Savo pensiją išvydusi dėstytoja pasibaisėjo – kalintieji gauna daugiau

Esu inžinierė, dėstytoja, tarptautinės draudimo bendrovės konsultantė, 1941 m. birželio 23-osios sukilime sukilėlio statusą pelniusio ir Kaune žuvusio Juozo Mizerio anūkė, fotografė, suruošusi 10 personalinių parodų ir išleidusi fotoalbumą „Marijampolės panoramoje“. Dabar Marijampolės kultūros centre eksponuojamos respublikinės Lietuvos 100-mečiui skirtos parodos „100 žybtelėjimų“ dalyvė. 

Savo pensiją sužinojusi moteris išsigando.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Savo pensiją sužinojusi moteris išsigando.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Kurtinaitienė

Nov 13, 2018, 5:00 PM

Tačiau beveik 35 metų darbo stažą turinčiam Lietuvos piliečiui skiriama 224 eurų pensija. Kai išgirdau, pagalvojau, kad įsivėlė klaida, bet gavau perskaičiavimą ir teigimą, kad viskas paskaičiuota teisingai. 

Dabar skaičiuojant pensiją tarybiniais laikais mokėti mokesčiai „Sodrai“ ir valstybei neindeksuojami, nemokami. 

Sukūrusiems savo verslą nuo 1992 metų pensija taip pat skaičiuojama kitaip, dauginama tik 0,5. Skaičiuojant individualią dalį, tarybiniais laikais dirbant Marijampolės pieno konservų kombinate atlyginimas buvo 4 kartus didesnis nei vidutinis. Tačiau to skaičiavime irgi nematau.

Visiško skurdo riba Lietuvoje 238 eurai per mėnesį. O skurdo rizikos riba 2018 metais paskelbta 280 eurų. Bet tokiais skurdžiais patys ir paverčiate, vykdydami Lietuvos gyventojų genocidą. 

Lietuvos kalėjime nuteistajam skiriama maistui 16 eurų dienai. Tai mėnesiui vienam kaliniui valstybei išlaikyti kainuoja 480 eurų. 

Tai kaip drįstama už nepriekaištingą ir pasiaukojamą darbą Lietuvai skirti 224 eurus pensijos?

Pažemino mane visapusiškai, tiek materialiai, tiek moraliai. Atėmė tikėjimą Lietuvos valstybe. 

Gėda už tokius skaičiavimus prieš vaikus. Su vyru užauginome vaikus, talkiname auginant keturis anūkus. Vaikai mato šią neteisybę. 

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame komentare rašoma, kad Socialinio draudimo sistemoje nėra nustatytos minimalios pensijos. Socialinio draudimo pensijų dydis priklauso tik nuo asmens mokėtų socialinio draudimo pensijų draudimo įmokų ir jo įgyto stažo.

„Įgyto stažo trukmė svarbi bendrajai pensijos daliai, o asmens mokėtos įmokos – individualiajai. Jokie asmens nuopelnai, jo statusas, profesija ar kiti su socialinio draudimo įmokomis nesusiję dalykai įtakos pensijos dydžiui neturi.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. apskaičiuojant pensijas, vertinamas visas asmens įgytas pensijų draudimo stažas. Individualiai daliai apskaičiuoti vertinamos visos asmens sumokėtos įmokos nuo 1994 m. sausio 1 d. iki išėjimo į pensiją mėnesio.

Pirmiausia norėtume priminti, kad nuostata, jog pensijos bus apskaičiuojamos tik iš pajamų, gautų po 1994 metų, galiojo nuo pat 1995 metais priimto Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo įsigaliojimo.

Tuo metu, pereinant nuo sovietmečiu galiojusios pensijų apskaičiavimo iš paskutinių dvylikos mėnesių atlyginimo vidurkio tvarkos prie Lietuvoje socialiniu draudimu pagrįstos sistemos, buvo apsispręsta, kad praėjus pereinamajam laikotarpiui pensijos bus skaičiuojamos tik iš pajamų po 1994 metų.

Pereinamasis laikotarpis buvo numatytas dėl to, kad 1995 metais išeinantys į pensiją žmonės visą savo stažą buvo įgiję iki šios datos ir pagal naująjį įstatymą jiems tiesiog nebūtų buvę iš ko paskaičiuoti pensijų. Šiuo metu nuo 1994 metų jau praėjo 24 metai, tai yra šis laikotarpis jau sudaro bemaž 79 procentus šiais metais galiojančio būtinojo stažo senatvės pensijai gauti laikotarpio.

Kitas svarbus aspektas yra pati pensijų apskaičiavimo formulė, kurią taikyti pasiūlė Vilniaus universiteto mokslininkai ir kuriai Seimas 2016 metais pritarė. Šios pensijų apskaičiavimo  formulės tikslas buvo pensijos dydį labiau susieti su sumokėtų socialinio draudimo pensijų įmokų dydžiu: nuo 2018 m. individualioji pensijos dalis apskaičiuojama ne pagal tai, kokios buvo asmens draudžiamosios pajamos, bet kiek socialinio draudimo pensijų įmokų nuo šių pajamų buvo sumokėta. Jei sumokama įmokų suma per metus yra lygi įmokų sumai, kuri per metus turi būti sumokėta nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio, asmuo įgyja vieną apskaitos vienetą.

Taip apskaičiuoti apskaitos vienetai sumuojami ir padauginami iš galiojančios jų vertės. Tiems, kas turi stažo iki 1994 metų, jų apskaitos vienetai apskaičiuojami laikant, kad laikotarpiu iki 1994 metų per metus jie įgijo vidutiniškai tiek pat apskaitos vienetų, kiek jų įgijo per metus iki 2017 m. gruodžio 31 d. Kitaip tariant, apskaitos vienetai apskaičiuoti už 1994 – 2017 metus yra „perkeliami“ ant stažo, įgyto iki 1994 m. Jei žmogaus pajamos 1994 – 2017 m. buvo mažesnės už vidutinę algą ir apskaitos vienetų per šį laikotarpį vidurkis yra mažesnis kaip 1, už kiekvienus stažo, įgyto iki  1994 m. gruodžio 31 d., metus jam suteikiama po 1 apskaitos vienetą, kad mažos po 1994 metų gautos pajamos smarkiai nesumažintų visos pensijos.

Nuo 2019 m. pradžios senatvės pensijos bus indeksuojamos ir, planuojama, augs apie daugiau nei 7 proc“, – teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame komentare.

 

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.