Butelio brendžio užsiprašęs dėstytojas atsiprašė studento (papildyta)

Pasiteiravę dėstytojo, ar jis negalėtų studentams suteikti papildomo laiko atsiskaityti savarankišką darbą, Kauno technologijos universiteto (KTU) studentai sulaukė pasiūlymo atsinešti butelį alkoholio arba pinigų. „Atsineškite kiekvienas po butelį arba atitinkamą pinigų sumą“, – tokį atsakymą studentams parašė KTU Kompiuterių tinklų katedros dėstytojas Gintaras Butkus.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Apr 15, 2013, 6:06 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:25 AM

Gavę tokį atsakymą studentai buvo priblokšti ir parašė bendraukime@lrytas.lt

KTU studentai elektroniniu laišku kreipėsi į dėstytoją prašydami suteikti papildomo laiko atsiskaityti savarankišką darbą. Studentai dėstytojui nurodė, kad susidarė nemenkas skaičius studentų, kurie nespėjo tinkamai pabaigti savarankiško darbo ir atsiskaityti, todėl jaunuoliai dėstytojo prašė suteikti daugiau laiko.

Studentai buvo šokiruoti sulaukę dėstytojo laiško, kuriame P. Butkus jiems siūlė į viską žiūrėti ne tik paprasčiau, bet ir atrado su akademiniu sąžiningumu ne itin susijusį sprendimą.

„Mieli kolegos, nedarykime komplikacijų. Atsineškite kiekvienas po brendžio butelį arba atitinkamą pinigų sumą, ir tą nemenką problemą išspręsime“, – balandžio 11 dienos atsakyme studentams rašė dėstytojas.

Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius prof. Petras Baršauskas nustebo, kad šiais laikais dėstytojai taip įžūliai elgiasi. Esą tai protu nesuvokiamas dalykas.

„Jei tai tiesa, tai baisu. Netoleruoju tokių dalykų. Esu kategoriškas dėl visokių „butelių“ ar „dovanų“. Esu tokių dalykų kategoriškas priešininkas“, – kalbėjo rektorius.

Profesorius žada patikrinti faktus ir būtinai spręsti tokius dalykus. P. Baršauskas žada kreiptis į KTU universiteto Etikos komisiją. „Pirmadienį žaibiškai spręsiu tokį dalyką. Net negaliu patikėti, kad iki tokio dalyko žmogus gali nusileisti, kad rašytų tokius dalykus studentams. Tokių dėstytojų turi nelikti“, – kalbėjo KTU rektorius.

KTU universitete 2005 metais patvirtinta Skundų dėl etikos pažeidimų teikimo ir nagrinėjimo tvarka, kuri reglamentuoja KTU studentų, dėstytojų, mokslo ir kitų darbuotojų skundų, susijusių su etikos normų pažeidimais, pateikimo ir nagrinėjimo tvarką.

Universiteto studentų atstovybės prezidentės Monikos Simaškaitės teigimu, toks dėstytojų elgesys menkina universiteto vardą, tačiau tvirtina ankščiau nesusidūrusi su tokiu įžūliu dėstytojų elgesiu.

„Tai nekorektiška ir netinkama universitetinei bendruomenei, net jei tai ir būtų juokai. Taip neturėtų būti akademinėje bendruomenėje. Apskritai tokių dalykų negalima toleruoti“, – kalbėjo M. Simaškaitė.

Penktadienio vakarą išsiaiškinęs situaciją prof. P. Baršauskas susisiekė su lrytas.lt žurnalistu ir paaiškino, kad vyras dėstytoju Informatikos fakulteto Kompiuterinių tinklų katedroje dirbo iki pernai metų rugsėjo 1 dienos. Šiuo metu vyras dirba inžineriniu programuotoju.

„Ar jis dirbtų dėstytoju, ar programuotoju, toks elgesys netoleruotinas. Tokio elgesio universitete negali būti. Visais atvejais tai žema ir negarbinga. Tokiu elgesiu mes diskredituojame universitetą, o jaunimą demotyvuojame“, – kalbėjo prof. P. Baršauskas.

KTU informatikos fakulteto dekanas Eduardas Bareišos teigimu, Gintaras Butkus universitete skaitė paskaitą kaip verslo atstovas, tačiau dėstytoju nebedirba. Dekano teigimu, šiuo metu inžinieriumi programuotoju dirbantis vyras ankščiau studentams dėstė kompiuterių tinklus ir internetines technologijas.

„Mes kalbėjomės su darbuotoju apie šį laišką, jis iš pradžių nesusivokė ką padaręs, tvirtino pajuokavęs. Mano vertinimu, tokie juokai negalimi ir nepriimtini. Jei jis dirbtų dėstytoju, pasiūlyčiau parašyti pareiškimą ir išeiti iš darbo“, – kalbėjo dekanas.

Sekmadienį susisiekęs su žurnalistais G. Butkus tvirtino atsiprašęs studento. Esą tiek jam, tiek Informatikos fakulteto dekanui parašęs atsiprašymo laišką.

„Labai atsiprašau už vakarykštį nevykusį pajuokavimą, tikiuosi jūsų supratimo ir geranoriškumo ir prašau mano kvailą vakar dienos laišką ištrinti iš viešos erdvės (interneto)“ – rašoma balandžio 12 dienos laiške studentui.

KTU kompiuterinių tinklų katedros vedėjo prof. Rimanto Plėščio tvirtinimu, taip su studentais bendraujantys dėstytojai negali dirbti pedagoginio darbo.

„Nuo rugsėjo mėnesio G. Butkus buvo atleistas iš lektoriaus pareigų, nes pedagoginis darbas jam tapo nuobodus. Jis neprieštaravo, kad vieną ar dvi paskaitas ateityje studentams perskaitytų iš anksto suderintu laiku. Todėl palikome tinklalapyje jo pavardę, kad studentai žinotų paskaitos autorių“, – teigė šeštadienio naktį su žurnalistais susisiekęs katedros vedėjas.

R. Plėščio tvirtinimu, papildomi laikai skoloms atsiskaityti visada derinami su katedros vedėju, esą nežinodamas apie tokią tvarką ir atsakydamas studentui, G. Butkus pasielgė lengvabūdiškai.

„Dalyko vedantysis dėstytojas ir aš tokius laikus buvome aptarę dar semestro pradžioje, todėl dalyko dėstytojas studentui vėliau paaiškino apie galimybę atsiskaityti.

G. Butkus atsiskaitymo laikų negalėjo žinoti, nes jis nedalyvavo sudarant tvarkaraštį, o atsakydamas į ne tuo adresu gautą laišką jis pasielgė lengvabūdiškai ir labai netaktiškai pajuokavo“, – rašoma katedros vedėjo paaiškinime.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.