R. Janutienės nemėgstanti advokatė duoda vedėjai dar vieną progą

Nemėgstu Rūtos Janutienės, manau, dėl jos nesugebėjimo išklausyti ir neobjektyvumo. Džiaugiausi, kad su „Lietuvos ryto“ televizija ji neturi nieko bendro. Dabar jai atiduotas geriausias eterio laikas, kai norisi žiūrėti ką nors tokio, kuo visada žavėjo ši televizija.

Advokatė iš Šiaulių kritikavo R. Janutienės laidą, kurioje ji kalbino antstolius.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Advokatė iš Šiaulių kritikavo R. Janutienės laidą, kurioje ji kalbino antstolius.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Bieliauskienė

Apr 18, 2013, 7:10 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:39 AM

Nejaugi gerbiama ponia Rūta iki šiol nesuprato, kuo ji atstumia tolerantiškus žiūrovus? Manau, negalima ateiti į laidą nepasiruošus. Jos laida apie antstolius buvo visiškai neprofesionali, ji nesuteikė žmonėms net tokios informacijos, kas apskritai yra antstolis, kokios jo funkcijos, ką jis gali ir ko negali, ką privalo ir ko neprivalo.

Manau, ponia Rūta vis stengiasi griebtis savo senų metodų, kurie, galbūt, tiko kitai televizijai, bet „Lietuvos ryto“ televizijai, manau, tai didelė nesėkmė. Vėl, kaip man atrodo, neparuošti klausimai, neparuošti pašnekovai, netinkamai parinktos situacijos.

Gražu buvo žiūrėti, kaip savo srities profesionalai antstoliai „maudė“ gerbiamą ponią Rūtą ir iš laidos išėjo „nugalėtojais“. Aš tiesiog nežinau, kaip poniai Rūtai padėti ruošti laidas, kaip įtikinti ponią Rūtą, kad, leisdama pasisakyti keliems specialistams, o ne margai miniai, ji tikrai sulauktų daugiau žiūrovų, nes laidos taptų ne bėgimas šakėmis per vandens paviršių, bet turiningesnės ir atitinkamai naudingesnės.

Laidoje apie antstolius kai tik kuris pašnekovas bandė nors kiek teisine prasme „apšviesti“ tautą, ponia Rūta jį tiesiog nutraukdavo, kreipdamasi į kitą pašnekovą arba tiesiog „išeidavo“ į reklamą.

Gal tiesiog mažiau reikia tokių veidų, kurie visiems įgrisę iki gyvo kaulo? Galų gale, nereikia pamiršti, kad toks asmuo kaip ponas Puteikis tiesiogiai yra atsakingas už įstatymų leidimą valstybėje, antstoliai vykdo būtent Seimo priimtus įstatymus dėl antstolių veiklos, o ne užsiima saviveikla.

Klausimas, manau, turėjo būti užduotas pirmiausia ponui Puteikiui apie tai, ką padarė Seimas ir konkrečiai Seimo narys, kad sureguliuotų netinkamai veikiantį antstolių veiklą reguliuojantį įstatymą bei poįstatyminius aktus. Juk antstoliai, kaip visi supratome, nepadarė nė vieno pažeidimo.

Beje, juokingiausia tai, kad visi piliečiai, kurie taip piktinosi ekrane antstolių veiksmais, nė vieno antstolio veiksmo teisme taip ir neapskundė. Galų gale paaiškėjo, kad jie konkrečiai nukentėjo ir iki šiol kenčia dėl valstybinių institucijų, teismų kaltės bei savo teisinio neraštingumo, bet ne dėl antstolių veikimo ar neveikimo.

Greičiausiai ir kenčia dėl to, kad nesidomi įstatymais, kurie yra parašyti ne Seimo nariams, ne antstoliams, o mums, visiems Lietuvos piliečiams, kurie esame vidutiniškai protingi ir turime bent 8 klasių išsilavinimą.

Tiems, kas išsilavinimo neturi, teisines paslaugas teikia visi, pradedant savivaldybės juristais, įvairiais UAB ir AB, baigiant advokatais, tiesiog yra didžiulis pasirinkimas. Juk kai susergame, neiname pas šaltkalvį ar santechniką, o beldžiamės pas gydytoją, tuo tarpu kai nesusigaudome teisinėje situacijoje, kažkodėl tai tautai atrodo, kad geriausiai situacijas sprendžia televizijos laidos, kaimynai, turgaus moterėlės ir giminės bei artimieji.

Beje, įstatymai yra ne tik parašyti, bet ir prieinami visiems Lietuvos žmonėms, tikrai niekas nedraudžia jų paskaityti. O į antstolių siunčiamus laiškus visada reikia reaguoti, žmonės dažniausiai tokius laiškus meta į šiukšlinę arba iš viso neima.

Derėtų žinoti, kad pagal deklaruotos gyvenamosios vietos adresą antstolio išsiųstas laiškas laikomas įteiktas adresatui. Taip pat derėtų žinoti, kad bet kurį antstolio veiksmą (atkreipkite dėmesį, bet kurį) galima skųsti teismui ne vėliau, kaip per 20 dienų nuo sužinojimo apie veikimą ar neveikimą bei antstolio laiško gavimo. Negalima laukti metų ar dvejų. Tada tikrai nebelieka nieko kito, kaip tik dalyvauti laidoje „Nuoga tiesa“.

