15 00:52

Viena situacija

Gavau TEO trumpąją žinutę: „Primename, kad "ZEBRA belaidis" naudotis nemokamai galite iki 2012 11 30. Nuo 2012 12 01 paslauga kainuos 10,99 Lt/mėn.“

Kilus klausimų, pasiskambinau TEO informacijos numeriu. Jie mano abejones patvirtino – TEO suteikė nemokamą paslaugą, paskui ją apmokestino. Jei nesiimčiau jokių veiksmų, jei ignoruočiau jų tokią žinutę, man nuo gruodžio mėnesio sąskaita tiesiog padidėtų 11 Lt. Paslauga, kurios niekada neprašiau ir kuria niekada nesinaudojau.

Antra situacija

Paskelbta akcija: „TEO klientams siūlome naują paslaugą – už nedidelį mėnesio mokestį įsigyti naują kokybišką televizorių pagal savo poreikius“.

Nurodomi paslaugos privalumai:

• Nereikia sumokėti visos sumos iš karto, nėra jokių pradinių mokesčių ir sutarčių su bankais.

Televizorius lieka jums po 36 mėn. be jokių papildomų mokesčių.

Pridedami konkretūs televizorių modeliai: „Samsung UE19ES4000WXBT“, mėnesinė įmoka 29,90 Lt, „Samsung UE32EH4000WXBT“, mėnesinė įmoka 39,90 Lt, „Samsung UE40EH5000WXBT“, mėnesinė įmoka 69,90 Lt. Nesunku suskaičiuoti, kad per 36 mėnesius klientas atitinkamai sumokėtų 1076 Lt, 1436 Lt ir 2516 Lt už šiuos televizorius.

Pažiūrėkime kokios šių televizorių kainos internetinėse parduotuvėse – o gi atitinkamai iki 700 Lt, 1050 Lt, 1450 Lt. Ir tai - ne galutinės kainos, manau, galima rasti ir dar pigiau. Apie tai, kad televizoriai, įsigyjami tokiu būdu pabrangsta apie 50 procentų, pamirštama paminėti. Dar atkreipčiau jūsų dėmesį, kad tose pačiose internetinėse parduotuvėse galima tuos televizorius taip pat įsigyti išsimokėtinai. Ir galima surasti pasiūlymų, kai tokiu būdu įsigyjamas televizorius nepabrangsta.

Nieko bendra su TEO deklaruojama vertybe „Su klientais ir kolegomis esame pagarbūs ir geranoriški“.

"Bendraukime" komentaro dėl šio skundo paprašė TEO Komunikacijos vadovo Antano Bubnelio:

"Didžiajai daliai TEO interneto paslaugas užsisakančių klientų sudarome galimybę nemokamai išbandyti visoje Lietuvoje veikiančią paslaugą „ZEBRA belaidis“. Klientui pageidaujant išbandyti paslaugą nemokamai, jis ją turi užsisakyti savitarnos svetainėje, telefonu arba apsilankius klientų aptarnavimo skyriuje (paslauga nėra aktyvuojama automatiškai). Paslaugos užsakymo metu klientus informuojame apie laikotarpį, kuriuo paslauga bus teikiama nemokamai. Daugelis klientų po tokio bandymo įsitikina paslaugos privalumais ir lieka nuolatiniais paslaugos klientais.

Šiam klientui taip pat sudarėme galimybes nemokamai išbandyti paslaugą. Be to, baigiantis išbandymo laikotarpiui siuntėme trumpąsias žinutes bei kitais būdais informavome apie bandymo laikotarpio pabaigą bei teiravomės jo nuomonės, ar jis ketina toliau naudotis paslauga.

Artėjant analoginės televizijos išjungimui Lietuvoje, TEO savo klientams pasiūlė galimybių įsigyti televizorių mokant už juos mėnesio mokestį. Ši paslauga sulaukė didelio klientų susidomėjimo. Jie vertino tai, kad nereikia mokėti pradinės įmokos, sudaryti papildomų sutarčių su bankais (kaip tai įprastai vyksta perkant įrangą išsimokėtinai) - mokestis už televizorių pateikiamas bendroje sąskaitoje už TEO paslaugas.

Pasibaigus sutarties terminui televizorius tampa kliento nuosavybe. Mūsų siūlomi televizoriai turi integruotą skaitmeninės televizijos imtuvą, todėl klientams neprireikė atskiro skaitmeninės televizijos priedėlio. Artėjant analoginės antžeminės televizijos išjungimui, tai buvo aktualu tūkstančiams Lietuvos šeimų".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.