Emigrantė negalėjo patikėti, kaip jos kieme elgėsi policininkas

Daugelis girdėjome apie baisų įvykį, kai kaunietis bandė pranešti apie būsimą nelaimę kelyje ir apsvaigusio vairuotojo įtartiną važiavimą. Manau, kad tai yra tikrai didžiulė problema Lietuvoje – policininkų neprofesionalumas. Gerai, gal ten tikrai nebuvo įmanoma taip greit atvykti, bet yra tikrai daug ginčytinų situacijų, susijusių su policijos neveiksmingu darbu.

Šventėm išleistuves ir kaimynai mums iškvietė policiją dėl garsios muzikos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Šventėm išleistuves ir kaimynai mums iškvietė policiją dėl garsios muzikos.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Emigrantė teigia per atostogas su policija susidūrusi dukart ir abu kartus nusivylė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Emigrantė teigia per atostogas su policija susidūrusi dukart ir abu kartus nusivylė.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina

Oct 15, 2015, 4:01 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 8:31 PM

Gyvename užsienyje, grįžtame vasaroti į Lietuvą. Praeitą vasarą vasarojome mažame kaimelyje (artimiausias policijos ''štabas'' – apie 15 km nuo kaimelio). Kaip ir visi atostogautojai mėgstame pavakaroti. Šašlykinė kieme ir draugų būrelis, bet kultūringai.

Vakarojom sau ramiai, kol nesudrumstė ramybės prie pat namo be šviesų riedantis automobilis. Jis nuriedėjo šiek tiek toliau, po to vėl grįžo mūsų namo link, rodėsi, lyg kažką stebėtų. Pamatėm tik tiek, kad ten senoviškas „Žigulys“.

Žinoma, to automobilio vairuotojas mums nieko nepadarė, bet buvo tikrai nejauku, tad nusprendėm, kaip mandagūs piliečiai, apie tai pranešti policijai. Tiesiog saugumo dėlei.

Kadangi negyvenam Lietuvoje daug metų, žinojom tik vieną vienintelį 112 numerį. Juo paskambinę buvom labai nustebę. Mums pasakė: „Palaukite, tuoj su jumis susisieks vietiniai pareigūnai.“

Praėjus keliolikai minučių, sulaukiau skambučio iš paprasto mobiliojo numerio. Kalbėjo pareigūnas, klausė, kas atsitiko. Paaiškinau situaciją, kad tiesiog nejaukiai jaučiamės, kai važinėja automobilis be šviesų, vidury nakties, prie pat mūsų namų. Paprašėm, gal kas nors galėtų atvykti ir įvertinti situaciją, bet man pareigūnas pasakė: „Kepkit savo tuos šašlykus, nesąmonių nešnekėję.“

Gal pareigūnui pasirodė juokinga, bet tikrai ne man. Pokalbis buvo baigtas, buvau nustebinta tokio optimistiškai nusiteikusio pareigūnu, esą nieko čia baisaus nevyksta!

Tačiau, ačiū Dievui, po gero pusvalandžio pravažiavo pro kaimą policijos automobilis. Bet, kas keisčiausia, prie pat mūsų namų jis prasilenke su tuo „Žiguliu“! Ir nesustojo, vairuotojo nesustabdė! Tai buvo tikrai įspūdinga. Likom labai „saugūs“ ir labai šokiruoti.

Kitą savaitę vėl buvo įvykis. Šventėm išleistuves ir kaimynai mums iškvietė policiją dėl garsios muzikos. Kaip bebūtų keista, dėl tokių iškvietimų pareigūnai atvyksta per kelias minutes, bet esant rimtam įvykiui reikia laukti daug ilgiau!

Šį pareigūną palikau pabaigai, nes jis buvo tikras perliukas. Įžengęs į mūsų kiemą paaiškino, kad čia muzika per garsiai groja. Sensacija – visas tas minutes, kol aiškino apie mūsų pažeidimą, jis lukšteno ir spjaudė saulėgrąžas!

Nežinau, ar čia Lietuvoje taip galima elgtis pareigūnui? Pagalvojom, galėjo tada nors mums saulėgrąžų pasiūlyti, kad jau kiemą apspjaudė...

* * *

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis teigė, jog nežinant visų įvykio aplinkybių komentuoti itin sunku.

„Gavę tokią informaciją apie įtartiną automobilį ar įtartinus asmenis, pareigūnai privalo atvykti į įvykio vietą, imtis priemonių, kad išsiaiškintų aplinkybes, apklausti skambinusius asmenis, imtis priemonių ieškant to automobilio ar asmenų. Labai daug kas priklauso nuo to, kokia informacija buvo perduota policijai.

Gavę pranešimą apie triukšmą, pareigūnai taip pat privalo reaguoti, atvykti į vietą, išsiaiškinti aplinkybes, imtis priemonių triukšmui nutraukti, nustatyti triukšmaujančius asmenis, išsiaiškinti kitas įvykio aplinkybes.

Atvykęs į galimą teisės pažeidimo ar nusikaltimo vietą, kiekvienas pareigūnas privalo būti dėmesingas ir paslaugus nukentėjusiesiems, stengtis padėti, išklausyti, nuraminti ir žmogiškai atjausti asmenį. Šie principai įtvirtini policijos etikos kodekse ir kiekvieno pareigūno garbės reikalas jų laikytis.

Viešoje vietoje saulėgrąžų gliaudymas ir spjaudymas nepuošia jokio žmogaus, tuo labiau – pareigūno, tad komentarai čia nereikalingi.

Jei tai, kas aprašyta šiame laiške, yra teisybė, belieka policijos vardu atsiprašyti žmonių už tokį kolegų elgesį.

Labai gaila, kad neturime konkrečios informacijos, kur vyko veiksmas, kad galėtumėme išsiaiškinti konkrečias aplinkybes ir tinkamai įvertinti pareigūnų elgesį. Todėl labai prašome žmonių, rašančių tokius laiškus, kreiptis tiesiai į policiją ir suteikti visą turimą informaciją“, – nukentėjusius netylėti skatino R.Matonis.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.