Ieškojau dvasingumo, bet patekau tik į brangią smegenų plovyklą

Noriu pasidalinti trumpa istorija, kuri galbūt dalį iš jūsų privers susimąstyti ir peržvelgti savo aplinką bei dvasinį gyvenimą. Iš karto norėčiau pasakyti, kad tai yra tik mano asmeninė nuomonė. Šiuo straipsniu nenoriu įžeisti niekieno jausmų ar religinių įsitikinimų – ar Jūs esate krikščionys, ar judėjai, musulmonai, budistai, induistai ir kt. O aš noriu pasidalinti savo patirtimi ir mintimis apie žmonių valią, taip vadinamą „New Age“ judėjimą bei vieną iš jos grupių. Manau, kad tik viešumas gali užkirsti kelią naujų narių įsitraukimui, o gal ir kai kurių esamų praregėjimui.

Daugiau nuotraukų (1)

Jonas

2013-05-31 14:46, atnaujinta 2018-03-06 01:19

Esu eilinis išsilavinęs Lietuvos pilietis, turintis šiokį tokį žinių bagažą, jausmus, tikėjimą, na, ir gyvenimiškas problemas bei džiaugsmus. Tiesiog vaikinas iš gretimo kiemo. Šių metų sausį, vedamas noro sužinoti, kokioje grupėje tobulinasi arba „atranda save“ mano draugė, aš apsilankiau keistuose užsiėmimuose. Iš karto pasakysiu: mano dalyvavimas juose baigėsi kovo 20 d. per pavasario lygiadienį (prisiminkite šią datą).

Tačiau viskas nuo pradžių. Mano draugės vaikystė nebuvo rožėmis klota, todėl natūralu, kad, metams bėgant išlenda senos psichologinės dramos. Manau, kad didžiajai daliai žmonių taip atsitinka, aš taip pat ne išimtis. Būna, kad nesuvaldau emocijų, kad esu išpuikęs arba įžeidžiu kitą asmenį, tačiau stengiuosi atsiprašyti, susitaikyti ir ateityje vengti tokių problemų.

Daugelis mūsų jas sprendžia savarankiškai arba kvalifikuotų specialistų pagalba. Tačiau yra dalis žmonių, apie kai kuriuos jūs esate girdėję, kurie patenka į taip vadinamų dvasinių mokytojų, o aš pavadinčiau okultistų, šamanų ir burtininkų rankas. Visi esate skaitę apie vieno Kauno verslininko finansines problemas, kurios kilo susidėjus su okultizmo propaguotoja, visi girdėję ir apie vieno garsaus politiko ir ekstrasensės įkrauto tualetinio popieriaus istoriją, bent jau įsivaizduojate, kiek kasdien žmonių skaito horoskopus arba moka pinigus astrologams.

Taigi tokius žmones vienija vienas troškimas – jie savo valią atiduoda savanoriškai į kitų rankas, nes dėl įvairių psichologinių priežasčių nepasitiki savimi, savo jėgomis, jausmais ar protu.

Ši istorija apie 20–30 žmonių grupę, kuri kas mėnesį vidutiniškai išleidžia po kelis šimtus litų, kad „pažintų save“ ir atrastų „tikrąjį kelią“. Pastaruosius žodžius tariu su lengva ironija.

Taip taip, man atėjus pasižiūrėti, ką veikia mano draugė, aš taip pat buvau pavadintas „žmogumi kelyje“. Malonu būti išskirtiniam, tačiau kiekvienas iš mūsų ieško Kelio, Šaltinio, Tiesos, Aukščiausiojo Proto ar Dievo... Pradžioje užsiėmimai atrodė visai nekalti. Kas savaitę vykdavo judesio terapija (30 Lt žmogui), iš pradžių vadovė kalbėdavo, po to visi užsimerkę pradėdavo šokti, na, o pabaigoje atsiguldavo.

Grupės vadovė – Liucija Bezpalovienė arba Sanaja, po dešimties metų gyvenimo Maskvoje, grįžusi į Lietuvą, Asociacijos „Savas pasaulis visur“ vadovė. Juos galite rasti „Facebook“ paskyroje su ekologišku Tao3 ženklu. Perspėju, atrodys visai nekaltai, kaip ir dauguma kitų panašių grupių ar internetinių puslapių.

Ar pastebėjote, kad visa šita ezoterikos sriuba į Lietuvą plūsta daugiausiai iš Rusijos? Tačiau tęsiu istoriją toliau... Sakysite, kas čia tokio? Jei tik tuo pasibaigtų – vadinčiau tai šokių būreliu, o ne „New Age“ grupe. Kiekvieno iš grupės narių kūno pojūčiai ar spalva, matoma užsimerkus, yra interpretuojami. Mano manymu, ganėtinai laisvai.

Po kurio laiko aš nusprendžiau pasmalsauti ir užsirašiau individualiam pokalbiui (100 Lt). Man buvo pasakojama apie mane patį, koks aš protingas (pats žinau), kad turiu problemų su veiksmais (na, valios mokytis, dirbti, sportuoti, rūpintis aplinkiniais man visada užteko). Susitikimo pabaigoje prasidėjo įdomybės, paaiškėjo kad manyje yra „biesas“, supraskite – piktoji dvasia, kurią ji išvarė (į kainą įskaičiuota), be to, sužinojau, kad praeitame gyvenime buvau kareivis ir žudžiau žmones. Dėl šio straipsnio, greičiausiai buvau inkvizitorius ir deginau raganas ant laužo.

