Norite, kad mokėčiau mokesčius? Priverskite!

Daugiau nei trejus metus kovoju prieš Lietuvoje platinamas kontrabandines cigaretes. Šiandieną drąsiai ir viešai galiu pasakyti: priėjau tokį akligatvį, iš kurio nebematau išėjimo.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Lobovas (jonavoszinios.lt)

2014-05-23 11:16, atnaujinta 2018-02-13 14:58

Ne vieną kartą teko girdėti: „Ką čia aiškina tas automobilių vagis“. Tai – apie mane. Išties, prieš dvidešimt metų mano gyvenime buvo ir toks etapas. Kiekvienas mes turime tam tikrą savo praeities šleifą, kurio negalime pakeisti. Tačiau aš stengiuosi jo atsikratyti savo dabartine veikla – kovodamas prieš valstybėje vykdomus nusikaltimus.

Gyvenu Jonavoje, kur kontrabandinių cigarečių prekyba klesti. Jais prekiauja čigonai prie turgaus, nepaisant to, jog čia įrengtos kameros. Cigarečių pardavimų „taškai“ veikia ir dažname daugiabutyje. Neabejoju – Jonavoje yra vietų, kur jos saugomos dideliais kiekiais. Tačiau bent jau aš į tokias patekti negaliu, nes ten – privati teritorija.

Paskutinis įvykis, kuris mane nustebino ir pribloškė – bendravimo pasekmės su Policijos departamento imuniteto valdybos viršininku Donatu Malaškevičiumi. Skambinau jam ir paprašiau atlikti tyrimą dėl Jonavos policijos viršininko Vyginto Lukošiaus darbo. Mano nuomone, jis dangsto kriminalinių struktūrų veiklą. Tačiau netrukus po šio pokalbio sulaukiau Jonavos policijos viršininko skambučio. Jis man pasiūlė susitikti. Ar tai – atsitiktinumas?

Susitikti atsisakiau, nes kiekvienas susitikimas su V.Lukošiumi iki šiol man baigdavosi bauda arba areštinėje. Antra vertus, nujaučiu ir tai, ką pareigūnas man pasakys. Greičiausiai pažers statistikos, kiek kontrabandinių cigarečių pakelių pavyko konfiskuoti. 50 tūkst.? 100 tūkst.?

Tačiau šie skaičiai – tokie niekingi ir menki. Juos galima palyginti su varlės ir begemoto kova. Realūs kontrabandos masteliai yra skaičiuojami milijonais litų. Be to, rimti kontrabandos vežėjai prekes veža ne vilkikais, o vagonais ir lėktuvais. Vilkikais cigaretes gabena tik kvailiai, norintys šiek tiek užsidirbti.

Jonava, kur aš ir gyvenu, yra labai patogioje geografinėje vietoje, čia puikiai išvystyta geležinkelio infrastruktūra. Ir kontrabanda. Turiu nemažai informacijos apie šiuos nusikaltimus, tačiau niekas iš pareigūnų nenori jos išgirsti. Teko bendrauti net su vidaus reikalų ministru Dailiumi Barakausku. Pažadėjo, kad problemas spręs, tačiau rezultatų – nėra.

Tačiau bene labiausiai mane glumina štai kas. Nejau šiame technologijų laikmetyje neįmanoma susekti kontrabandos pirmųjų kelių ir pagrindinių tiekėjų? Aš per palydovus galiu matyti, kaip prie savo namų nupjoviau žolę, taip pat būdamas ne policijos pareigūnu, o paprastu piliečiu, galiu pasiekti ir gauti daugybę informacijos. Tai nejau policininkai, kurie turi daug papildomų, paprastam žmogui neprieinamų galimybių ir įrangos, negali užkirsti kelią kontrabandai?

Manau, kad vienas pirmųjų kelių – tai įstatymų keitimas. Visus, kurie sučiumpami su kontrabandinėmis prekėmis, reiktų sodinti už grotų. Ir ilgam.

Tačiau kol kas valstybėje vyksta nesuprantami dalykai. Čigonai pardavinėja cigaretes, jų pagrindiniai tiekėjai – nežinomi, šalyje juda neteisėtai gaunami milijonai. Norom nenorom kyla logiškas klausimas – kam tai naudinga? Ir kas visa tai dangsto?

Negana to, žmonės, kurie už vieną ar kitą pažeidimą gauna baudas, jas moka arba dirba viešuosius darbus. Nes jei žmogus turi oficialias pajamas, turi nekilnojamojo turto, jis mokėti privalo, antraip antstoliai jas išieškos.

Bet mokyklų nebaigę ir beraščiai čigonai, kurie oficialiai neturi nieko, dėl mūsų valstybėje galiojančių įstatymų yra protingesni už universitetus baigusius žmones. Jie nemoka baudų, jie nedirba viešųjų darbų. Man tai rodosi pats didžiausias absurdas.

Todėl, kol valstybėje vyraus visas šis chaosas, kol mus valdys tokio lygio politikai, aš taip pat nei mokesčių, nei baudų nemokėsiu. Aš gyvenu kaip čigonas.

Norite, kad mokėčiau mokesčius ir dirbčiau legaliai? Priverskite mane. Tačiau jūs neįgalūs tą padaryti. Jūs nesugebate priimti tinkamų įstatymų, nesugebate ar nenorite pažaboti kontrabandos, lygiai taip pat nesugebate nei iš manęs, nei iš čigonų išsireikalauti baudų ir mokesčių.

Ir nereikia nei stebėtis, nei manimi piktintis. Juk aš esu toks, kokia yra mūsų valstybė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.