Kasininkei išmaitinti šeimą padėjo viena apgaulė: neįtarė nei pirkėjai, nei darbdaviai

Ar jūs pastebėjote, kokia didelė praraja pastaruoju metu skiria vargšus nuo turtingųjų? Ir ji didėja su kiekviena diena... Turtingi džiaugiasi gyvenimu, reklamuoja jį įvairiais būdais, transliuoja gyvai naudojant visas informacines priemonės, pradedant spauda, baigiant socialiniais tinklais lyg tyčia erzindami tuos, kuriems nesiseka.

 Sunkios darbo sąlygos ir mažas atlyginimas kasininkę privertė vogti ir apgaudinėti darbdavį bei klientus.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Sunkios darbo sąlygos ir mažas atlyginimas kasininkę privertė vogti ir apgaudinėti darbdavį bei klientus.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2018, 5:21 PM, atnaujinta Dec 12, 2019, 11:54 AM

O gal ir neerzina. Gal tiesiog nori parodyti ribą, kuriuos reikia siekti. Tačiau mes visi gerai suprantame, kad tos ribos nepasieks daugiau nei pusė sąžiningai dirbančiųjų. Nepasieks ne todėl, kad nemoka dirbti. Todėl, kad tie, kurie jau mėgaujasi gražiu gyvenimu, niekada neleis jiems to padaryti... 

Ir vargšams lieka tik viena išeitis – sukandus dantis tyliai stebėti kitų prabangų gyvenimą, savo pykti, pavydą ir apmaudą dėl nenusisekusio saviškio išliejant virtualiai, komentaruose. 

Bet ponai turi nepamiršti, kad tas pyktis vieną dieną gali nesutilpti tik į virtualią erdvę...

Nubaustas kasininkas

Neseniai perskaičiau prieš kelerius metus vykusio vieno teismo bylos nutarimą. Ir likau pakraupusi nuo to, ką perskaičiau. Teisme buvo nagrinėjama kasininku viename iš didžiųjų prekybos tinklų dirbusio jaunuolio byla. 

Jaunuolis prekybos centrui padarė nuostolį, siekiantį 3,83 euro. Jis darbo metu kelis kartus atsigėrė energinio gėrimo nuskenavęs buteliukus, bet neįnešęs pinigų į kasą. Teismas buvo griežtas, bet tuo pačiu metu ir gailestingas nusikaltėliui. 

Kadangi jaunuolis prisipažino padaręs nusižengimą, jam skirta švelnesnė bauda – 86 eurai... Ar jūs įsivaizduojate, kokie yra absurdo mastai? Žmogus, ardamas kaip vergas ponui už centus po dvylika valandų per parą, neištvėręs krūvio, atsigeria energinio gėrimo, kad nepritrūktų jėgų ištempti iki pamainos galo, ir gauna šimtą kartų didesnę baudą už padarytą žalą! 

Absurdas ir tame, kad teismas apskritai nagrinėjo tokią niekinę bylą! Sėdi rimtos dėdės ir tetos, už mokesčių mokėtojų pinigus sprendžia, kaip nubausti vaikį pavogusi 3 eurus? Argi tai ne vagystė iš mūsų visų?

Gerbiami ponai, jus turite suprasti vieną dalyką. Žmogus, kurį gerbia, paiso jo nuomonės, atsižvelgia į jo teises, niekada nevogs iš savo darbdavio. Bet jei jį laikys už gyvulį, žemins ir niekins darbo metu, nemos geros algos, už kurią žmogus gali oriai pragyventi, tai aišku, kad jis vogs. Vogs vien todėl, kad išlygintų tą neteisybę, kurią jis mato kiekvieną dieną ir gyvenime, ir televizijos ekrane.

Vogdama išmaitindavo šeimą

Bet šio nuteisto jaunuolio poelgio aš net nelaikau vagyste, nes jau labai menka jo padarytų nuostolių suma. Mano pažįstama padarė daug daugiau nuostolių vienam prekybos centrui, ir niekas jos nenubaudė, nes nepagavo. 

Jei pirkėjui nereikėdavo duoti grąžos, ji neišmušdavo jam čekio. Žmogui nuėjus nuo kasos, tuojau pat išminusuodavo jo prekes, o atsiradusį skirtumą kasoje paslapčia, kad nematytų stebėjimo kameros, pasisavindavo. Sumos nebuvo didelės. Tačiau jų užteko pamaitinti vaikus. 

Ir kaip gali ją už tai teisti? Kaip gali smerkti? Tų pinigų, kuriuos ji gaudavo dirbdama kasininke, neužteko pragyvenimui ir vaikų auginimui. Dabar ji gyveną užsienyje. Ir, įsivaizduojate, dirbdama užsienyje kasininkė gali iš savo algos ir butą išnuomoti, ir šeimą išlaikyti.

Artėja Kalėdos. Stebuklų metas. Turtingi organizuoja įvairius labdaros renginius. Dovanoja vargšams dovanas, aukoja pinigus. Kaip būtų smagu, kad jie skirtų tuos pinigus ne kažkokiam abstrakčiam labdaros fondui, kuris priklauso tokiems pat, kaip ir jie, o savo darbuotojams. Tiems, kurie negailėdami savo sveikatos dirba jų labui. 

Ponai, nepamirškite – jūsų darbuotojai irgi vargšai, jie irgi turi alkanus vaikus... 

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų gruodžio 28 dieną.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?