Nauji sveikatos apsaugos planai: ir vėl nesąmonė

Sužinojau gerą senam žmogui žinią - nuo gegužės pradžios gydytoją bus galima išsikviesti namus. Nežinau, kada ir kaip, bet tikiuosi, kad bent jau neįgaliajam - tai tikrai. Dabar pas jį lekia tik greitoji. Ji atvyksta ir nustato, kad reikalingas stacionarus gydymas ir veža pasiligojusį žmogelį (bent jau neturintį pažįstamo gydytojo, kurį galima pakelti iš miego vidurį nakties) ne ten, kur jis paskutinį kartą gydėsi, o į tą miesto ligoninę, kuriai skirta tą dieną priimti greitosios pagalbos atvežtuosius nelaimėlius.

Daugiau nuotraukų (1)

Algis

Mar 7, 2014, 9:04 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:38 PM

Ligoninės priimamajame prasideda ažiotažas - kas tu per sutvėrimas, kas ten tavo viduje? Ligos istorijos nėra. Kaip suprantu, jas dabar kiekvieną kartą užveda naujas ir numeta į archyvo kalnagūbrį tą pačią dieną, kai tik ligonis išsirašo iš ligoninės.

Lietuvos žmonių, skirtingai nuo karvių, sveikatos duomenų bazė nesukurta – tam 20 metų kruopštaus darbo ir dvigubai tiek milijonų litų nepakako. Be to, sakoma, kad informacija apie grabo laukiančio pensininko sveikatos būklę slaptesnė nei „Snoro“ banko sąskaitos, nekalbant apie piliečio asmens kodą, kurio reikia net perkant įmonėje kokį lentgalį.

„Slapta“ ligonio kortelė poliklinikoje, pas šeimos gydytoją – jos prašyk neprašęs, negausi. Nebent laukdamas eilėje pas gydytoją iš dyko buvimo pasiskaitysi. Žmogaus, patekusio į ligoninę, šeimos narys, gydytojo pasiustas į polikliniką, daugiausia, ko gali tikėtis, tai paskutinės epikrizės kopijos. Tam jis sugaiš pusę darbo dienos ir atims nemažai laiko iš poliklinikos darbuotojų. Visa tai kažkas apmokės. Bet ir gavus dokumentą visi tyrimai, pirmiausia tie, kurių nebuvo daryta pastarąjį kartą gulint ligoninėje, bus atlikti iš naujo.

Per penkias dienas viską ištirs, už viską sumokės arba ligoninė arba pensijos centus skaičiuojantis ligonis, geras, mielas gydytojas paskirs nežinia ar padėsiančius vaistus. Juos sunaudojus namuose, gali būti, paaiškės, kad buvo ne ta, kita bėda. Vėl viskas iš naujo. Jūsų laukia ilga kelionė „etapais“, ne, ne Sibire, poliklinikoje. Ten eilė. Mėnesiui. Arba dviem.

Teks vėl kviestis greitukę. Turtinga mūsų valstybė. Mėto ir savus, ir ligonių pinigus į šiukšlyną. Darbdavių ir šitų pinigų mūsų taupusis sveikatos ministras neskaičiuoja. Noriu jam patarti - įsakykit visas ligonių korteles ir ligos istorijas išdalinti žmonėms. Jos tikrai niekur nedings. Užsienio ir vietiniai priešai nieko nesužinos apie valdininko hemarojų ar buvusio sportininko artritą. Žinios apie pensininko aukštą kraujo spaudimą, kaip ir apie invalido ramentus, irgi niekur nenutekės.

O gerajam gydytojui tikrai bus didelis palengvėjimas - einat pas ligonį nereikės ieškoti ir neštis kelių kilogramų popierių. Svarbiausia - atvykę pas pacientą medikai visada ras visą jiems reikalingą informaciją. Vietoje lentynų poliklinikos registratūroje galima bus įrengti kavinukę personalui ir pacientams. Linkiu sėkmės.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.