Pasiūlymas netaupantiems prekybos centrams

Praūžus vienai iš didžiųjų švenčių ir ant slenksčio beldžiantis Naujiesiems metams, norėčiau pasidalinti savo pastebėjimu apie vieną reiškinį, su kuriuo ne tik aš susiduriu kone kas dieną, bet ir neabejotinai didžioji dalis žmonių. Vieniems tai gali pasirodyti problema, kitiems - bereikšmis dalykas, o dar kiti gali palaikyti mane idiotu, kad šventiniu laikotarpiu rašau tokius paistalus.

Paradoksalu, bet prekybos centrai mus skatina šiukšlinti.<br>R.Neverbicko asociatyvi nuotr.
Paradoksalu, bet prekybos centrai mus skatina šiukšlinti.<br>R.Neverbicko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rokas

Dec 30, 2013, 9:44 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:10 PM

Kaip bebūtų išdrįsau ir parašiau. Ir laikas išdėstyti šias mintis pasirinktas neatsitiktinai. Naujieji metai – pasikeitimų, teigiamų permainų metas, kada apsvarstę praėjusius metus stengiamės ateinančius padaryti geresnius. Ir lemiamą sprendimą šioje vietoje priimti gali ne paprasti žmonės, o juridiniai asmenys. Būtent juos, tikiuosi, pasieks mano žinia (na, netiesiogiai žinoma, bet iš lūpų į lūpas žinios sklinda labai greit).

Ilgai negaišdamas aprašau tą reiškinį, dėl kurio ir norėjau sulaukti skaitytojų dėmesio. Kalbėsiu apie prekybos centrus. Ir ne, ne, tai nebus nusiskundimas apie akcijų nuslėptas sąlygas, apie apgavystes prie kasų ar nemandagų aptarnavimą. Noriu pakalbėti apie popieriaus „skiautę“, su kuria susiduriam kiekvieną karta apsipirkdami. Tas popierius visiems gerai žinomas čekio vardu. Pasvarstykime, kiek tokių čekių parduotuvėse įrengti kasos aparatai „ištratina“ per dieną? Daug, netgi labai daug.

Ir čekis nėra vien tik popierius. Jo egzistencijai palaikyti reikia ir rašalo ir energijos, kad jį išspausdintų. Žodžiu, trumpai tariant, tai įžūlus resursų švaistymas.

Žinoma, dabar kai kurių žmonių galvoje sukasi mintys, jog čekis yra būtinas dalykas. Juk kaip kitaip patikrinsi ar prekybos centras tavęs neapgavo ar paaiškėjus, jog prekė netinkama, turėsi galimybę ją grąžinti? Taip pat pasitaiko situacijų, kada perki kitam žmogui.

Tokiu atveju, čekis tarnauja, kaip sumokėtų pinigų įrodymas. Pasvarstykime, ar tai galioja didžiajai daliai žmonių ar tai visgi yra išimtys? Labai viliuosi, jog pasirinkote antrą variantą. Aš nesiūlau prekybos centrams panaikinti čekių. Neduok Dieve. Aš siūlau suteikti žmonėms pasirinkimo teisę, kuri yra suteikta kitose šalyse.

Žinoma, Marijos žemėje tam tikri dalykai ateina kiek pavėluotai, bet reikia džiaugtis, kad jie išvis ateina. Ir sprendimas yra labai paprastas ir formuluojamas klausimo forma: „ar jums reikės čekio?“

Žinoma, pradžioje nauji dalykai nesuveikia taip greitai ir dažnas žmogus nė kiek negalvojęs į pastarąjį klausimą atsakytų – taip. Po kelių apsipirkimų atsakymas tikrai būtų priešingas, nes žmogus pagaliau suvoktų naujovę ir neprašytų kasininkės ištratinti dar vieno čekio, kuris galiausiai atsiduria šiukšliadėžėje.

Paradoksalu, bet prekybos centrai mus skatina šiukšlinti. Na, netiesiogine prasme, bet kaip kitaip paaiškinti faktą, kad prie kiekvienos kasos paliekama cilindro formos šiukšliadėžė, į kurią dauguma žmonių meta čekius. „Imkit žmonės ir mane išmeskit“.

Taigi, reziumuodamas savo pasisakymą, norėčiau, kad 2014 metais teigiami pasikeitimai įvyktų ir prekybos centruose. Neeikvokime popieriaus, energijos ir kitų resursų, kai iš tikrųjų to nereikia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.