Kodėl aš savo vaikams papasakosiu apie seksą

Sekmadienio rytas, jau papusryčiavę, lauke lyja. Sėdim namie. Aš skaitau susirangiusi ant sofos, vaikai užsiima savais reikalais – sūnus jau dešimtą kartą perdėlioja konstruktorių, dukra valgo jogurtą dideliu šaukštu ir žiūri televizorių. Rodo animacinį serialą vaikams. „Benas Tenas“, mano sūnus jį mėgsta. Ir dukra neprieštarauja, jai įdomu ir kosminiai laivai, ir ateiviai, ir supergalios.

Kada tinkamas laikas su vaikais kalbėti apie seksą? Gal kai draugai prikimš nesubrendusias galveles nuogirdų ir prietarų?<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Kada tinkamas laikas su vaikais kalbėti apie seksą? Gal kai draugai prikimš nesubrendusias galveles nuogirdų ir prietarų?<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gertrūda

Feb 4, 2014, 9:35 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:15 PM

- Mama! - staiga visiškai rimtai sako dukra, kurios šeštąjį gimtadienį atšventėm visai nesenai. - Bet jis gi toks seksualus!

Išgirdusi tokį pareiškimą net žagteliu, daugiau iš juoko nei sutrikusi.

- Kas toks? - klausiu.

- Benas Tenas, - ramiausiai atsako dukra ir vėl nukreipia susižavėjimo kupiną žvilgsnį į televizorių.

- O tu bent jau žinai, ką reiškia žodis „seksualus“? - paklausiu.

- Tomas darželyje man paaiškino, kad kas yra gražus, tas seksualus, - paprotina ji mane.

Tai ne pirmas sykis, kai ji padaro panašius pareiškimus. Maždaug prieš mėnesį, ryte, kai rengiau juos į darželį, dukra pasigyrė: „O aš žinau, ką reiškia žodis „seksas“!

- Ir ką? -pasidomėjau ramiai.

- Tomas man sakė, kad tai kai vyras nusimauna kelnes ir rodo moteriai savo...

Aš neleidau jai baigt.

- Tai - ne seksas, - pasakiau.  - O kai norėsi apie tai pasikalbėti, klausk manęs, gerai? Aš suaugusi moteris ir apie tai paaiškinsiu geriau nei Tomas.   Aš ir anksčiau buvau nusiteikusi neslėpti nuo savo vaikų didžiosios paslapties – iš kur jie šiame pasaulyje. Kol kas užtekdavo paprastučio paaiškinimo apie kūdikius, atsirandančius iš meilės ir augančius mamos viduje. Jiems seniai ne paslaptis, kad trečiajį žmogų pradeda vyras ir moteris. Anatominės smulkmenos mano vaikams kol kas dar nerūpi.

Kol kas. Tačiau tądien, kai dukra ramiausiai pasakė žodį, kurio mūsų šeimoje santykiams tarp žmonių apibūdinti nevartojame ir dar paaiškino kur jį nugirdo, supratau kad tuoj reikės pasikalbėti rimtesnėmis temomis. Kad vienintelis būdas apriboti savo augančius smalsuolius nuo žalingos ir šlykščios, su lytiškumu susijusios informacijos srauto – kalbėtis pačiai.

Jau dabar mintyse regiu būrius isteriškų supermamyčių, kurios stveriasi už galvos, ir jei žinotų, kas aš ir kur gyvenu, surengtų protesto eiseną su deglais aplink mano namus. Gal dar ir laužą kieme sukrautų. Už tai, kad ketinu „ištvirkinti“ savo vaikus. „Per anksti!" - šauktų jos.

O kada bus tinkamas laikas? Kai draugai gatvėje ar mokykloje prikimš nesubrendusias galveles gandų, nuogirdų ir prietarų? Kai išmokę skaityti patys susiras informacijos internete? Kai įsijungę televizorių, atsivertę žurnalą ar reklaminį bukletą pamatys eilinę testosteronu ar estrogenais trykštančią reklamą, kurioje nuogo kūno gerokai daugiau nei būtina ir susimąstys kodėl taip yra?

Aš negaliu jų išvežti į negyvenamą salą. Ar iki brandos laikyti uždarytų namuose.

Aš nemanau, kad išgirdę protingus suaugusio žmogaus paaiškinimus apie tai, kas yra vyrai ir moterys ir apie tai, kokiu būdu atsiranda žmogus, mano vaikai staiga strimgalviais puls ieškoti, kur čia ir su kuo paištvirkavus.

Nesugebėsiu nurankioti nuo jų kelio visų akmenėlių. Mano vaikai ne sykį kris, apsidaužydami iki kraujo. Ne sykį verks ir patirs nusivylimų. Su tuo sunkiai, bet sugebėsiu susitaikyti.

O apsaugoti nuo netiesos - galiu. Nes aš juos myliu. Ir noriu, kad žinotų, iš kokios didelės meilės juodu čia yra. Ir kad žodis „seksas“ teapibūdina tik mechaninę bedvasę santykių tarp žmonių pusę. Ko tikrai nepasakys nei visažiniai patvorių išminčiai, nei mokytojai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.