Motina teisme patyrė pažeminimą: teko pasakoti net apie intymius dalykus

Manau esu ne vienintelė moteris, susidūrusi su panašia problema. Tačiau žmonių abejingumas (dirbančių valdišką darbą ir gaunančių iš mūsų visų mokesčių surinktą algą) paskatino mane kreiptis ir paviešinti problemą. 

Su vaiko tėvu net teisme patyrė pažeminimą – įrodant tėvystę teko aiškinti ir įrodinėti, kad jie kartu miegojo .<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr. 
Su vaiko tėvu net teisme patyrė pažeminimą – įrodant tėvystę teko aiškinti ir įrodinėti, kad jie kartu miegojo .<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

A.

Jul 15, 2018, 11:21 AM, atnaujinta Jul 15, 2018, 1:59 PM

Tėvas – ne tas

Prieš kelerius metus nesusiklosčius šeimyniniam gyvenimui vyras paliko mane su mažamečiu vaiku. Gyvenome atskirai, vyrui buvo priteisti alimentai, tačiau oficialiai skyrybų neįteisinome. 

Po kelerių metų aš susiradau draugą, pastojau, nutariau įforminti skyrybas. Mūsų vaikelis gimė nepraėjus 300 d. po santuokos nutraukimo, tad oficialiai vaiko tėvu buvo pripažintas buvęs sutuoktinis. 

Nors mes po vaiko gimimo notariškai patvirtinome tėvystę, Civilinės Metrikacijos (CM) skyrius (Panevėžio raj.) liepė kreiptis į teismą. Taigi aš su naujagimiu ant rankų (žiemą) laksčiau po advokatus ir rinkau dokumentus teismui. Teisminės institucijos irgi nesiskubina, tad mes pralaukėme dar 2 mėnesius. 

Raudonavo prieš teisėjus

Per tą laiką praradome galimybę tėvui išeiti vaiko auginimo atostogų (nes buvome nusprendę, kad tėtis augins vaiką, o aš dirbsiu). Sulaukus teismo teko vėl raudonuoti ir teisėjai pasakoti, nors teisingiau sakant, „skalbti savo apatinius“. Turėjau vos ne smulkiai nupasakoti, kaip ir su kuo „gaminau“ vaiką, ar aš tikra, su kuo miegojau ir pan. 

Galiausiai išprakaitavę, visi trys (aš, buvęs sutuoktinis ir vaiko tėvas) paliudijome vaiko atsiradimo istoriją. Tikrasis vaiko tėvas teisme pripažino tėvystę dar kartą (nors buvome jau notariškai pripažinę). 

Po 20 dienų gauname teismo nutartį: buvęs sutuoktinis nėra vaiko tėvas. Tačiau įrašo apie naują tėvą nėra. Tad su šia teismo nutartimi nukeliauju vėl į CM ir ten vėl iš manęs juokiasi – vaikas tėvo neturi.

O mūsų notaro patvirtintas tėvystės pareiškimas yra niekinis, nes išrašytas tik vaikui gimus, o ne po teismo sprendimo. Su 5 mėnesių kūdikiu keliauju per instancijas ir verkiu – išduokite vaikui gimimo liudijimą su visais įrašais, juk vaikas turi abu tėvus! 

Nesupranta įstatymų

Mes norime išvažiuoti iš Lietuvos, o visa šita istorija jau tęsiasi 5 mėnesius. Dar kartą nusivyliau Lietuvos teisine sistema. Juk vaikas turi tėvus ir mes notariškai tą patvirtinome. 

Ir dar sako: „Nevažiuokite iš Lietuvos, kurkime ir gyvenkime čia...“ Verkti norisi, o ne gyventi šitoje kreivų veidrodžių karalystėje...

LR Teisingumo ministro įsakymu dėl civilinės metrikacijos taisyklių patvirtinimo tėvystės pripažinimą Civilinės Metrikacijos įstaiga registruoja savo iniciatyva, remdamasi notariškai ar teismo patvirtintu pareiškimu dėl tėvystės pripažinimo.

Šis punktas numato galimybę įregistruoti vaiką jei yra notarinis patvirtinimas, tačiau apie  jokią datą ar terminą kada ta tėvystė turi būti patvirtinta įstatymas nenumato. Tai kodėl negalioja mūsų notarinė pažyma, išduota tik po vaiko gimimo?

***

Panevėžio rajono Civilinės Metrikacijos Archyvų skyriaus vyresnioji specialistė Zita Gasiūnienė komentavo, kad šios moters dokumentai jau sutvarkyti.

„Moterys neretai nežino, kad nepraėjus 300 dienų po skyrybų gimusio vaiko tėvu bus įrašomas buvęs sutuoktinis. Mes užrašyti tikrojo tėvo duomenų negalėjome, nes neleidžia mūsų įstatymai.  

Iš praktikos moterims galime tik patarti pateikti teismui prašymą ne tik tėvystei nuginčyti, bet ir tame pačiame teisme nustatyti, kas yra vaiko tėvas. Teismas dažnai padaro tik vieną veiksmą – nuginčija tėvystę. Tačiau būna atvejų, kad parašius prašymą nustatomas ir tikrasis vaiko tėvas“, – komentavo Panevėžio rajono Civilinės Metrikacijos atstovė. 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?