Iš ligoninės norėjo parsivežti senolę – tai priminė skolų išmušinėjimą

Jau ne kartą įsitikinau, kai kitiems visiškai nusispjauti, visus taškus ant „i“ sudeda ketvirtoji valdžia. Kol visi keikia sėdinčius aukščiausiuose valstybės valdymo institucijose, tenka stebėti nufilmuotą girto mediko pasirodymą per šventes ligoninėje ar kokius kryžiaus kelius vyresnio amžiaus asmenys turi nueiti, kad įsigytų vaistų. 

Senolę iš ligoninės paprašiusi parvežti anūkė suprato, kad kai kurios įmonės iš to daro ne visai legalų pelną.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Senolę iš ligoninės paprašiusi parvežti anūkė suprato, kad kai kurios įmonės iš to daro ne visai legalų pelną.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Anūkė

2018-01-11 21:01, atnaujinta 2018-01-12 09:42

Šiandienos išvados paprastos: tiesiog baisu susirgti. Visos permainos ir pokyčiai, kurie tariamai daromi tam, kad visuomenei būtų geriau, tampa kažkokiu pasityčiojimu ir užuolaida, po kuria slepiasi visa betvarkė.

Baisiausia tai, kad tai ir yra tiesiog uždanga, slepianti aukščiausių institucijų aplaidumą. Ir tai liečia ne tik apsvaigusius gydytojus, neaiškią vaistų sistemą, bet, pasirodo, ir ligonių pervežimų paslaugos sistemą. 

Norėjo pervežti senolę

Plaučių uždegimu susirgus senelei, greitoji medicinos pagalba ją išgabeno į ligoninę. Ligoninė – ne guminė, lovų skaičius ribotas, palaikė, atstatė kiek įmanoma senam žmogui „rodiklius“ į vietą ir išleido į namus gydytis. 

Kaip parsigabenti senolę, kuri sunkiai vaikšto? Aš esu smulki moteris ir be automobilio. Kaip ją reiktų parsigabenti, jei ji būtų tik gulinčiame režime? O kiek tokių artimųjų turi visi – nuo onkologinėmis ligomis sergančiųjų iki gulinčių pataluose su traumomis ir lūžiais? 

Mėgindama išsiaiškinti, kaip man elgtis, kad nepakenkčiau, o padėčiau, radau, atrodo, gerus žmones, kurie rūpinasi ligos palaužtais.

Priminė skolų išieškotojus

Tuomet buvo naujiena, kad yra įmonių, teikiančių ligonių pervežimo paslaugas. Tiesa, tai ne šiaip žemagrindžiai „taksi“ automobiliai, o automobiliai su specialia įranga, kuri privaloma kaip ir bet kokiai valstybinei greitajai medicinos pagalbai. 

Personalas, pagal akreditavimo tarnybos reikalavimus, turi turėti reikiamas medicinos žinias. Besidomėdama sužinojau, kad tokiai veiklai vykdyti tinkamas transportas, specialistai ir licencija – tiesiog privaloma. 

 

Na, savaime suprantama, o kaip gi kitaip – jei ligonį vežantis neišmanėlis gali ligoniui būklę pabloginti vien dėl to, kad jis nenutuokia, ką daro? Tokiais momentais tikra pagalba yra interneto portaluose palikti komentarai tų, kurie buvo atsidūrę panašioje situacijoje, kaip ir aš. 

Paskambinau į kelias vietas, vieni padėti neturėjo galimybės, o kitų bendravimo kultūra labiau priminė skolų išmušinėjimą teikiančių įmonių, nei ligonių pervežimo. 

Kvitų neteikia

Kai paskambinau į vieną pelno nesiekiančią firmą, kaina buvo ta pati, kaip ir kitų pasiūlyta: apie 20 eurų. Bet kai paklausiau apie kvitus (juos norėjau pridėti tvarkydama senolės slaugos dokumentus), jie atsakė tokių neišrašantys. 

Tuomet man dar pasisekė – mano senole pasirūpino visai kita komanda, sugebėjusi ne tik paslaugiai bendrauti, bet ir pateikti visus reikiamus dokumentus.

Va čia ir įdomioji dalis. Praėjus kiek laiko viename straipsnyje perskaičiau, kad licencijos ir sertifikatai reikalingi ne visiems – kiti gali „pudrinti“ smegenis, o parsivežti ligonių važiuoja ne tik kad kompetencijos neturintys, bet ir pagiringi asmenys. 

Vis dar kalbu apie tas pačias ligonių pervežimo paslaugas teikiančias įmones, kurios kažkokiu „stebuklingu“ būdu negalėdamos siekti pelno, jo vis tiek dėsningai siekia. 

Už pervežimo paslaugas ima nustatyto tarifo „aukas“, todėl turbūt ir nerašo kvitų už atliktą paslaugą ir galimai vykdo nelegalią veiklą. 

Užsiima nelegalia veikla?

Deja, tokie „nelegalai“ ne vieni. Licencijos neturi ir kai kurios įmonės, užsiimančios ne ligonių, o palaikų pervežimu. Apie kokią kompetenciją ir pagalbą žmogui dar kalbėti, kai pelno nesiekianti organizacija sėkmingai siekia pelno iš sergančių ir negalinčių savęs apginti? 

Ko paprastas žmogus gali tikėtis, kokios pagalbos laukti, jei ir jautriausioje – sveikatos – srityje nežinai, kas tave gydo ar kas tave veža: išgėręs ar blaivas gydytojas ar kompetentingas ir legalus paslaugos teikėjas? 

Tiesiog žmogiškai šlykštu. Kaip gali paprastas žmogus nebijoti sirgti, jei tavimi, siekdami nešvaraus pinigo, rūpinasi kompetencijos neturintys nelegalia veikla užsiimantys verslininkai? 

Internetas visagalis, domėkitės patys, kalbėkite, dalinkitės. Visi turime artimųjų, kuriems gali prireikti pagalbos ir tokios paslaugos. Niekas kitas jums nepadės: nei ligoninėje dirbantis apsvaigęs medikas, nei iš ligoninės į namus gabenantis viešuosius darbus dirbantis personalas su kvapeliu, nei nelegalią veiklą laiminanti valdžia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.