Nemokšos patarnautojai paverčia laidotuves dvigubu skausmu

Laidotuvės šeimoje nebūna kasdien. Visi mūsų artimieji iškeliauja palaipsniui. Pasikeičia per laiką gyvenamoji aplinka, gyvenimo sąlygos - nuo tėviškės namų iki senelių globos namų ar vienišų sušalusių prie konteinerių ar taikos misijose žuvusio kario.

Daugiau nuotraukų (1)

Alfonsas

2013-02-23 14:39, atnaujinta 2018-03-11 06:00

Mirusiojo artimieji ar tie, kurie rūpinasi laidojimo apeigomis, dažnai klausia kunigo, kas pigiau laidoja ir gražiai patarnauja apeigose? Kunigai pataria kreiptis į tuos, kam laidotuvės - ne verslas o žmogiškas patarnavimas velioniui ir jo artimiesiems.

Ir aš noriu patarti - pasirinkite tuos, kurie jūsų gražius pageidavimus išpildytų.

Deja, kaip dažnai tenka matyti, kaip mirusiojo karstas nešamas tarp kojų pasinaudojant karsto rankenomis, kurios skirtos transportavimui. Skuba įleisti į duobę, kai būna norinčiųjų atiduoti paskutinę pagarbą.

Nesiorientuoja nei laidotuvių namų vadovai, nei patarnautojai, kai būna iškilių asmenų laidotuvės su ordinais, medaliais, garbės sargyba, valstybine vėliava.

Gal laidotuvių namai ir turi kažkokias instrukcijas, bet nesiima iniciatyvos ir matosi, kaip kunigas rikiuoja, aiškina, arba susikuklinęs pasitraukia, kad kur nors savo vietą surastų gedulingoje procesijoje.

Dažnai būna, kad nešamas kryžius apstatomas vaikais ar paauglėmis, kurios eidamos kolonos priekyje vis „glosto“ ir taip vėjo glostomą trumpą sijonėlį. Kaip žinia, kryžius turi savo išskirtinę reikšmę, jeigu toks nešamas, ir todėl jis nešamas priekyje ir neapstatomas nereikalingais prie kryžiaus asmenimis.

Mažiems vaikams nepaaiškinus skubiai įduodama nešti velionio ar velionės nuotrauka, o vaikai nežino, ką su ja daryti, kur stoti, kaip nešti, nes visi skuba.

O laidotuvių neatkartosi...

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.