Ir dar. Jeigu antstolis arba advokatas padarė asmeniui žalą, tokia žala priteisiama iš draudimo bendrovės, nes tiek antstolis, tiek advokatas draudžia savo civilinę atsakomybę, priešingu atveju (ne taip, kaip Lietuvos medikai, kurie dirba individualiai neapdraudę savo profesinės veiklos) nei antstolis, nei advokatas negali ir neturi teisės vykdyti savo profesinės veiklos.

Aš labai noriu, kad gerbiama ponia Rūta pakapstytų giliau ir darytų mažiau išvadų, tegul jas padaro žiūrovai, tauta. Labai noriu, kad jos laidos taptų gilesnės ir profesionalesnės.

Galų gale, atsibodo, kai bėgama paskui įvykusį faktą (mažai sveriantis vaikas, Stankūnaitės dukrelė, kratos pas pribuvėjas, lenkų partijos pareiškimai, užmuštos per buitinius konfliktus moterys ir t. t.).

Kur kas įdomesnės laidos apie tai, kas visuomenei neaišku ar nežinoma, apie ką dar niekas nekalbėjo ar tik praslydo paviršiumi. Tegul laidose atsiranda nauji veidai, juk Lietuvoje tikrai yra daug specialistų, šiaip protingų žmonių, galų gale studentų, moksleivių, kuriuos galima ne tik pakalbinti, bet ir išklausyti.

Juk, manau, klesti pas mus ir korupcija, ir kyšininkavimas, ir kontrabanda. Mes trokštame nuo savižudybių skaičiaus ir nuo avarijose žūstančių žmonių skaičiaus. Mes pralaimime EŽTT (Europos Žmogaus Teisių Teismas. - Red.) bylas, tačiau niekas taip ir nepaaiškina žmonėms, kodėl tai vyksta.

Pas mus kelia galvas nacistai, bet mes tylime. Kodėl jų nepakalbinus? Be to, manau, aktualu pakalbėti apie tai, ar yra Lietuvoje galimo terorizmo šalininkų, ar mes, šalia jų gyvendami, galime būti saugūs, ar bijo lietuviai musulmonų.

Be to, labai įdomu, ar 2014 metais galėsime parduoti žemes užsieniečiams. Kada reikia sudaryti testamentą, kiek teks mokėti, paveldint turtą ir ar galima jį paveldėjus iš karto parduoti, kiek tai kainuos pardavėjui?

Kaip antstolis gali pagelbėti žmogui, kai skolininkas užsienyje, ką tada reikia daryti, kaip bylinėtis užsienyje ir kaip Lietuvos valstybės padeda žmogui, siekiant teisybės užsienyje?

Ar galima susigrąžinti vaiką, jeigu jį neteisėtai išsivežė tėvas arba motina ir negrąžina? Galų gale, pakalbėkime apie mūsų gyvūnus, kuriuos auginame. Dvesiantys ūkininko arkliai, ko gero, mūsų šalies įvaizdžio nepagerino.

Man, pavyzdžiui, labai įdomu, per kiek laiko užauga Lietuvoje vištytė ir paršelis, ką daryti, kai mėsytė kvepia vaistais ir apskritai, ką valgyti, ką gali patarti specialistai ir turgaus prekiautojai. O ar žino ponia Rūta, kad mieste ir kaime seniai vyksta natūriniai mainai - aš jums pinigėlius, o jūs man pusę paršelio ar veršelio? Beje, naudą iš to turi abi šalys, bet ne valstybė.

Kas bus su Lietuvos krepšiniu, kas mokės žaidėjams algas (beje, kokio dydžio), o gal visi mūsų profesionalai patrauks į Rusiją. Kodėl Lietuvoje karaliauja krepšinis, bet mažų miestelių savivaldybės pasisako už kitų sporto šakų vystymą, akivaizdžiai ignoruodamos „tautos religiją“?

Ką gali rinktis tie vaikai, kurie nori sportuoti, bet neturi 2 metrų ūgio, ar kada nors turėsime futbolo, rankinio, tinklinio, žolės riedulio, kriketo, ledo ritulio ir kitų sporto šakų komandas, lygiavertes krepšiniui?

O kas priglaus mūsų vaikus su menininko sielomis? Taigi, temų daug, gal jos neatrodo kaip bombos, bet tai įdomios ir nelengvos temos, beje, mažai nagrinėtos. Tikrai žinau, kad anksčiau ar vėliau tai bus aktualu, tad kodėl gi neaplenkus laiko?

Taigi, linkiu sėkmės, žiūrėsiu dar vieną laidą „Nuoga tiesa“, bet, jeigu nusivilsiu, manau, tada teks stengtis pamėgti vakarus konkurentų televizijose. Manau, ponia Rūta turi gerą potencialą, tačiau iki šiol, manau, yra pasirinkusi ne tą pokalbių toną.

***

Teksto autorė Šiauliuose dirba advokate.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.