Na, bala nematė, trečdalis krikščionių dėl „New Age“ įtakos tiki reinkarnacija, pusė skaito horoskopus, tačiau nelabieji už pinigus tikrai nėra išvarinėjami... Aš nepatikėjau šituo procesu, nes į bažnyčią įeiti galiu, kryžiaus nesibaidau, o ir šventintas vanduo mano kūno nenusmelkia traukuliais ir nepriverčia kalbėti aramėjiškai (Jėzus buvo iš Galilėjos ir kalbėjo būtent šia kalba) ar hebrajiškai. Tiesa, paklaustas, ar ką jaučiu, sumelavau, kad matau šviesą ir jaučiu palengvėjimą...

Man taip pat teko sudalyvauti taip vadinamuose sustatymuose arba kansteliacijose (200 Lt žmogui, 50 Lt žiūrovui), rengiamuose pagal prieštaringai vertinamą Helingerio metodą. Jie rengiami kas mėnesį. Pridursiu, kad nuo minėto asmens metodų yra atsiribojusi Vokietijos sisteminių psichologų asociacija, o ir patį metodą jis patobulino iš ... zulusų genties šamanų apeigų. Štai jums ir okultizmas, mieli skaitytojai. Tai, ką psichologai jums nupieš ant lapo popieriaus, čia atlieka vaikščiojantys žmonės, kurie „yra pajungti“ prie aukštesnės jėgos. Įspūdinga, ką ir bepridursi, tiesiog robotų būrelis.

Teko sudalyvauti seminare apie meilę (400 Lt dviems dienoms), kuriame ezoterika susimaišo su panteizmo ir gnosticizmo idėjomis. Visiškas kratinys, patiko tik sakyti trims žmonėms po kelias minutes „Aš tave myliu“. Aišku, po to man pareiškė, kad aš tai dariau nenuoširdžiai, gal ir tiesa. Man, heteroseksualiam vyrui, sunku juos tarti kitam vyrui, moteriai lengviau, o draugei dar lengviau. Tiesa, pastaroji man pareiškė, kad tai sakiau nenuoširdžiai. Faktas, man labiau patinka sakyti nuoširdžiai kitoje aplinkoje. Taigi, tokie seminarai vyksta kas ketvirtį, periodus miniu tam, kad vėliau galėtume suskaičiuoti ir pinigus.

Linksmiausi renginiai buvo agnihotra (50 Lt) ir „perėjimas“ (25 Lt). Agnihotra yra induizmo ritualas, kurio metu yra deginamos karvės džiovintos išmatos, sumaišytos su ryžiais ir kažkokiais riebalais, kad apvalytum aplinką kelių kilometrų spinduliu. Įdomu, kad po to visi tuos pelenus laižo ir tepasi jais čakras. Taip, taip, visas septynias, ar kiek ten jų bebūtų. Smalsumo dėlei paragavau, pelenai kaip pelenai, nenumiriau nuo karvės parazitų.

„Perėjimas“ buvo paskutinė taurė, perpildžiusi mano kantrybę. Tie, kurie šaltą kovo 20 d. vakarą ėjo pro Lukiškių aikštę, turbūt matė būrelį žmonių, kurie vienas po kito judėjo pro dviejų merginų padarytą arką ir po to kažkur patraukdavo toliau. Jie ėjo ieškoti ženklų arba krypčių savo gyvenimui ir veiksmams visą pavasarį iki Joninių. Vėliau jie sugrįždavo atgal.

Kantrybę perpildė ne šis ritualas, mane jau buvo sunku kuo nors nustebinti. Kažkas sukirbėjo, kai Sanaja tarė, kad ji kaip Jėzus Kristus, kuris čia galėtų būti jos vietoje. Na, taip, kiekvienas krikščionis tiki, kad Jėzus yra kiekviename mūsų, kad jo mirtis ir prisikėlimas atpirko žmonijos nuodėmes prieš Dievą. Bet tai buvo paskelbta visai kitame kontekste. Tikras religinis sinkretizmas, t.y. reiškinys, kai visos religijos sumaišomos į kokteilį ir išsirenkama tik tai, kas patogu.

Mane nustebino žmonės, esantys grupėje: dalis jų valstybės tarnautojai, vadybininkai, smulkaus verslo atstovai, vieno Kauno universiteto gerbiamas asmuo, gydytoja, keletas studentų. Atrodo, žmonės kaip žmonės. Vieni sprendžia išblėsusio šeimos židinio problemas, kiti – asmenines psichologines. Mano manymu, bent jau dvi merginos ir vaikinas aklai tiki kiekvienu Sanajos žodžiu. Kažkaip jai tą klausimą reikės spręsti, nes viena moteris pas ją lankosi jau 8 metus, o progreso, anot vadovės, nėra. Ar tai manipuliacija žmonėmis? Spręskite jūs, mieli skaitytojai.

Taigi per tris mėnesius išleidau virš 800 Lt. Tiksliai negaliu pasakyti, nes neatsimenu, kiek buvau savaitinių seminarų. Tokių žmonių susirenka vidutiniškai 15, nes kai kurie keičiasi. Paskaičiuokite patys: vidutinės pajamos siekia virš 4000 Lt per mėnesį, neskaičiuojant kasmetinės 1200 Lt stovyklos. Nei karto man nebuvo išrašytas kasos pajamų orderis arba čekis, todėl, manau, kad šios sumos bus įdomios ir mokesčių inspekcijai.

Joninių perėjimo nematysite, nes jis vyks stovykloje. Gerbdamas grupės narių privatumą, užsiėmimų laiko ir vietos neatskleisiu. Tikiuosi, kad ši istorija atvers kai kuriems akis apie reiškinius, vykstančius mūsų dvasiniame pasaulyje. „New Age“ judėjimas yra rimta problema, dažnai įvilkta į blizgantį popierių, tačiau jo tikslai toli gražu nėra tokie blizgantys. Būkite budrūs ir išmokite klausti „kodėl?“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.