Gražulis – UNESCO paveldo objektas?

Nerimstant aistroms dėl vieno šiaip iš pažiūros dėmesio neverto renginio šeštadienį, nusprendžiau pasidalinti mintimis apie su šių aistrų objektu susijusį reiškinį. Žiniasklaidoje gausu straipsnių ir pamąstymų šiuo klausimu. Vieni akivaizdžiai remia eitynes, kiti kategoriškai prieš jas. Nuomonės įvairios – nuo kategoriškų iki nuosaikių abiejų pusių šalininkų. Bet pasiskaičius komentarus – pradedu įsivaizduot tam tikrą lietuvišką tipažą. Apie jį ir pakalbėsim. Taip, kalbėsim ne apie konkretų asmenį, bet apie hipotetinį personažą.

Kiek tavyje gražulio?<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Kiek tavyje gražulio?<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Fuko švytuoklė

Jul 26, 2013, 10:40 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:29 PM

Tarkim, kad rašantis neapykantos kupinus komentarus yra vidutinio amžiaus lietuvis, išsilavinęs heteroseksualus (arba bent tai viešai aršiai deklaruojantis) vyriškis. Kadangi lietuviai vyrai visi gražūs (bent jau taip apie save mano šio tipo asmenys), pavadinkim jį – gražuliu. Manau, visi žinome ne vieną tokio tipo atstovą. O vieną arba keletą nuolat šmėkščiojančių viešoje erdvėje - tai jau tikrai. Todėl kokį vaizdinį susikursit vaizduotėje, tai kiekvieno skaitytojo reikalas. Bent jau aš turiu, ir turiu jį konkretų.

Kodėl apie jį turėtume kabėti? Ogi todėl, kad taip, kaip Lietuva buvo paskutinė pagoniška valstybė Europoje, taip panašu bus ir vienas paskutinių homofobijos bastionų šiuolaikinėje Europoje. Tačiau visuomenei darantis vis modernesnei, kosmopolitiškai ir tolerantiškai, tokių individų populiacija turėtų sparčiai mažėti. Manau, procesas jau prasidėję ir nesustabdomas. Todėl sakau ir net rėkiu – apsaugokim gražulį! Išsaugokim bent keletą jų ateinančioms kartoms! Neleiskim jiems išnykt, kaip išnyko mamutai ar siaminiai gaidukai.

Todėl Lietuva turėtų nedelsdama kreiptis UNESCO su prašymu pripažinti gražulį nematerialaus paveldo šedevru. Tiesa tam jis turėtų atitikti 6 kriterijus ir turi būti:

- išskirtinės reikšmės žmogaus kūrybos šedevras;

- konkrečios bendruomenės kultūrinė arba istorinė tradicija;

- neatsiejama ir ypatingai svarbi konkrečios bendruomenės kultūrinės tapatybės dalis;

- išsiskiria atlikimo meistriškumu;

- išskirtinai svarbus gyvos kultūrinės tradicijos įrodymas;

- dėl nepakankamų apsaugos priemonių, urbanizacijos, sparčių visuomenės transformacijų ar akultūracijos sąlygojamos staigios kaitos procesų vertybei gresia išnykimo pavojus.

Neabejotinai gražulis visus juos atitinka, ypatingai nepaneigiamas jo atlikimo meistriškumas. Todėl imkimės neatidėliotinų veiksmų gražulių populiacijos išsaugojimui!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.